19 ianuarie 2025

Dacă Erdogan pierde alegerile

Multă lume se întreabă ce se va întâmpla cu Turcia dacă Erdogan va pierde alegerile. Întrebarea este pusă greșit, alegerile prezidențiale din Turcia nu afectează doar țara ci și întreaga regiune a Mării Negre și a Europei de Sud-Est. România va fi direct afectată pe mai multe planuri pentru că, vrem-nu vrem, facem parte din regiune și suntem direct implicați în planurile de viitor ale Turciei.

Evident, o Turcie fără Erdogan ar însemna o Turcie subordonată direct SUA. Cu tot ceea ce înseamnă acest lucru: o creștere acută a agresivității față de Rusia, transfer de arme spre Ucraina și posibilitatea deschiderii strâmtorilor pentru ca navele de război ale NATO să intre în Marea Neagră. Dar mai înseamnă și o abandonare de către Rusia a subsidiilor acordate Turciei, de la gazul ieftin, proiectul hub-ului regional de gaz, grâul ieftin livrat din Ucraina până la importul de legume turcești și afluentele de turiști ruși. Într-o țară deja afectată puternic de cutremur, un asemenea scenariu ar însemna un dezastru economic.



Dincolo de colapsul economic, asta ar însemna, mai mult ca sigur, abandonarea planurilor de creștere a influenței în Balcani, în fostul spațiu otoman. Nu ar permite americanii să fie călcați pe bombeuri într-o zonă pe care și-o doresc pentru ei și nu ar mai fi banii necesari pentru investiții, achiziții și alte metode de cumpărare a influenței. Este îndoielnic faptul că Turcia ar mai menține acordul cu UE în privința controlului imigrației. Dealtfel, nu mă îndoiesc de faptul că americanilor le-ar face plăcere un nou val imigrațional care să inunde Europa, în condițiile în care și-așa continentul abia face față refugiaților ucraineni.

Pentru România, o Turcie slabă economic ar însemna pierderea unei surse de investiții. Valoarea totală a schimburilor comerciale România-Turcia era de 7,03 miliarde euro, la sfârșitul anului 2021. La nivelul lunii ianuarie 2022, în România activau un număr de 16.842 companii turcești, cu o valoare totală a capitalului social subscris de 655,5 milioane de euro. Dincolo de abordarea economică, să notăm că o Turcie fără Erdogan ar însemna, pentru România, la fel ca și pentru alte state din regiune, pe de o parte, o slăbire a ofensivei influenței neo-otomane iar, pe de altă parte, creșterea temperaturii în conflictul ruso-ucrainean, care, să recunoaștem, este, de fapt, un conflict între Rusia și NATO.

Iar, în eventualitatea unui eșec al NATO, fără concurența turcă, Rusia are drumul deschis spre o remodelare a zonelor de influență.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img