De fiecare data când Statul doreste sa intre cu microfoanele in dormitoarele noastre intr-o agresiune perpetua a intimitatii garantate prin Constitutie, se gaseste câte un „binevoitor” care sa-i certe pe cei care se impotrivesc acestor masuri si sa le spuna pe un ton didactic: „Daca nu aveti nimic de ascuns, nu aveti a va teme de aceste intruziuni”.
Argumentul este fals si periculos. In primul rând chiar daca n-as avea nimic de ascuns, tot nu as accepta sa fiu spionat intr-un spatiu personal.
Dar, toata lumea are câte ceva de ascuns si nu neaparat lucruri ilegale.
Fiecare cetatean are de ascuns conturile bancare, datele de identificare, PIN-urile de la carduri, acte si alte documente, medicamente si retete, bolile de care sufera, preferintele sexuale sau electorale, practicile religioase si alte si alte amanunte care sunt de interes strict privat.
Statul ar dori, insa, sub pretextul luptei impotriva criminalitatii, sa patrunda tot mai adânc in intimitatea cetateanului.
SRI doreste sa aiba acces oricând la computerele românilor pentru a vedea daca fac sau nu fapte ilegale.
Desigur, initiativa este strict româneasca si in contradictie totala cu practica europeana. Ca sa nu mai vorbim, de exemplu, ca in SUA, Curtea Suprema a decis ca autoritatile nu pot cauta informatii pe telefonul unui cetatean decât cu mandat de la judecator.
La noi pâna si accesul la retelele wireless publice gratuite se va face doar cu inregistrarea utilizatorilor, pentru ca statul sa stie in orice moment pe unde navigheaza cetateanul.