Personalul didactic din învățământul gimnazial care predă disciplina „Educație socială” elevilor din clasa a VIII-a se poate înscrie, din această lună, la cursul „Educație economico-financiară pentru profesori” organizat de Institutul Bancar Român (IBR). Din anul de studiu 2020-2021, educația financiară a devenit materie obligatorie pentru elevii clasei a VIII-a, fiind cuprinsă în disciplina „Educație socială”.
„Educație economico-financiară pentru profesori” este singurul curs integral de acest fel și este acreditat de Ministerul Educației și Cercetării, de Banca Națională a României (BNR), de Asociația Română a Băncilor (ARB), de IBR, de Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Institutul de Studii Financiare. IBR, fondat de BNR și de ARB, este furnizorul cursului gratuit acreditat de Ministerul Educației și Cercetării pe o perioadă de patru ani.
În urma absolvirii acestui curs cu o durată de 40 de ore, profesorii vor obține 10 credite profesionale transferabile. Formatorii cadrelor didactice sunt profesori de economie.
Acest demers instituțional public-privat, prin intermediul căruia profesorii sunt formați pentru a preda noțiuni de educație financiară, reprezintă piatra de temelie pentru dobândirea de cunoștințe economico-financiare de elevii claselor a VIII-a și pentru îmbunătățirea comportamentului financiar.
Desfășurarea acestui curs se înscrie în proiectele de educație financiară derulate de Ministerul Educației, de BNR, de Ministerul Finanțelor, de Autoritatea de Supraveghere Financiară și de Asociația Română a Băncilor, în baza Acordului de colaborare încheiat în anul 2018. Acordul de colaborare prevede realizarea de activități comune în domeniul educației financiare și elaborarea Strategiei Naționale de Educație Financiară.
Mai multe informații sunt afișate pe site-ul www.ibr-rbi.ro.