Există unele persoane care se declară foarte încântate de faptul că, prin aruncarea în aer a conductelor Nord Stream, Europa a devenit independența energetic. Bine, nu ne spun și cum vine independența asta, câtă vreme continentul nu-și poate asigura, încă, necesarul energetic. Mai mult, această așa-zisă independența devine cât se poate de ciudată în momentul în care punem în discuție aprovizionarea cu gaze americane, la prețuri imposibil de suportat de industrie.
Toată marota cu „independența” energetică a Europei este doar un basm de pe urmă căruia va profita SUA. Pur și simplu, printr-o lovitură precisă, americanii au scăpat de un concurent economic cât se poate de serios (gazul ieftin rusesc făcea produsele europene extrem de competitive pe piață internațională) și și-au creat un debușeu economic pentru industria lor. Practic Europa va deveni pentru SUA ce a fost România pentru UE: o piață de desfacere și un rezervor de materii prime și umane.
Faptul că această concluzie este împărtășită de multă lume, inclusiv din zona orientală nu înseamnă că este greșită. Dacă Putin sau Xi spun că 1+1=2 nu ne apucăm să reinventăm matematica doar pentru că niște lideri care nu ne sunt pe plac au spus un adevăr. Dar psihologia umană este foarte interesantă și de acest lucru profită propaganda. Aceeași propagandă care vă ținea închiși în case și vă spunea să vă vaccinați ca s-o protejați pe bunica. Aceeași care vă spunea că cei care au alte idei sunt periculoși și trebuie băgați în lagăre. Spre binele lor, desigur.
Acum, cine spune că mergem într-o direcție greșită apăsând pe pedala războiului este putinist, comunist (apropo, în Rusia comuniștii sunt în Opoziție de 30 de ani), un element periculos care trebuie supravegheat. În aceeași idee mai sunt persoane care au impresia că dacă critici establishmentul european, urmărești să instaurezi un regim rusesc în UE.
Revenind la problema principala, aș vrea să-mi explice cineva cum va deveni UE independentă energetic din momentul acesta. Atrag atenția cu respect că prin intermediul companiilor care operau Nord Stream importam și noi gaze din Rusia.