10 ianuarie 2025

Dana Chiriac, director Elitemob: „In România este loc pentru oricine cu conditia sa ofere un serviciu un pic mai bun decât ceilalti.”

Dana Chiriac conduce o fabrica de mobila si un magazin de prezentare. Si-a dorit sa exporte mobilier din lemn masiv in Europa, dar nu a gasit meseriasi. Cum e piata locala si cât de tacaniti sunt bacauanii atunci când comanda mobila, aflam in rândurile de mai jos.

Bacaul are o oarecare traditie in materie de mobila, am avut CPL-ul, Combinatul de Prelucrare a Lemnului. Cum au evoluat gusturile oamenilor in timp?



Nu putem spune neaparat ca am evoluat. Am inceput sa ne indreptam spre minimalism. Ne-a fermecat pe noi minimalismul italian, care este si mai accesibil… Am vrut culoare, modernitate, insa incet-incet ne intoarcem la origini, la materiale naturale.

Ce provoaca aceasta intoarcere?

Clientii incep sa realizeze ca ceea ce e ieftin nu e neaparat si bun si ca intr-un pret mai mare trebuie sa fie si valoare mai multa. Bine, situatia asta nu era neaparat valabila mereu. Am cumparat odata o canapea de la un mare retailer. Am zis ca daca platesc mai mult si calitatea va fi alta. Nu a fost. Noi incercam sa echilibram pretul platit cu calitatea. Da, am avut CPL-ul, insa meseriasii aceia care munceau acum 25 de ani si aveau 40 de ani, acum au 65. Nu prea mai sunt. Tineretul, dupa Revolutie, nu a vrut sa mai invete o meserie, au vrut toti sa fie sefi, directori, manageri… Si societatea ne-a dus in situatia in care a avea o meserie nu mai era o mândrie…

Aveti fabrica de mobila. Ati intâmpinat probleme cu meseriasii?

O, da… Initial visam noi sa exportam mobilier din lemn masiv in Europa, dar ne-am izbit de o problema: nu gaseam meseriasi. Am gasit pseudomeseriasi carora, la un control, le gaseai sticla cu bautura ascunsa in panoul electric de la circular… Din pacate, cam asta era la vremea respectiva… Era situatia aceea, cu fabricile care se desfiintau, ei erau obisnuiti cu egalitate in drepturi, toti ne imbracam cu aceleasi haine, toti câstigam la fel… chiar daca nu muncim la fel. A fost un soc foarte puternic pentru ei si mare parte dintre ei au abandonat lupta. Au incetat sa mai creada ca va fi si altfel.

RZV_1182

Cum ati gasit oamenii potriviti?

Foarte greu. Am schimbat productia din mobilier de lemn masiv in mobilier de pal, unde procesul tehnologic era mult mai simplu. Nu ne-am axat pe partea de lemn masiv pentru ca nu avem oameni pregatiti. Apoi aveam probleme cu calitatea lemnului, pe care-l plateam la producator ca si calitatea intâi si ne trezeam dupa sase luni ca usile de la mobilier se incovoiau. Eram la inceputuri…

Intra clientul in showroom si spune: imi place asta, dar parca as vrea niste sclipici si o dunga verde in diagonala. Ati intâlnit astfel de situatii?

Da, desigur! Pe mine nu prea ma lasa sufletul, le arat si alte variante. E nevoie si de putina psihologie, trebuie sa-ti dai seama cât este dispus clientul sa asimileze si sa invete, cât curaj are… El vede in alta parte dunga aia si… aici tine de educatie si nu e neaparat o greseala ca vrea dunga verde. E de cum suntem construiti fiecare in parte. Da, unii pot sa iubeasca dunga aceea verde. E vreo problema daca mie nu-mi place? La o adica, clientul dicteaza, el plateste, interesul meu este sa fie multumit. Daca el e multumit, atunci misiunea mea este indeplinita.

Ce culori se poarta anul acesta?

Cum spuneam, ne intoarcem la origini. Mai sunt tendinte de a promova o culoare pe an, cum a fost intr-un an turcoazul, anul trecut fucsia… anul acesta nu mai stiu ce…

Sa nu spuneti si de wenge, ca am innebunit…

Nu, nu, wenge a fost. Astea sunt pete de culoare pe care le propun italienii, ca de acolo se da ora exacta. Sunt de acord cu petele astea, insa culorile pe care le propun eu si care vor fi mereu in tendinte sunt cele naturale: verdele frunzelor, rosul macilor, griurile pamântului si asa mai departe…

Sunt apartamentele din Bacau destul de mari pentru ceea ce comanda bacauanii? Le mai ramâne si lor ceva spatiu?

Aici mi-ati ridicat mingea la fileu. Noi de aceea existam, aducem solutii optimizate fiecarui volum in parte. Putem face o bucatarie si intr-o camera de 25 mp, dar putem face o bucatarie in care sa faci aceleasi lucruri si intr-o camera de 10 mp. Datorita apartamentelor din Bacau existam noi.

Cea mai importanta piesa de mobilier in viata unui om este patul. Ce gusturi in materie de paturi au bacauanii?

A, din cele mai diverse, de la cele clasice pâna la cele mai extravagante. Am facut odata un pat cu un podium de sticla de jur imprejur si cu neoane. Era un soclu luminat pe lânga pat… Insa, de câtiva ani nu am mai primit astfel de solicitari, dar putem face ceea ce viseaza fiecare.

Cum e piata din Bacau?

E concurentiala, insa serviciile de la noi nu se ridica la nivelul celor din afara. Este loc de mai bine, pentru toata lumea. In momentul acesta, este loc pentru oricine, cu conditia sa ofere un serviciu un pic mai bun decât ceilalti. Concurenta este buna; daca nu as fi simtit respiratia concurentei in spate, m-as fi plafonat.

Bacauanii sunt mai tacaniti decât italienii?

Noi, românii, suntem campioni. Noi mergem la târgurile de profil din Italia si nu pot spune ca am vazut ceva tacanit sau mai extravagant… sau, in fine, ceva care sa deranjeze ochiul. Ei au cultura necesara care le permite sa nu ajunga in situatia in care sa socheze. Italienii au obiceiul de a-si schimba mobila din când in când; noi daca o facem o data la 20 de ani, e bine! Noi suntem de departe mai tacaniti.

Exista o karma in materie de mobila?

Pe tot parcursul de la proiectare pâna la transportul mobilei la client pot sa apara tot felul de probleme. Din experienta pot sa spun ca la clientii carora le este frica de faptul ca s-ar putea intampla, de obicei la aceia se intâmpla. Mai am si cealalta categorie de clienti care vin, imi lasa cheia si imi spun la revedere. La acestia nu se mai intâmpla nimic. Au si lucratorii nostri nevoie de validarea faptului ca fac ceva bine. Avem si noi nevoie de incurajari, rezultatele cele mai bune sunt pe validari si incurajari, nicidecum pe „aici trebuia asa, dincolo trebuia altfel”…

Vine o familie tânara in magazin. Ce se intâmpla?

De obicei femeia alege si barbatul negociaza.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img