15 noiembrie 2024

Cum se umfla facturile la incalzire

* o treime din lungimea canalelor termice prezinta infiltratii de apa, care conduc la pierderi de caldura ce se regasesc in facturi, alaturi de costurile de reparatii

Vechimea retelei de transport si distributie a agentului termic conduce la pierderi masive de agent termic, care sunt transpuse in costuri suplimentare ce trebuie acoperite de consumatori.



Un studiu realizat de o asociere de firme din Cluj, destinat asistentei pentru retehnologizarea termica a Bacaului, arata ca serviciul de termoficare de la noi a devenit mult prea costisitor, comparativ cu alte tehnologii de furnizare a agentului termic, in special, centralele de apartament.

O opinie care, insa, contrazice optimismul edililor, ce spera sa ii convinga pe bacauani sa renunte la propriile centrale si sa revina la sistemul centralizat.

Astfel, strategia de termoficare de pâna in anul 2033 prevede atragerea in sistemul CET a circa 20.000 de apartamente „evadate” in anii din urma, o cifra prea optimista, dupa cum considera chiar un fost director al CET Bacau, Vasile Dragusanu.

„Concomitent, stadiul precar al retelelor de distributie a condus la o crestere a numarului de interventii pentru reparatii. Detectarea zonei de interventie este dificila, iar aceste interventii au, in general, o durata destul de mare, ceea ce mareste gradul de disconfort al consumatorului.

Lipsa furnizarii agentului termic pe perioada interventiei si numarul mare de interventii au impact negativ asupra confortului termic al consumatorului, ceea ce conduce la decizia de debransare”, se arata in studiu. Concret, din cele 60.000 de apartamente din Bacau racordate la reteaua centralizata la inceputul anilor 90, acum au mai ramas circa 18.000, adica mai putin de o treime.

Studiul mai arata ca pierderile din retele sunt datorate, in primul rând, vechimii retelei de distributie a agentului termic.

„Circa 30% din lungimea canalelor termice prezinta infiltratii de apa, care conduc la pierderi de caldura prin transfer catre mediul exterior, la fenomene de coroziune exterioara si la distrugerea izolatiei exterioare”, se arata in document.

Numarul mare de interventii asupra retelei are impact major asupra sigurantei furnizarii agentului termic. Totodata, costurile suplimentare se regasesc, intr-un fel sau altul, in costul suportat de catre consumatorul final, care, in ultima iarna, a fost nevoit sa achite facturi de multe sute de lei pentru un agent termic din care a consumat doar o parte.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014