În timp ce în marile orașe europene oamenii ies în stradă să își exprime nemulțumirile față de toate reglementările impuse de autoritățile de acolo, băcăuanii sunt calmi și savurează fiecare clipă dintr-un weekend însorit și liniștit de parcă nu s-a întâmplat nimic. Aproape nimeni nu mai poartă mască, acestea fiind văzute sporadic purtate la încheitura mâinii sau la landoul copiilor.
La plimbare în Cancicov
Liniștea și pacea și-au dat întâlnire în soarele cald care a mângâiat și cel mai mare parc din oraș în weekendul ce tocmai a trecut. Pe băncile parcului, cu un grad mare de ocupare, mulți băcăuani au ieșit să facă o ședință de fixare a vitaminei D, atât de necesară pentru imunitate. Oamenii s-au întâlnit, și-au dat mâna și au stat de vorbă despre fel de fel de lucruri. Chiar dacă am tras cu urechea, surprinzător, mai nimeni nu mai vorbea de viruși și pandemii. Unii, mai tineri, povesteau de haine noi, trei doamne mai în vârstă șeruiau rețete culinare cu pește, că doar suntem în post, iar alții discutau despre reușitele unor cunoscuți care și-au luat nu știu ce licențe în medicină. Iar lista frânturilor de discuții ar putea continua, fără a pomeni cineva de pandemie. Locurile de joacă erau pline de mămici și copii iar chicotelile zglobii ale celor mici transmiteau un sentiment de bine.
În vizită la mall…
La mall n-am mai fost de multă vreme, însă am aflat de la mută lume că pe acolo cam bate vântul, pentru că nu au acces decât posesorii de certificate verzi. E adevărat că la intrare te verifică un angajat de la „securitate” dacă ai certificatul respectiv. În cele câteva minute în care m-am învârtit intenționat pe la intrare nimeni nu a fost refuzat. Asta înseamnă că cei care nu au documentul respectiv nici nu se gândesc să meargă la mall pentru că știu că vor fi refuzați. Cum spuneam, n-am mai fost demult la mall și îmi aduc aminte de momentele când era aglomerat. Acum e mult mai liber dar în niciun caz nu bate vântul. Cineva îmi spune că de câteva zile lucrurile s-au mai îmbunătățit. M-am uitat pe la magazine și cam toate, cu excepția unui stand cu salate din zona de food, erau la locul lor. Au rezistat cumva. Erau băcăuani, unii cu copii care mâncau iar alții chiar mergeau la cinema.
Și prin restaurant
Tot vremea frumoasă și temperaturile prietenoase i-au scos pe băcăuani și la restaurant, mai ales că s-a putut servi și la terasă. Evident că și aici, certificatul verde a fost vedeta. Fără… Nimeni nu riscă amenzi pentru un client în plus. Cei fără certificate pot intra doar să comande la pachet. Am trecut pe lângă un restaurant și un miros de friptură, cred, care era îmbietor, parcă te atrăgea înăuntru. Semnul acestui miros era unul bun. Indifernt de situație, restaurantul are clienți. În altă parte clienții serveau cafele și bături pe terasă în soare. La prima vedere totul arată normal. Numai că, dacă stai de vorbă cu personalul, totul capătă alte valențe. Ultimile trei săptămâni au fost crunte. Nu tu clienți, nu tu comenzi. Industria restaurantelor e cu un picior și jumătate în prăpastie. Dealtfel, am văzut scrisoarea de protest a celor din HoReCa și amenințările cu proteste și nu numai. Nu insistăm acum pe subiect…
Fără concluzii
Și e și normal că e fără concluzii pentru că doar cu o floare nu se face primăvară, deși suntem în prag de iarnă. Totuși, faptul că atât de mulți băcăuani întorc spatele pandemiei nu poate să nu ne dea de gândit. Să se fi supărat atât de rău pe situație și să nu le mai pese? Sau să se fi imunizat atât de mulți, fie prin vaccinare, fie prin trecere prin boală?
Patronii din industria HORECA amenință cu greva fiscală
Industria Ospitalității e pe butuci și nu mai are nici o roată de rezervă
„Sunt aproape 20 de luni de când industria ospitalității funcționează după reguli care se schimbă frecvent, fără predictibilitate și fără preocupare pentru angajați sau proprietari”, se arată într-un comunicat semnat de Federația Patronală a Industriei Ospitalității (FIO. „Cerem renunțarea de urgență renunțarea la măsura aberantă de închidere la ora 21.00 a restaurantelor pentru persoanele vaccinate și trecute prin boală și revenirea la un program normal de funcționare pentru acești clienți. Am înțeles că ne-ați creat o nedreptate prin nerespectarea certificatului verde, confirmat la nivelul Uniunii Europene (ne tot raportăm la UE numai când ne convine) și ați redus una dintre opțiunile acestui certificat, prin testare. Am acceptat tacit acest efort, deși nu este vina noastră că toata vara nu s-au luat măsuri de protecție, chiar dacă le-am cerut public. Din octombrie ați revărsat brusc asupra unui întreg sector privat – industria ospitalității – vina unui management defectuos și iresponsabil la nivel guvernamental”, scriu reprezentanții patronatului HORECA. Patroatul a lansat o serie de propuneri pentru remedierea situației din industrie. „Dacă toate acestea nu pot fi soluționate și nu există nicio cale de relansare a acestui sector de activitate, dacă munca antreprenorilor din acest domeniu chiar nu contează pentru societatea românească, vă propunem Greva fiscală din 25.11.2021 și protestarea la nivel național împotriva distrugerii ospitalitații românești”, se arată în comunicat.
Ce cere HORECA:
• Finalizarea măsurii 2 – capital de lucru demarată în decembrie 2020; sunt companii care nu și-au primit drepturile nici acum.
• Finalizarea măsurii de compensare cu 20% a pierderilor înregistrate în 2020 față de 2019 pănă la finalul anului 2021.
• Măsuri de protecție pentru 2021, dar nu realizate în anul 2023
• Dacă statul nu poate asigura protecția contribuabililor cărora le închide activitatea, cerem o clarificare a poziției noastre în câteva variante: 1. Compensații financiare raportat la 2019 sau 2. Compensare datorii și obligații bugetare până în 30.06.2022 sau 3. Amnistie fiscală pentru cei a căror activitate a fost restricționată în acest an, 2021, sau 4. Amânare credite și datorii restante până în 30.06.2022 sau5. Acordarea de credite punte până la primirea compensațiilor datorate de stat pentru anul 2020 și neonorate încă.
• plafonarea taxelor pe salariul de pana la 3100 lei, la nivelul salariului minim și acordarea unor reduceri și scutiri de taxe pe muncă
.• Reactivarea măsurii de sprijin financiar prin decontarea a 41,5% din salariul brut de încadrare a unui angajat care este readus in câmpul muncii cât și posibilitatea utilizării facilităților pentru angajați concomitent;
• Anularea impozitului pe venit pentru anul 2021, pentru firmele afectate de restricțiile pandemiei.
• Reducerea impozitelor și taxelor locale, având în vedere funcționarea fără restricții a industriei ospitalității doar în perioada iunie – septembrie 2021.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.