Luna mai este luna promovării economiei sociale şi este dedicată organizării diferitelor evenimente sau acţiuni de mediatizare a domeniului economiei sociale, având drept scop dezvoltarea locală şi cetăţenia activă, cooperarea şi solidaritatea socială.
Acest sector, reglemetat de Legea nr. 219/2015 privind economia socială, are ca obiective creşterea calitativă şi cantitativă a ocupării, prin crearea de locuri de muncă pe termen lung în cadrul întreprinderilor sociale de inserţie şi a întreprinderilor sociale, dezvoltarea de întreprinderi sociale de inserţie care asigură măsuri de acompaniere a persoanelor din grupurile vulnerabile pe termen scurt sau mediu pentru integrare treptată pe piaţa muncii în economia reală, susţinerea şi dezvoltarea antreprenoriatului social.
Pentru îndeplinirea obiectivelor economiei sociale, entitățile economiei sociale desfășoară, în principal, următoarele activități de interes general:
– producerea de bunuri, prestarea de servicii și/sau execuția de lucrări care contribuie la bunăstarea comunității sau a membrilor acesteia;
– promovarea cu prioritate a unor activități care pot genera sau asigura locuri de muncă pentru încadrarea persoanelor aparținând grupului vulnerabil;
– dezvoltarea unor programe de formare profesională dedicate persoanelor din grupul vulnerabil;
– dezvoltarea serviciilor sociale pentru creșterea capacității de inserție pe piața muncii a persoanelor din grupul vulnerabil.
Atestarea întreprinderilor sociale și certificarea întreprinderilor sociale de inserție sunt gratuite și se realizează de către Agenția Națională pentru Ocuparea Forței de Muncă prin agențiile județene, respectiv Agenția Muncipală pentru Ocuparea Forței de Muncă București.
Situația întreprinderilor sociale care au primit atestat/marcă se regăsește în Registrul Unic de Evidență a Întreprinderilor Sociale, care se actualizează lunar.
În cadrul campaniei de promovare a economiei sociale, Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, va desfășura, la nivel national, prin intermediul instituţiilor subordonate, inclusiv și AJOFM Bacău, acţiuni de tipul mese rotunde/seminarii, întâlniri, prin care să se asigure cadrul de dialog între specialiștii din domeniu, factori interesați (reprezentanți ai ONG, ai angajatorilor și ai autorităților locale) care pot sprijini dezvoltarea acestui sector și va emite comunicate de presă sau organiza conferințe de presă.
Evenimentele organizate în luna mai vor aduce în atenție prevederile legale referitoare la domeniul economiei sociale și vor facilita dialogul la nivel local pentru dezvoltarea acestui sector.
În cadrul Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bacău funcţionează Compartimentul Relaţii cu Angajatorii şi Economie Socială, care are, printre alte obligatii, şi atribuţii de atestare a întreprinderilor de economie socială, potrivit prevederilor Legii nr. 219/2015 privind economia socială.
Atestatul de întreprindere socialã se acordã întreprinderilor sociale care dispun, prin actele de înființare și funcționare, respectarea urmãtoarelor criterii:
- actioneazã în scop social și în interesul general al comunitãții;
- alocã minimum 90% din profitul realizat scopului social și rezervei statutare;
- se obligã sã transmitã bunurile rãmase în urma lichidãrii cãtre una sau mai multe întreprinderi sociale;
- aplicã principiul echitãții sociale fațã de angajați, asigurând niveluri de salarizare echitabile, între care nu pot exista diferente care sã depãseascã raportul de 1 la 8.
În vederea obținerii atestatului, persoanele juridice de drept privat, trebuie sã depunã sau sã transmitã prin poștã, cu confirmare de primire, la AJOFM Bacău urmãtoarele documente:
- cerere pentru acordarea atestatului, completatã conform modelului prevãzut în anexa nr. 2 (la normele metodologice) sau, dupã caz, în anexa nr. 6 (la normele metodologice) în situatia în care se solicitã concomitent si acordarea mãrcii sociale;
- actele de înființare și funcționare care demonstreazã faptul cã activitatea desfãșuratã are scop social.
Informații suplimentare se pot obține de la sediul AJOFM Bacau, strada I.S.Sturza, nr.63, loc. Bacau, jud. Bacau, telefon 0234 576736.