13 ianuarie 2025

Cum se folosește tehnologia VR în industria de gaming? 

Tehnologia VR, sau a realității vizuale, este cu adevărat un mare pas către modernizarea și adaptarea industriei de gaming la standardele viitorului. Realitatea vizuală este despre crearea unei imagini tridimensionale a jocului în care jucătorul poate interacționa cu practic orice obiect sau ființă, ceea ce creează impresia de realitate generată artificial. Aceste tehnologii au fost deja implementate în mai multe jocuri și, până acum, s-au bucurat de un succes grandios. 

De la mici jocuri a unui cazinou online până la proiecte de talie mondială, toate aceste companii încearcă folosirea tehnologiei VR pentru o mai mare scufundare în atmosfera jocului. Înainte de a-ți descrie detaliat cum și de ce se folosește această tehnologie în gaming, iată o listă de cele mai populare slot-uri și jocuri video în VR. 



  • Sprinkle (3D+VR slot)
  • Necromancer (VR slot)
  • Apollo Slots VR (VR slot)
  • Tetris Effect 
  • Werewolves Within 
  • Astro Bot Rescue Mission 
  • Fallout 4 VR 
  • Thumper

Ce este VR?  

Înainte de a afla cum se folosește această tehnologie în industria gaming-ului, trebuie să afli cum lucrează și ce reprezintă aceasta. În linii generale, VR este o tehnologie ce folosește capacitatea de procesare a calculatorului sau consolei tale pentru a crea un spațiu tridimensional în jocul în care te afli. 

Acum, folosind această tehnologie, nu vei fi nevoit să folosești un ecran plat și diferite controlere speciale pentru a putea controla și explora lumea imaginară a jocului, este de ajuns doar să întorci capul sau să miști mâna. Deci, tehnologia VR este menită spre a plasa jucătorul în centrul acțiunilor ce se petrec în joc. 

Cum lucrează un VR? 

VR-ul este o tehnologie extrem de avansată și complicată, de aceea, îți vom povesti în termeni simpli și clari. Pentru a te juca folosind tehnologia VR ai nevoie de headset-ul cu un display și câteva controlere. Toate acestea sunt echipate cu diferiți senzori care citesc mișcările corpului tău pentru a le transmite, în timp real, calculatorului. 

După ce toți acești senzori au transmis datele calculatorului, acesta le procesează și calculează ce imagine trebuie să redea în headset. Astfel, ești capabil să controlezi diferite obiecte și să te miști folosind această tehnologie. Toate aceste procese se product în real-time, de aceea, pentru ca un jucător să poată rula jocuri VR, are nevoie de un calculator foarte puternic care ar procesa această cantitate vastă de date în puțin timp. 

Cum se folosește tehnologia VR în gaming? 

Tehnologia VR, după cum am spus și mai sus, este una dintre cele mai avansate și futuriste tehnologii ce se folosesc în industria de gaming. Aceasta însă, pe lângă simpla funcție de a amuza și diversifica procesul de gaming, mai are alte funcții, mult mai importante. În această parte a articolului vom vorbi despre ele. 

Marketing 

Da, jocurile cu VR au devenit o puternică campanie de marketing pentru toate studio-urile de gaming design. Ce poate fi mai atrăgător pentru cumpărători, mai ales cumpărători atât de în pas cu tehnologiile avansate, decât un joc complet nou și uluitor prin prezența acestei tehnologii. 

Majoritatea jocurilor VR nu sunt atât de avansate precum companiile de gaming încearcă să le arate. Da, jocurile în VR sunt, fără nici un dubiu, viitorul. Acestea însă nu sunt nici pe aproape atât de avansate precum departamentele de marketing le arată publicului. Aceasta este magia marketingului și a realității virtuale în parte. 

Reînnoirea jocurilor 

Multe studio-uri mari dispun de jocuri extrem de populare dar, dintr-un motiv sau altul, învechite. Aceste jocuri nu se mai vând la fel ca înainte și compania, pentru a insufla o nouă viață în vechiul proiect, folosește tehnologia VR. Nu este foarte greu să adaugi în codul unui joc un alt bloc de cod care ar permite folosirea acestui joc în lumea VR. 

Un astfel de exemplu este bine-cunoscutul The Elder Scrolls 5: Skyrim. Acest joc a fost unul dintre cele mai populare și bine-vândute jocuri pe o perioadă îndelungată de timp. În ultimii ani însă, capacitatea sa grafică a scăzut considerabil și jocul nu mai poate fi numit de ultimă generație. Astfel, compania Bethesda a hotărât să o reabiliteze oferind jucătorilor capacitatea de a juca Skyrim în VR. Planul a mers foarte bine și, jocul din anul 2011 a primit un nou val de popularitate și o nouă castă de admiratori. 

Un gameplay mai avansat 

Pe lângă cele enumerate mai sus, este evident faptul că tehnologia VR este folosită în special la reînnoirea și avansarea gameplay-ului. Acesta oferă o nouă gamă de emoții jucătorilor și permite scenariștilor și designerilor să realizeze mai multe idei datorită noului spațiu de creație format de această tehnologie. Iată doar câteva dintre avantajele acestui tip de gameplay:

  • Atmosferă cât se poate de realistică
  • Efort fizic depus în realitate 
  • Simți fiecare pas făcut
  • Creierul este obligat să se cufunde mai adânc în scenariu 
  • Te confrunți cu emoții noi și inedite

Datorită acestei tehnologii, mulți oameni au îndrăgit și vor îndrăgi în viitor gaming-ul. Realitatea virtuală este cu adevărat viitorul nostru și cea mai avansată tehnologie la acest moment. Este extrem de captivant să urmărești dezvoltarea acestei tehnologii cu adevărat magice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img