16 noiembrie 2024

Cupa Fish Pro, editia I

Din vorba-n vorba a ajuns si la mine un zvon, precum ca, Florin Lozinca organizeaza un concurs national de pescuit. Ca a inceput sa colinde prin toata Moldova, in cautarea lacului perfect, care sa ofere conditii egale pentru treizeci de echipe. Fiecare echipa fiind alcatuita din trei membri. Concursul urmeaza a se desfasura pe durata a saptezeci si doua de ore, incepând de joi, douazeci si trei iunie, ora douasprezece.

Cine este Florin Lozinca? Un pescar sportiv talentat, care a ajuns sa faca din pasiune o afacere dar si un mod de viata. Si nu singur. Vorbim despre o familie de campioni, sotia si fiica urcând de-a lungul timpului, la diferite categorii de vârsta, pe cea mai inalta treapta a podiumului. „Ca rezultate la competitii? In ultimul an? Eu am fost… varza! Si am participat!



eliberarea pestelui prins

La un singur concurs, cel tinut la Greaca-Cercani, Giurgiu, m-am clasat pe locul doi pe sector si pe patru, in clasamentul general. Bianca si nevasta-mea, Isabela, au iesit campioane nationale. Pentru Bianca a fost asa… ca o rasplata. Acum e studenta in anul intâi, la Arte, in Cluj. Nu mai are timp de pescuit. A prins si o bursa de sase luni la Madrid…” Nu-si ascunde mândria. Suntem pe terasa la Tanti Dana si rasfoim… laptopul. Sute de imagini de la competitii, trofee, diplome si crapi de toate marimile. Unii – adevarate namile – abia puteau fi tinuti in brate.

De ce la Iasi si nu la Bacau?

Intrebarea a venit firesc. Avem atâtea lucii de apa in judet. Lacuri de acumulare si balti private. „Competitia este organizata de noi pentru pescuitul stationar la crap. Firma organizatoare este bacauana. Am vrea sa câstigam si ceva din piata ieseana pentru articolele de pescuit. Ne era poate mai la indemâna sa desfasuram concursul, sa zicem, la Horgesti.

Il vom face probabil acolo pe urmatorul, din acest an, care nu va mai fi specific doar pentru crap.” Eram curios ce are in plus lacul Frasin, situat cam la douazeci si cinci de kilometri de Iasi, in localitatea Probota, de a fost preferat. „Pescarii de crap, sa le zicem profesionisti, stiu ca pe lânga talent trebuie sa mai ai si noroc. Orice iaz are locurile lui mai bune. Un senal. Tragerea la sorti a standurilor poate influenta din start clasamentul. Lacul asta e deschis de vreo trei ani, amenajat intr-un vechi canal drept, lung de vr-o mie doua sute de metri si lat cam de o suta douazeci. Adâncimea medie este cam de trei metri.

Cum salvezi carligul

Aici toate echipele au aceleasi sanse. Sunt unele tari, au in componenta campioni nationali. Fiind un concurs la prima editie, vrem ca totul sa iasa perfect.” Imi mai spune ca si-au anuntat prezenta si doua echipe din afara tarii, una din Republica Moldova si alta din Polonia si ca este peste mare, sa-i multumeasca pe toti: crap, cteno, salau. Asta pe verificate, cu poze martor. „Acum vre-o cinci saptamâni am mers sa testam. Puh ce frig a fost. Puturosi, cu mine cu tot, n-am mai intins cortul pentru noapte. Si-a venit si o ploaie, de ne clantaneau dintii. Da’ a meritat!”

Trucuri, chestii, smecherii.

Stând alaturi de un profesionist, pescarul din mine, cam comod, tinde s-o ia pe scurtatura. Cum sa prinzi peste mult si repede, daca se poate, intins in hamac! Daca echipa este formata din trei, cine are cele mai usoare sarcini? Adormi când trage pestele si stai treaz când nu trage? Care sunt timpii morti? Se pare ca pestii vorbesc intre ei! „Singura amintire placuta de anul trecut e tot de la Greaca. Intr-o noapte am prins doua sute saptezeci de kile de peste. Eram echipa formata din doi. Eu si Bogdan Constantinescu, din Pitesti.

La un concurs de crap, acela s-a desfasurat pe durata a patruzeci si opt de ore, trebuie conditie fizica. Mie imi plac astea de saptezeci si doua de ore, in trei. Pentru ca ai timp sa aplici o strategie. In echipa de trei pescari, fiecare trebuie sa stie ce are de facut. Unul sa stie ce-i cu nada, cârligul, sa vada concursul din ansamblu. Ce fac si celelalte echipe si ce se intâmpla in apa si cu apa. Toti trei sa aiba conditie fizica. Aruncarile trebuie sa fie foarte bune si la punct fix. Sa rezisti atâtea ore si sa arunci mai la distanta decât vecinul. Nu trebuie sa fii halterofil dar se doarme putin!” Si uite-asa dai somnul pe crap. „In principiu, crapul manânca noaptea. Si atunci doi oameni trebuie sa stea pe lansete. Arunc bine dar nu ma ajuta fizicul, de aceea in echipa trebuie sa ma bazez pe doi prieteni mai puternici, care sunt foarte buni aruncatori, dar si pescari foarte buni. Cu sculele de acum s-a ajuns la aruncari de doua sute de metri, ca sa dai momeala acolo unde crezi tu ca trebuie. Partenerii mei arunca o suta saptezeci. Eu… o suta treizeci.”

Bianca Lozinca campioana nationala 2015 (1)

Cum pisica cu clopotei nu prinde soareci, nici pescarul care atârna zurgalai de lanseta, nu are sanse sa prinda crap. Undita de carbon si firul de nailon functioneaza ca un arcus cu struna rupta. Sunetul se propaga in apa de patru ori si ceva mai repede decât in aer. „Intr-o balta care este pescuita des, carpodrom ii spunem noi, foarte greu iti intra pestele. El stie ca acolo e restaurantul. De acolo manânca si vine când are chef. La o balta obisnuita, un mal este lin, celalalt abrupt. La ala mai abrupt sansele sunt mai mari.

Si prin mâncarea naturala pe care pestele o gaseste acolo. Multi dau cu o varga in mal dar pun si doua lansete cu clopotei, sa fie! Sa fie siguri ca nu vine crapul, sa rupa cumva. Un peste scapat din cârlig, agita si rudele aflate imprejur.” Pescuitul sportiv presupune folosirea unui singur cârlig. Nici nu vrea sa auda de metodele folosite de unii asa zisi pescari.

Regulament de participare

Se puncteaza doar crapul. Sunt doua clasamente care apoi se cumuleaza. Unul pe cantitate si unul pe calitate. Poti sa prinzi foarte mult, ai cantitate, dar toti pestii tai sa fie mici. Calitate inseamna greutatea totala a cinci pesti, cei mai mari, pe care ti-i alegi tu. Ca sa câstigi cupa, trebuie sa prinzi mult si sa ai si pesti mari. Se pescuieste cu orice in cârlig, mai putin momeala vie si se nadeste doar cu boilies.

„Daca atâtia pescari ar nadi diferit, atunci pestele ar sari… in Ucraina!” Taxa de participare este de opt sute de lei de echipa. Se acorda premii in bani si cupe, locul intâi fiind recompensat cu cinci mii de lei, locul doi cu trei mii si locul trei cu doua mii de lei. Pâna la locul opt, câte o mie de lei si diplome. Cea mai mare captura, premiul de la sponsori, o mie cinci sute de lei. Fir intins bacauanilor participanti!




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014