24 noiembrie 2024

Cuvintele din spatele unei imagini

În Noaptea Muzeelor, Romeo Mărăndici şi-a deschis casa şi sufletul oferind băcăuanilor amintirile sale cu şi despre fotografie
Prin universul împătimiţilor de fotografie, proverbul „o imagine face cât o mie de cuvinte” este la loc de mare cinste. În egală măsură, istoria unei imagini, scrisă ori rostită, se ajută de cuvinte ca să intre în legendă. Tocmai acesta a fost leit-motivul chemării lansate sâmbătă, 19 mai, de Romeo Mărăndici şi colaboratorii săi către băcăuani. Prin urmare, cei care au avut curiozitatea să treacă pragul studioului Foto Mărăndici de pe Calea Oituz au avut parte de un festin al informaţiei privind fotografia în întregul ei. Pătrunzând în mod alegoric pe sub arcul unui curcubeu ce anunţa finalul ploii de sâmbătă seara, ei au intrat într-un adevărat sanctuar al fotografiei. În centrul acestuia, ca un sacerdot, Romeo Mărăndici şi-a încântat audienţa cu povestiri despre fotografie.

Fiecare aparat foto, bliţ sau obiectiv şi-a avut povestea lui pe care Romeo a împărtăşit-o vizitatorilor când cu un zâmbet complice, când şoptit ca un secret ori cu tremur în glas şi cu o lacrimă ascunsă în colţul ochiului. El a retrăit amintiri din vremuri nu prea îndepărtate aducând din memorie fiinţe dragi, prieteni ori oameni obişnuiţi.



În tot acest timp, audienţa, mai ales cei tineri, a sorbit fiecare cuvânt urmându-l captivată pe maestrul-fotograf în periplul său prin timp. „Am găsit o tonă de informaţie în acest om şi în această locaţie. Deşi îl cunoşteam pe domnul Mărăndici de mai demult, astăzi l-am redescoperit cu plăcere în rolul de povestitor. Ar fi păcat ca Bacăul să nu beneficieze, nu doar pentru o zi, de experienţa şi pasiunea acestui om pentru fotografie”, a mărturisit Paul Fesan, unul dintre vizitatori. Istoria fotografiei, de la dagherotip la digital, a fost oferită celor prezenţi atât prin cuvinte, cât şi prin exponate. Unul dintre acestea a fost şi primul aparat foto digital „profi” cu care fotoreporterii Deşteptării au surprins în imagini istoria recentă a Bacăului. Unul din momentele cele mai gustate a fost cel al pozei de grup realizate prin metode clasice de laborator. Cei prezenţi au putut urmări procesele prin care o imagine a fost capturată pe film, developată şi apoi transpusă pe hârtie fotografică. Ei au privit fermecaţi cum, din baia de substanţe chimice revelatoare, imaginea apare ca prin minune. Astfel, la sfârşitul turului, vizitatorii au plecat cu o fotografie udă, proaspăt realizată, martor al trecerii lor prin acest microcosmos al fotografiei. „Să nu uitaţi! Fotografia nu moare niciodată! Să iubiţi fotografia pentru că prin ea nu vă păstraţi doar amintirile, ci şi identitatea voastră şi a celor din jurul vostru”, a subliniat, la final, Romeo Mărăndici, iniţiatorul acestui proiect.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014