Odata cu aderarea României la Uniunea Europeana, relatiile dintre cetatenii României si ceilalti cetateni europeni, indiferent de obiectul acestora, sunt guvernate in principal de dreptul comunitar. Principalul avantaj al acestui lucru este ca ori de câte ori avem de rezolvat o situatie, conflictuala sau nu, cu cetateni ai altor state din Uniunea Europeana, avem la dispozitie Regulamentele si Directivele Europene, acte cu aplicare generala si unitara in intreaga Europa. Nu este deloc de neglijat nici realitatea ca, de cele mai multe ori, actele normative europene sunt redactate intr-un mod care le face mult mai usor de aplicat, de inteles si, deci, mai utile decât legile nationale.
Revenind la subiectul acestui articol, am luat la cunostinta din practica avocatiala a cabinetului nostru despre cât de ingroziti sunt cetatenii români care cad victimele accidentelor de circulatie produse intr-un alt stat din Europa, de ideea ca nu vor reusi sa-si recupereze niciodata pierderile suferite sau ca vor trebui sa urmeze o procedura foarte complicata si scumpa intr-un stat strain, a carui legislatie le este cu totul necunoscuta.
Vestea buna pe care le-o dam unor astfel de persoane este ca potrivit Directivei a IV-a Europeana si Regulamentului CE nr. 864/2007, orice cetatean român care are domiciliul in România si este victima a unui accident de circulatie produs intr-un alt stat membru al Uniunii de un autoturism inregistrat pe teritoriul unional isi poate recupera pierderile suferite urmând o procedura oficiala in România si poate chiar sa-i actioneze in judecata pe persoana vinovata de producerea accidentului sau asiguratorul acesteia, la instanta locului unde el are domiciliul si potrivit procedurii de judecata române.
De exemplu, daca ati avut un accident de circulatie in Italia, iar autorul accidentului a fost un cetatean italian, iar dumneavoastra aveti domiciliul in Bacau, va puteti adresa instantei competente din Bacau in vederea recuperarii pagubelor suferite. Foarte important este ca imediat sau cât mai curând posibil dupa producerea accidentului, cei aflati in cazuri similare celor de mai sus sa contacteze un broker de asigurari sau un avocat din România, care ii pot indruma intr-un mod profesionist in sensul realizarii intr-o proportie cât mai aproape de realitate a drepturilor lor de despagubire.
av. Dan Nitu
Prin intermediul acestei rubricii saptamânale a cotidianului Desteptarea, avocatii de la Cabinetul de Avocat Dan Nitu si colaboratorii acestuia raspund in mod gratuit la intrebarile dumneavoastra, care sunt legate de sistemul legislativ si jurisdictional din România. Puteti sa adresati intrebari fie prin e-mail la adresa cabinet@avocat-nitu.ro, fie prin intermediul unor scrisori adresate redactiei Desteptarea, strada Vasile Alecsandri 41 Bacau, pentru Clinica Legala. Raspunsurile vor fi publicate in editiile urmatoare, fara ca numele dumneavoastra sau alte date de identificare personala sa fie facute publice.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.