– spune dr. Dana Cristina Caltaru – medic primar oftalmolog, doctor in stiinte medicale, sef Sectie Oftalmologie in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau
Câteva date din CV-ul dumneavoastra, pentru ca cei care ne citesc sa stie cine este medicul Dana Cristina Caltaru.
M-am nascut la Râmnicu Vâlcea, în iulie 1963. CV-ul meu este familia mea. Eu sunt nepoata preotului Gheorghe Petre de la Govora. Acolo am deschis ochii, acolo am copilarit. In casa bunicilor am învatat sa iubesc istoria, traditia, cultura si credinta. In casa aceea am cunoscut oameni precum Vladimir Dumitrescu, Dumitru Tudor, Dumitru Berciu, Paul Everac, Cicerone Teodorescu, Dan Iordachescu. Ne-au trecut pragul casei fostii patriarhi ai României, Teoctist si Iustinian Marina, precum si fostul mitropolit al Moldovei, Irineu Mihalcescu. Parintii mei sunt ingineri si au lucrat în Onesti. Am doi copii, de care sunt foarte mândra.
In Medicina se vorbeste de vocatie. Poate fi un bun medic cineva fara vocatie? E har sau doar stiinta? Ori ambele, la un loc?
Cred ca exista ceva, exista chemare. De fapt, pentru mine cel mai important lucru este dragostea de oameni si o imensa compasiune pentru suferinta. Medicina este stiinta, multa stiinta, pe care o învatam din dragoste de oameni, pentru a alina suferinta. Eu nu i-as spune har, e prea mult. Noi, medicii, suntem oameni ca toti oamenii. E darul nostru pe care l-am primit si pe care trebuie sa îl multiplicam.
De ce Oftalmologia, in cazul dumneavoastra?
Oftalmologia a fost o pura întâmplare, dar una fericita. Oftalmologia este stiinta luminii, este medicina si fizica. Am avut marele noroc sa fiu eleva profesorului dr. Mihai Pop, un om între oameni. Îi datorez tot ce stiu si tot ce sunt ca medic. Îi multumesc si pentru ca mi-a îndrumat lucrarea de doctorat.
Care a fost prima interventie chirurgicala? Cum a decurs ea? V-o mai aduceti aminte?
Da. Foarte bine chiar. Prima mea interventie chirurgicala a fost o plaga penetranta de cornee si am avut mari emotii. Drumul nostru este greu, curba de învatare este lunga si dificila. Ma refer la actul chirurgical. La noi este microchirurgie, trebuie sa înveti sa te coordonezi la lucrul prin microscop. Iar la operatia de cataracta cineva spunea ca suntem ca pilotii de Formula 1, pentru ca folosim simultan ambele mâini si ambele picioare pe pedalele de la microscop si de la aparatul de ultrasunete.
Conduceti o sectie importanta in Spitalul Judetean de Urgenta Bacau. Zilnic operati. Zilnic sunteti alaturi de pacienti, consultati, bandajati, recomandati tratamente. Acasa va asteapta familia. Au fost si Sarbatorile de iarna. Garzi, interventii, urgente. Dar si musafiri, colinde. Cum le impartiti pe toate?
Programul este greu într-adevar, chiar epuizant. Dar am marele noroc ca îmi place ceea ce fac, îmi place colectivul în care lucrez, îmi plac oamenii. Îmi place sa daruiesc, fiecaruia ce pot mai bine.
Câte operatii ati facut?
Nu stiu câte operatii am facut, nu sunt omul cifrelor, nu contabilizez nimic. In meseria noastra cantitatea conteaza doar ca o însumare a experientei. Am facut câte operatii a fost nevoie. Urgentele sunt pentru mine o prioritate. Stiu ca într-un an, nu stiu exact care, am avut peste 1500 de interventii de cataracta.
Este ritmul personal sau patologia o impune? Stiu ca sunteti unul din medicii care opereaza si pro bono. Asa este?
Ritmul este dictat de fapt de nevoile celor în suferinta. Lor nu le putem spune ca suntem obositi, ca e prea mult, ca nu ai timp sa îti asezi gândurile. Ce înseamna pro bono în sistemul public de sanatate? Este o datorie si atât. Altfel, dragostea de oameni si de meserie ramâne o vorba fara acoperire.
Am intrat intr-un nou an… Vom vedea mai bine in 2016?
Sigur ca o sa vedem mai bine. Altfel nu se poate. Trebuie sa fim optimisti. O sa vedem mai bine si pentru ca avem multe proiecte in derulare care ne indreptatesc sa speram. Ma gândesc, de exemplu, la aparatul laser pe care l-am primit de curând si cu care incercam sa prevenim orbirea pacientilor cu retinopatie diabetica si a bebelusilor cu retinopatie de prematuritate. Mai am in vedere si un centru de reeducare a vederii la copii in ambulatoriul de specialitate, dar pentru asta cautam resurse.
Ce parere aveti despre sistemul medical din România? Ce ati schimba la el?
Sistemul medical din România este un sistem social de sanatate, adaptat realitatii în care traim. Si pentru ca sunt multi oameni saraci, noi, cei care suntem sanatosi, suntem datori sa contribuim, pentru ca cei mai putin norocosi sa SUPRAVIETUIASCA. Ce as schimba? Daca as putea, as schimba mentalitatea oamenilor despre solidaritate, despre compasiune, despre datoria de om si cetatean.
De ce pleaca, aproape fug, medicii din România? Deja putem vorbi de un adevarat fenomen. A devenit sistemul medical românesc o himera?
Din pacate, medicii pleaca. Nu au rabdarea pe care am avut-o noi, vrând-nevrând. Vor bani, sunt dornici sa vada lumea. Sistemul îi goneste doar pentru ca salariile noastre sunt mici. E pacat, pentru ca lucrurile se schimba în bine, cel putin în spitale. Sectia noastra este dotata acum dupa standarde europene, prin grija spitalului si a Ministerului Sanatatii. Deci, lucrurile de schimba, ceea ce e foarte bine.
Dumneavoastra nu ati plecat. Iubiti România? Va place Bacaul?
Sunt fericita ca nu am plecat, pentru ca mi-e drag sa fiu aici între ai mei. Sa vorbesc în limba mea, sa îi ajut pe oamenii între care m-am nascut. Cum sa va raspund daca iubesc România? România este o stare de spirit, este ortodoxie, blândete si buna cuviinta. Bacaul a devenit casa mea si îi sunt recunoscatoare pentru ca m-a adoptat. Sunt recunoscatoare colegilor mei de la spital. Acolo suntem o echipa omogena. Sunt recunoscatoare profesorilor de la Colegiul „Vasile Alecsandri”, unde a absolvit baiatul meu, si ei stiu de ce. Multumesc multor oameni pe care prefer sa nu îi numesc, pentru ca sunt bacauani si atât. Asa ca da, iubesc România, iubesc Bacaul!
Dr. Dana Cristina Caltaru a absolvit Universitatea de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din Bucuresti, 1983-1989. A fost medic rezident la Spitalul Clinic de Urgente Oftalmologice Bucuresti, 1990-1994, este medic primar oftalmolog din ianuarie 2000 si doctor în stiinte medicale al Universitatii de Medicina si Farmacie „Carol Davila” din 2015. Este membru al Societatii Române de Oftalmologie si al Societatii Americane de Cataracta si Chirurgie Refractiva.