Aflat in cel de-al patrulea an de domnie, Voda primeste solul Sultanului.
„Iti aduc la cunostinta ca boierii tai te fura si te tradeaza, visteria tarii tale este secatuita de pradaciunile facute de oamenii tai de incredere si, din cauza asta, nu mai poti plati birul. Fa bine de ia masuri, ca de nu, vei primi firman de mazilire”.
Voda il cheama pe Aga si ii cere sfatul.
„- Maria Ta, zice Aga, boierimea dinspre munte e in cârdasie cu austriecii si schimba carti pe ascuns cum ca s-ar supune lor daca ar fi sa se porneasca razboi. Boierii din tinuturile de la Rasarit trimit scrisori rusilor ca se inchina lor iar boierii dinspre Dunare te tradeaza turcilor”.
„- Si care din ei ma fura de bani?”, intreba Voda.
„- Maria Ta, zice Aga, desi sunt dezbinati in privinta cui sa te tradeze, când e vorba de furat, se inteleg de minune. Toti te fura”.
Voda s-a incruntat. Nu-i era de tradare, cât ii era de bani. Stia ca mai are un singur an de domnie dupa care, oricum, Sultanul va trimite harapii sa-i ia capul. Putin ii pasa de austrieci, de rusi sau de turci ori de tara.
In schimb, treaba cu visteria era grava. Caci, atunci când avea sa fuga, nu putea sa plece cu mâna goala.
Asa ca ii porunci sefului politiei:
„- Mergi la Agie si formezi o potera. Iti iei si niste gramatici, iei arnautii, ia-l si pe gâde si incepeti sa colindati curtile boieresti. Si la aia vechi, dar mai ales, la aia noi. Ii puneti in lanturi si gâdele sa-i arda cu fierul rosu pâna marturisesc uneltirile lor. Sa le scrie gramaticii si sa le citeasca vestitorii domnesti in toata tara. Sa stie ca pentru tradare de neam, boierii au fost trimisi la ocna si li s-a confiscat intreg avutul”.
Asa a inceput prima campanie anticoruptie din tara.
Voda a fugit, apoi, cu aurul praduit de la boieri, insa poporul, desi tot descult si rupt in fund, era tare multumit stiind ca vinovatii de tradare erau la beci si cu averile confiscate.