26 decembrie 2024

Cursuri de oboi Tescani 2024

Pentru câteva zile Tescaniul a devenit epicentrul muzicii intrumentale dedicate oboiului, fiind gazda Ediției a treia a Cursurilor de Vară. Evenimentul a reunit personalități de seamă a artei oboistice, dintre care aș enumera pe: Diego Dini Ciacci-prim oboist al orchestrei Scala din Milano și profesor la Conservatorul de Muzică din Milano, Dorin Gliga-solist și profesor de oboi de anvergură internațională, Lorenzo Masala-oboist italian și renumit cercetător în domeniul confecționării aniciilor de oboi, Simeon Spasov-prim oboist al Orchestrei din Cipru, Stancu Emil-Nicolae-solist oboi în cadrul Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. Cursul s-a desfășurat în perioada 1-7 iulie și în preambul, pe data de 29 iunie Diego Dini Ciacci acompaniat de pianistul Daniel Rudichi au susținut un recital de excepție la Centrul Cultural ,,George Apostu” din Bacău.

Calitatea și anvergura artistică a participanților a fost factorul determinant care a făcut din acest eveniment o adevărată sărbătoare a muzicii.



Invitatul special Diego Dini Ciacci a încântat participanții prin anvergura, simțul artistic desăvârșit și claritatea ideilor muzicale. Pe aceeași linie s-a înscris și Dorin Gliga, cofondatorul acestui Proiect, un muzician rafinat și un recunoscut pedagog. Lorenzo Masala s-a ocupat de problemele particulare legate de ancii, ale fiecărui cursant, cursuri specializate care se desfășoară în universitățile de muzică din țările cu tradiție culturală.

Având la timonă asemenea personalități, studenții și elevii au fost prezenți în număr mare din diferite regiuni ale țării: București, Cluj, Târgu Mureș, Timișoara, Galați, Craiova, Râmnicu Vâlcea, cât și de peste hotare: Austria, Germania, Republica Moldova. Merită amintiți studenții Doris Iorga-șef partidă Filarmonica ,,George Enescu” din București, Ștefan Negurici și George Bârlean care studiază în Germania și Austria.

La fel ca în ediția precedentă ne-am bucurat de prezența sufletistului și neobositului Dorin Gliga, un instrumentist de renume internațional, un exemplu demn de urmat pentru generația noastră și cele viitoare:

„La a treia ediție a Cursurilor de Oboi de la Tescani, familia oboiștilor s-a mărit datorită invitaților de excepție din acest an. Diego Dini Ciacci-profesor la Conservatorul din Milano și Lorenzo Masala-reputat constructor de ancii, au stârnit un interes deosebit în rândurile oboiștilor. Într-o atmosferă de prietenie și de lucru intens, acești maeștri ai oboiului au reușit o întoarcere în timp, pentru a înțelege și a oferi soluțiile adecvate fiecărui cursant, explicând și demonstrând drumul spre înalta performanță. Mulțumim tuturor celor care au contribuit la această frumoasă și benefică întâlnire: gazde, sponsori, organizatori, și minunaților profesori și cursanți.’’

Aceste cursuri s-au desfășurat în incinta Muzeului Național „George Enescu”-Secția „Dumitru și Alice Rosetti Tescanu-„George Enescu”, fiind deschise publicului și tuturor celor interesați de arta muzicală oboistică.

Aprecierea și plenitudinea artistică a evenimentului se vor reflecta și în viitor deoarece în anul următor și-au anunțat deja prezența studenți din Italia, Spania și Cipru.  Bacăul și Tescaniul devin poli de cultură și excelență artistică.

Nu în ultimul rând merită amintit și Stancu Emil-Nicolae, solist oboi al Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău, care s-a ocupat de organizarea și buna desfășurare a cursurilor:

„Sunt conștient că acest Curs de Vară a câștigat consistență. Calitatea profesorilor și a actului educațional a crescut de la an la an devenind o sărbătoare închinată oboiului și cu fiecare ediție Bacăul și Tescaniul se cimentează ca un pol cultural internațional. Am încercat ca în fiecare an să evoluăm și să aducem un plus. Anul acesta, pe lângă latura interpretativă am diversificat cunoașterea instrumentului oboi prin prezența lui Lorenzo Masala, cel mai renumit cercetător și confecționer de ancii. Anul viitor îl vom avea invitat pe David Walter-profesor la Conservatorul Superior de muzică din Paris și Jouquin Jean Marc-reparator principal a renumitei firme constructoare de oboi, Marigaux Paris. Îmi doresc ca acest curs să intre în atenția tuturor muzicienilor români, a iubitorilor de muzică clasică, cât și a oficialităților orașului și județului Bacău, deoarece constituie o modalitate de promovare și de cunoaștere culturală cât și geografică a județului Bacău.Totodată cred cu tărie că educația și cultura sunt factorii care pot modela și dezvolta societatea actuală.’’

Vă așteptăm să ne fiți alături în edițiile viitoare,cu promisiunea că vom încerca să așezăm Bacăul și Tescaniul pe harta celor mai importante evenimente cultural-educaționale.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img