În aceste zile, polițiștii băcăuani desfășoară activități de informare a cetățenilor cu privire la protecția bunurilor personale și de prevenire a furturilor din locuințe, genți și buzunare.
La data de 16 august a.c. polițiștii Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, cu sprijinul polițiștilor de proximitate din cadrul Secției 1 Poliție Bacău au desfășurat pe raza municipiului Bacău activități de informare și de prevenire a furturilor din locuințe, genți și buzunare.
Principalele activități au vizat discuțiile purtate direct cu cetățenii și distribuirea de materiale informative privind protecția bunurilor personale.
Astfel, polițiștii au făcut recomandări cetățenilor cu privire la principalele reguli ce trebuie cunoscute și aplicate pentru siguranța personală și a bunurilor, subliniind modalitățile de autoprotecție și de evitare a victimizării.
Întucât deseori cetățenii tratează cu superficialitate măsurile de prevenţie şi protecţie ce ar trebui luate sau recomandate de poliţiști, se identifică permanent necesitatea desfășurării unor astfel de activități informativ–preventive, cu scopul de a reduce oportunitățile infractorilor, precum și a prejudiciilor cauzate de acțiunile ilegale ale acestora.
Pentru a evita să deveniţi victime ale infracţiunilor de furt din genți și buzunare, ţineţi cont de următoarele sfaturi:
• Nu purtaţi portofelul în buzunarul de la spate al pantalonilor;
• Folosiţi o borsetă în care să vă păstraţi portofelul şi banii;
• Nu ţineţi banii în buzunarele laterale ale hainelor, sunt cele mai vulnerabile locuri;
• Păstraţi portofelul şi banii în buzunarul interior, închis;
• Dacă sunteţi într-un loc aglomerat/ staţia mijlocului de transport în comun, nu ţineţi poşeta lateral sau în spatele dumneavoastră. Ţineţi-o la vedere, cât mai strâns, sub braţ;
• Mare atenţie atunci când constataţi că, fiind într-un loc aglomerat, persoane străine se ciocnesc din greşeală de dumneavoastră. Aceştia pot fi uneori hoţi, iar “coliziunea” este regizată. Controlaţi-vă imediat geanta, portofelul, chiar de faţă cu ei.
Polițiștii fac încă o dată apel la cetăţeni să manifeste responsabilitate şi să adopte reguli minime de prevenire a furturilor din locuințe :
– Asiguraţi-vă uşa cu încuietori sigure, lanţ de siguranţă, vizor; montaţi un interfon la intrarea în locuinţă; asiguraţi un iluminat corespunzător atât pe casa scării, cât şi în preajma anexelor;
– Nu deschideţi uşa locuinţei persoanelor necunoscute, chiar dacă acestea vă oferă spre vânzare produse tentante, pe care le puteţi considera a fi un chilipir;
– Nu daţi drumul persoanelor care sună la interfon decât dacă le cunoaşteţi identitatea;
– În cazul în care aţi pierdut o cheie, înlocuiţi imediat încuietoarea sau lacătul!