4 noiembrie 2024

Cumpătare și bună credință

În continuare se aruncă cu banii noștri în mod incoștient

La ultima ședința a Consiliului Local s-a precizat că execuția bugetară este de doar 12%. Aceasta arată cât de ineficientă este administrația Primăriei Bacău. Deci, bani puțini încasați la bugetul local, dar cheltuim sume exorbitante pe studii de fezabilitate inutile.



În ultimul timp s-au cheltuit câteva milioane de euro pe studii de fezabilitate care nu au finalitate. Studiile de fezabilitate sunt ultima găselniță pentru a scurge banii din visteria Primăriei. Constatăm că în anul 2022 s-a contractat prin ADIZM (subordonat Consiliului Local Bacău) un studiu de oportunitate cu scopul de a stabili traseele de transport urban, în valoare de 440.000 de lei de la o societate din Cluj.

După numeroase dezbateri și nemultumiri ale cetațenilor vedem că acest studiu este incomplet și nu satisface solicitările băcăuanilor, fiind nevoie de alte trasee și stații de autobuz. Acest studiu are multe lacune. În realitate niciodată nu se va realiza așa-zisul transport metropolitan din cauza lipsei infrastructurii de transport. De ce să plătim aceste studii cu milioane de euro? Care este finalitatea lor? Bani aruncați!

Personal, nu aș fi cheltuit banul public pe acest studiu de fezabilitate. În această acțiune aș fi antrenat pe cei care cunosc orașul: oameni din Primărie, viceprimari, șefi de compartimente, consilieri, cei care înțeleg necesitatea traseelor pentru fiecare zona. Sunt convins ca oamenii din Primărie cunosc mai bine orașul și necesitățile acestuia decât o societate din Cluj.

Astfel aș fi avut un rezultat real al studiului dar fără cheltuieli. Este important să folosim judicios resursele umane și materiale pe care le avem. Aș fi economisit 440.000 RON, bani cu care aș fi atras alte fonduri necesare dezvoltării orașului. Revenind la modul în care se cheltuiește banul public și la iminenta rectificare bugetară, vreau să felicit consilierii locali de bună credință care au amendat în momente importante propunerile nerealiste ale administrației actuale.

Pe viitor îndemn consilierii de bună credință să-și mențină aceeași poziție corectă, în slujba cetățenilor care i-au ales. Ca specialist în construcții, atrag din nou atenția la modul de derulare a licitațiilor publice, care trebuie să fie echitabile pentru toți particpanții, să nu se lase loc de interpretări și să nu favorizeze anumite firme prestabilite ca și câștigătoare.

Cred ca societățile băcăuane ar fi cele mai indicate să obțină lucrările deoarece au cheltuieli mai mici. Bineînțeles, respectând legea și asumându-și contractele. Referitor la haosul care este în tot orașul cu pistele de biciclete, pe această cale solicităm administrației locale să explice băcăuanilor cum a planificat execuția lucrărilor la nivel general, având în vedere că urmeză noi lucrări de înlocuire a rețelei de distribuție a apei potabile și refacere a canălizărilor în tot municipiul.

Această lucrare are finanțarea aprobată și este în mare întârziere, existând riscul de pierdere a fondurilor europene de 100 milioane de euro. Toate aceste lucrări trebuiau corelate și coordonate simultan. Să înțelegem că după finalizarea pistelor de biciclete toate străzile vor fi sparte din nou?! Experiența face diferența.

Sergiu Sechelariu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri