În toate secțiile de votare a inceput procedura de vot la referendumul pentru modificarea Constituției.
Vineri, 5 octombrie 2018, la sediul Ministerului Afacerilor Interne a avut loc o declarație de presă a purtătorului de cuvânt al MAI, în contextul referendumului din 6 – 7 octombrie a.c..
Redăm, mai jos, declarația comisarului șef de poliție Monica Dajbog:
” Așa cum știți, referendumul se va desfășura pe parcursul a două zile, respectiv sâmbătă și duminică, în intervalul orar 7.00 –21.00.
Cetățenii pot vota în localitatea de domiciliu la secția de votare unde sunt arondați, conform listelor electorale permanente, iar cei care sunt plecați în altă localitate, pot să-și exercite dreptul la vot la orice secție de votare din localitatea unde se află, fiind trecuți pe lista suplimentară.
Vă reamintim că fiecare cetățean cu drept de vot are dreptul să voteze o singură dată, chiar dacă scrutinul se desfășoară pe durata a 2 zile.
Cetățenii români își pot exercita dreptul de vot la secțiile de votare din țară în baza unuia dintre următoarele acte, valabile în ziua votării: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, carnetul de serviciu militar, în cazul elevilor din școlile militare, precum și pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar și pașaportul simplu electronic, toate trei cu menționarea țării de domiciliu.
Pentru a veni în sprijinul cetățenilor care nu au carte de identitate valabilă și doresc să participe la referendum, serviciile pentru evidența persoanelor vor lucra cu publicul atât sâmbătă, cât și duminică între orele 7 și 21.
Pot participa la referendum toţi cetăţenii români care au deja vârsta de 18 ani sau care împlinesc această vârstă în ziua în care merg la vot.
Nu au dreptul să voteze debilii și alienaţii mintal puşi sub interdicţie și nici persoanele condamnate prin hotărâre judecătorească definitivă la pierderea drepturilor electorale.
Persoanele netransportabile din cauză de boală sau invaliditate care vor să voteze, precum și cele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă, asupra cărora s-a luat măsura arestului la domiciliu sau care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu și-au pierdut drepturile electorale, pot vota prin intermediul urnei speciale.
Biroul Electoral Central a emis o hotărâre prin care a clarificat condițiile în care se utilizează urna specială.
Astfel, cererile persoanelor netransportabile din cauză de boală sau invaliditate se depun la biroul electoral al celei mai apropiate secții de votare, însoțite de copii ale actelor care dovedesc starea de sănătate sau invaliditate. Cererile se pot depune de către orice persoană, inclusiv în orice zi a votării, cu suficient timp înaintea de încheierea votării. Reamintim că urna specială trebuie să se afle în secția de votare la ora încheierii votării, respectiv ora 21.
Alegătorii care sunt internați într-o unitate sanitară, cămin pentru persoane vârstnice sau alte asemenea așezăminte pot vota prin intermediul urnei speciale din cadrul celei mai apropiate secții de votare. Dacă sunt mai mult de 200 de persoane, cererile se pot depune la mai multe secții de votare, stabilite prin hotărâre a biroului electoral de circumscripție. În condiții similare votează persoanele deținute în baza unui mandat de arestare preventivă sau care execută o pedeapsă privativă de libertate.
Echipa formată din cei doi membri ai biroului electoral al secției de votare se va deplasa cu urna specială însoțită permanent de efective ale MAI.
Pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne a fost creată o secțiune cu principalele prevederi legale referitoare la condițiile de vot: UNDE SE POATE VOTA? CUM SE VOTEAZĂ ?
CONTRAVENȚIILE, precum și INFRACȚIUNILE ELECTORALE PREVĂZUTE DE CODUL PENAL CARE SE APLICĂ ÎN MOD CORESPUNZĂTOR ŞI ÎN CAZUL FAPTELOR SĂVÂRŞITE CU PRILEJUL UNUI REFERENDUM.
Structurile Ministerului Afacerilor Interne sunt pregătite să soluționeze cu celeritate orice sesizare privind săvârșirea unor contravenții sau infracțiuni, sens în care îndemnăm cetățenii să ne sesizeze de fiecare dată când au cunoștință de vreo asemenea faptă.
De asemenea, pe secțiunea special creată pe site-ul MAI sunt precizate inclusiv atribuțiile noastre în contextul desfășurării referendumului pentru modificarea constituției.
Precizăm că mesajul ”Fapta persoanei care votează de două sau mai multe ori se pedepsește cu închisoarea” a fost inclus de MAI și pe afișele campaniei derulate de către Autoritatea Electorală Permanentă.
În final vă reamintesc că pe parcursul celor două zile de referendum de la nivelul Ministerului Afacerilor Interne se vor face comunicări periodice, respectiv la ora 8, 13 și 18 cu privire la misiunile structurilor MAI în contextul referendumului.”
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.