Tot mai multi bacauani s-au confruntat in ultima vreme, mai ales acum in sezonul rece, cu aparitia igrasiei in apartamente. Majoritatea dintre ei spun ca, fenomenul a aparut dupa ce si-au montat geamuri termopan. Incercam astazi sa explicam motivele pentru care s-a ajuns in aceasta sitatie si stam de vorba cu Sorin Moldovan, administrator firma specializata in productie si montaj de tâmplarie termopan.
-Cum apare si ce trebuie sa stim despre condens?
-In primul rând trebuie sa facem o diferenta. Sunt doua pozitii de condens. Odata, intre foile de geam termopan, acolo e clar, e viciu de productie, geamul termopan si-a pierdut etansietatea si aspira aer intre foliile de geam termopan si condenseaza, situatie in care se impune inlocuirea geamului termopan. A doua situatie este atunci când condensarea se produce pe suprafata interioara, din casa. Geamurile se aburesc, face condens si se scurge apa pe pereti. Aici, fizica actioneaza in felul urmator: daca in camera este rece, moleculele de aer sunt apropiate intre ele si permit absorbtia intre ele a unei cantitati mult mai mici de apa, si atunci, restul de apa condenseaza pe un pahar pe care-l scoti din frigider, sau pe sticla care este rece, sau pe pereti in unele cazuri, când peretele este rece.
-Multi bacauani se plâng de faptul ca dupa ce si-au montat geamuri termopan le-a aparut igrasie in apartamente.
-Daca va amintiti, pe vreme de din-nainte de 1989, noi toti aveam in camara o aerisire si in bucatarie o aerisre. Aerisirea din camara era conectata la un gheu care crea un tiraj natural, deci, in permanenta aerul se misca in incapere. Aerul venea dinspre bucatarie spre camara si urca prin gheu pe bloc. Un flux constant, mic, nu-l simteai ca bate vântul, dar asigura acea circulatie a aerului. Plus ca ferestrele din lemn nu sunt atât de etanse, si se face un schimb de aer cu exteriorul necontrolat. Aerisirile infundate din diferite motive, ferestre etanse cu termopan, duc la blocarea aerului in incapere. Fenomenul de condensare apare când umiditatea relativa a aerului este peste 50-60%. Sigur, aici intervin si alte elemente cum ar fi izolarea termica a cladirii, care nu totdeauna este executata corect. In al doilea rând,lipsa ventilatiei, si nu in ultimul rând, a aparut de câtiva ani, un geam de joasa emisivitate caruia i se mai spune anticondens si care previne foarte mult aparitia acestui fenomen. Dar asta nu inseamna ca problemele de umiditate au fost rezolvate. Poate aparea igrasie pe pereti, in jurul ferestrelor s.a.m.d. Daca este un apartament la ultimul etaj, unde sunt infiltratii, sau la parter unde exista umezeala de la beci, exista risc de igrasie.
-Cum se pot rezolva aceste probleme?
-In primul rând, cel care monteaza termopanele, ar fi bine sa aiba un hidrometru sau sa isi dea seama din experienta când merge la masurat, ca e un apartament cu potential de igrasie, sa recomande un termopan de calitate, dar, de cele mai multe ori, oamenii se orienteaza dupa pret, preferând ce este mai ieftin, neluând in considerare sfaturile specialistilor. Iar apoi se pot intâlni cu astfel de probleme: condens si igrasie. In aceasta situatie trebuie aerist foarte des sau schimbata sticla. Sau, se mai poate monta pe geamul termopan o grila cu voleti (care sunt in doua modele), care permit un tiraj de aer, de circulatie a aerului si implicit de aerisire. Mai exista sistemul de microventilatie din blocatorii sistemului, care permit ferestrei sa nu strânga garnitura maxim, sau, pur si simplu sa se aeriseasca o jumatate de ora pe zi. Dar daca e viciu de izolaretermica a cladirii, in mod sigur se va confirma cu aceste probleme. Este bine sa mentinem o temperatura constanta in apartamente, in jur de 19, 20 de grade si sa nu oprim centrala (acolo unde este cazul), pentru ca daca se opreste caldura, se creaza diferentele de temperatura si apare condensul ce duce implicit la igrasie. De asemenea, nu este bine sa uscam hainele in casa si atentie deosebita la florile din balcon care evapora apa in aer. In aceste situatii ori ventilezi (scoti apa din volumul respectiv de aer), ori maresti temperatura in camera pentru a permite aerului sa absoarba o cantitate mai mare de apa.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.