Iepurași portocalii, făcuți din ață apretată, coșulețe cu flori, căsuțe din lemn în care locuiesc puișori, icoane pe sticlă sau carton, sumedenie de obiecte decorative realizate în tehnica origami, boluri de sticlă cu grâu verde sau mușcate roșii, felicitări de Paște, margarete din etamină, ouă pictate în toate culorile.
Sunt doar câteva dintre lucrurile minuate pe care băcăuanii le-au descoperit, marți, în piațeta din fața Prefecturii, la evenimentul organizat de Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC): „Cel mai frumos ou de Paște”, ediția a XII-a. Obiectele au fost confecționate de mâinile harnice ale beneficiarilor de servicii sociale, cu sprijinul terapeuților.
La târgul de anul acesta au avut standuri, ca de obicei, asistații centrelor din Bacău, Răcăciuni, Comănești, Onești, Ungureni, Dărmănești și Tg. Ocna ai DGASPC. Li s-au alăturat cei ai Direcției de Asistență Socială Bacău și ai 15 organizații neguvernamentale. Între acestea, „Sf. Ioan Calabria”, „Lumina”, FSC, SOS Satele copiilor, APDP, „Norocel”, „Betania”.
O surpriză a fost prezența centrelor din alte județe – Suceava, Neamț, Vrancea -, ceea ce înseamnă că i s-a dus vestea acestui târg. După ce am făcut turul standurilor am luat-o de la capăt și am cercetat mai atent oferta.
Așa am descoperit carul cu boi, roabele cu flori, pietrele pictate, oițele cu lână aurie, casetele din lemn pictate, în care poți ține orice, aranjamentele cu crengi de măr sau de iasomie galbenă. Și am uitat să vă spun că pe tarabe, printre iepurași și puișori, erau fel de fel de bunătățuri: cozonac cu nucă, plăcinte cu mere, poale-n brâu, negrese, rulade, turtă dulce, puișori, salată de fructe în aspic, ouă de ciocolată umplute cu cremă de brânză, borcănele cu miere, dulceață sau compot…
Copiii nu doar au admirat iepurașii, puișoii și jucăriile din lemn, ci au participat la „vânătoarea de ouă” organizată într-o „poiană” sau la atelierul de pictură, amenajat alături. Greu de plecat de aici! Bucuria puștilor, sărbătoarea culorilor de pe tarabe și strălucirea soarelui, care nu a fost zgârcit marți, au făcut, împreună, ca ziua să fie minunată și pentru părinți.
„Misiunea acestui eveniment este aceea de a informa, a conștientiza opinia publică și societatea civilă asupra problematicii persoanei cu dizabilități, integrării acesteia în comunitate, cât și cooptarea, motivarea pe viitor a comunității locale în a se implica în diverse proiecte de voluntariat referitoare la specificul acestei categorii sociale”
– Daniela Țîțaru, director general al DGASPC Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.