L-am ascultat, zilele trecute, pe reputatul virusolog de renume internațională, dar de origine română, prof. univ. dr. Vania Atudorei, acum stabilit în Canada. Despre actuala pandemie de coronavirus, evident. Avea răspuns imediat la toate, clar și argumentat, convingător. A pus deseori sub semnul întrebării unele raportări oficiale de la noi sau de la alții, dar și unele măsuri luate pentru combaterea pandemiei și chiar teoria că peste noi a ajuns deja al doilea val al acesteia.
Dar și mai interesant mi s-a părut viziunea asupra rolului administrațiilor centrale și locale, dar și al unor instituții internaționale în situația prin care trecem. Acolo – spunea reputatul profesor – opiniile și măsurile luate aparțin unor politicieni, pentru că astfel de instituții sunt mediul în care se mișcă politicienii. De aici, desigur, multe contradicții, multe nepotriviri și destule interese, însă cu efecte asupra comunităților mai mari sau mai mici.
Până una-alta, în astfel de situații suntem doar la mâna politicienilor, a oamenilor pe care noi îi alegem să ne reprezinte sau pe care trebuie să-i ascultăm deși nu i-am ales. Convingerile și părerile lor devin lege, iar unde e lege nu-i tocmeală.
Ieri am citit și opiniile unui astfel de politican important, ales într-o funcție uriașă, președinte al Consiliului European, Charles Michel. Opinii tot despre pandemie și despre ce ar trebui făcut pentru a o combate cu succes. Avem nevoie acum – spunea președintele – de acțiuni bazate pe doi piloni: testarea indivizilor, urmărirea contactelor dintre ei și vaccinurile.Dar, testele PCR ar fi deja depășite și greoaie și ar trebui completate cu testele antigenice, mult mai rapide. În al doilea rând, trebuie să implementăm sisteme eficiente de urmărire a contactelor între oameni, inclusiv prin sistemele de tehnologie avansată prin satelit.În cele din urmă, statele membre ale UE trebuie să ajungă la un consens cu privire la regulile comune pentru autoizolare și carantină și, evident, trebuie să avem vaccinurile salvatoare. Acesta este cuvântul președintelui.
Or fi, acestea, soluții salvatoare pentru omenire, dar profesorul Atudorei mai spunea că din istoria pandemiilor știm că niciuna dintre ele nu a durat mai mult de doi ani.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.