1 ianuarie 2025

Dan Bitire, consilier local Pro România: „Întotdeauna mi-a plăcut să ajut”

 

-Rezumați anul 2020 în trei cuvinte!
-Emoție, incertitudine, speranță



1 Ce vă motivează în viață?
Când pot ajuta și mă pot face util cetățenilor, prietenilor sau familiei sau atunci când găsesc soluțiile potrivite la problemele ivite, atât din punct de vedere profesional cât și uman, am o mare satisfacție și toate acestea mă motivează și mă fac să îmi doresc să duc mereu la bun sfârșit lucrurile începute.

2 Care este filmul dvs. favorit sau filmul cu un puternic impact emoțional asupra dvs.?
Nu pot spune că am un film favorit însă îmi plac filmele vechi, istorice, cu personaje și roluri complexe sau cu ecranizări bazate pe fapte reale sau reconstituiri ale unor evenimente din trecut. Recent am vizionat „Fotograful de Mauthausen” și am rămas profund impresionat de acea filă neagră de istorie, transpusă în pelicula amintită.

3 Cum arată un weekend perfect? Care sunt activitățile dvs. preferate în weekend?
Începe cu o cană de ceai negru, continuă cu o carte bună, o plimbare prin parc sau o ieșire cu bicicleta înspre Parcul Gherăiești sau spre Măgura și se încheie cu o carte și poate un film bun. De regulă îmi place să ma relaxez, să ies în aer liber, să fac drumeții, să citesc sau uneori, să vizionez filme sau documentare.

4 Ce carieră ați visat să alegeți în copilărie?
De mic mi-a plăcut să meșteresc, să văd cum funcționează lucrurile, începând cu jucăriile și continuând mai târziu, cu aparate și dispozitive electronice (casetofon, cd player etc). Pot spune că de când eram copil am avut înclinație spre inginerie, domeniu pe care l-am aprofundat ca student.

5 Cum vedeți Bacăul în 5-10 ani?
Mi-aș dori să fim acel nod economic al regiunii, acel pol de dezvoltare. Evident, toate acestea nu se pot face doar sperând, ci unindu-ne forțele în Consiliul Local, venind cu inițiative, sprijinind mediul de afaceri, antreprenorii și căutând cele mai bune soluții pentru ca Bacăul să devină atractiv pentru investitori.

6 Care este ultima carte citită? Carte tipărită sau e-book? Ce carte ați recomanda?
„Iarnă cu fulgi însângerați” scrisă de Gabriel Chiriac – în format letric. Un roman istoric, scris pe baza relatărilor celor care au participat la acele evenimente, dar și cu un strop de imaginație din partea autorului. O poveste despre onoare, curaj și dragoste, din timpul celui de al doilea război mondial. O carte pe care v-o recomand cu toată încrederea și pe care nu veți regreta că ați citit-o. Nu știu să existe și varianta electronică a romanului, însă pentru cei familiarizați doar cu gadget-urile, este un bun prilej de a se reîntoarce la începuturi, când nu existau e-book-uri ș.a.

7 Ce personalitate din istorie sau din lumea contemporană v-a fost model?

Theodore Roosevelt ar putea fi un model pentru toate tinerele generații. A rămas până în ziua de astăzi cel mai tânăr președinte din istoria Statelor Unite ale Americii. De asemenea, a reușit să fie un reformator și a promovat respectul pentru tradiții, a susținut valorile și a reușit toate acestea cu energia caracteristică unui tânăr, fiind mereu în prim plan. Consider că acestea trebuie să fie calitățile și atuurile tinerei generații. Promovarea valorilor, transparența, respectul și mult dorita reformă – care trebuie să înceapă prin puterea propriului exemplu indiferent de domeniu sau circumstanță.

8 Ce sport credeți că este reprezentativ pentru Bacău?
Cu toții ne aducem aminte cu nostalgie de „valurile” din tribunele Stadionului Municipal la derby-urile cu Steaua. Însă, pe lângă fotbal, să nu uităm de volei și handbal, acolo unde Bacăul s-a remarcat în ultimii ani.

9 Cum poate un cetățean să abordeze un ales pentru a-i prezenta un proiect sau o cerere?
Prin e-mail sau telefonic, transmițând întrebările sau doleanțele lor. Iar în ceea ce mă privește, de îndată ce contextul epidemiologic o va permite, și față în față. În scurt timp însă, voi putea fi contactat și pe pagina de Facebook creată special în acest sens. Zilele trecute chiar am fost contactat prin e-mail de către un grup de locatari, din zona Calea Mărășești. Ce pot să vă spun la acest moment este că am luat la cunoștință de dorințele și sesizările acestora și voi încerca să îi ajut atât cât pot, uman și legal.

10 De ce ați intrat în politică?
Întotdeauna mi-a plăcut să ajut, dar și să mă implic, iar acum cred că pot face asta cu adevărat din forul deliberativ al Municipiului Bacău, în interesul băcăuanilor.

11 Care este viziunea dvs. cu privire la guvernarea locală?
Mi-aș dori ca cetățenii să poată verifica activitatea Primăriei iar totul să fie „la vedere”, transparent. De asemenea, să încercăm să digitalizăm tot ce se poate digitaliza și să găsim soluții acolo unde nu se poate sau există deficiențe pentru eliminarea birocrației și a statului la cozi. Și așa cum am spus și anterior, să sprijinim investitorii și să reușim să devenim „atractivi” pentru aceștia deoarece avem nevoie de locuri de muncă și investiții.

12 Care este cea mai mare problemă a Bacăului? Dar cel mai mare atu al Bacăului?
Cu siguranță „problema apei” este pe buzele fiecărui băcăuan și fiecare dintre noi am resimțit avariile la conducta de aducțiune și lipsa apei. Proiectul început de administrația Necula însă a intrat pe ultima sută de metri iar „Rezerva de apă a Municipiului Bacău” va rezolva odată pentru totdeauna această problemă.

13 Care ar fi proiectul de suflet pe care doriți să-l implementați în acest mandat?
Îmi doresc ca băcăuanii să aibă noi locuri de promenadă, noi spații verzi, piste pentru biciclete, dar și un parc modernizat – cu alei noi, mobilier stradal nou (bănci, coșuri de gunoi, foișoare etc).

14 Unde vă petreceți vacanțele?
Prefer locurile liniștite. O escapadă la munte, unde mă pot bucura de peisaj, dar și de aer curat, este tot ce am nevoie pentru „a-mi reîncărca bateriile”.

15 Vegetarian sau omnivor?
Cea mai bună legumă… este carnea.

16 Vârsta
26 de ani.

17 Familia
Pe punctul de a-mi schimba starea civilă.

18 Profesia
De profesie inginer energetician.

19 Studii
Absolvent al Universității Tehnice „Gh. Asachi” din Iași.

20 Ce nu v-am întrebat dar doriți să răspundeți?
De ce ar trebui tinerii să se implice în politică. Este cea mai bună calea de a-și face ideile auzite și puse în aplicare. De asemenea, cultura politică actuală se poate schimba doar cu ajutorul și implicarea lor, cu perseverență, dar și cu noile viziuni, specifice vârstei. Totodată tinerii au astfel șansa să se regăsească în centrul strategiilor de dezvoltare comunitară și să colaboreze cu instituțiile publice locale, cu mediul privat și nu numai și să găsească soluții pentru comunitatea din care fac parte.

Proiect coordonat de Răzvan Bibire



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img