8 noiembrie 2024

„Cum să treci de la viața de adăpost la statul pe canapea”

Este descrierea unui fotografii în care este imortalizat un câine stând pe o canapea. Povestea din spatele imaginii este cât se poate de simplă, cu un sfârșit fericit. Toby, câinele din fotografie, a fost capturat de personalul Serviciului de Gestionare Câini Fără Stăpân din cadrul Primăriei Municipului Bacău pe străzile orașului. După o perioadă petrecută în Adăpostul Bacău, Toby a fost adoptat și acum duce o viață normală în Olanda.

INJA
„Acesta este doar unul din astfel de cazuri. Putem spune că avem zeci de astfel de povești cu câini adoptați de la noi și care au ajuns în străinătate.”, a declarat Dinu Păncescu, șeful Serviciului de Gestionare Câini Fără Stăpân Bacău. Și acest lucru se vede limpede accesând paginile de socializare ale Adăpostului Bacău. Am fost surprinși că stăpânii cățelușei Inja, de exemplu, care până nu demult era tristă pe străzile Bacăului, i-au sărbătorit ziua ca unui copil, cu „tortuleț” și lumânărele. Sau Coffee, un chihuahua adevărat, capturat pe străzile orașului, dus în adăpostul Primăriei, a ajuns subiect de ședințe foto, iar acum este în străinătate de mai bine de un an prin programul de adopții al Serviciului Gestionare Câini Bacău. Sunt doar câțiva căței care au ajuns să ducă o viață normală. În urma lor, alte mii de suflete așteaptă să-și găsească și ele câte o familie adoptivă.


3.500 de suflete fără stăpân

Părăsim această zonă confortabilă a poveștilor cu happy-end și revenim cu picioarele pe pământ. Într-o primă fază, Păncescu ne-a prezentat statistica anului 2018. Pe scurt, anul trecut au fost capturați 778 de câini, au fost adoptați 146, eutanasiați din motive medicale 6, decedați din motive de boală sau bătrânețe 331. La 31 decembrie 2018, în Adăpostul Bacău erau 3.502 câini.

Ce trebuie să faci pentru adopție

Pentru a adopta un câine din Adăpostul Bacău trebuie întocmite niște acte și îndeplinite anumite condiții. Dinu Păncescu a pomenit și de o poveste terminată prost. „Cineva a adoptat un câine. Este vorba de o persoană educată, care a călătorit… În ciuda acestor calități ale persoanei respective, câinele a ajuns în curte, în cușcă. Am fost nevoit să mergem să luăm câinele înapoi, pentru că acel câine nu era de curte, de ținut afară. În declarația-angajament de adopție, omul are niște obligații: să-i asigure hrana, să-l ducă la medic, mai multe. Nu este specificat dacă să-l ții afară sau în casă.

Dar, dacă ai un câine de talie mică, în mijlocul iernii, nu are ce căuta afară”, a povestit șeful Serviciului de Gestionare Câini Fără Stăpân Bacău, amintind și de faptul că legea interzice ținerea câinilor în lanț. Păncescu a făcut precizări și despre faptul că 90% din hrana câinilor din adăpost provine din donații, cuștile sunt toate din donații, vasele de hrănire, mobilierul și altele sunt tot din donații. „Cetățenii trebuie să înțeleagă că nu se plătesc bani publici pentru chestiile astea”, a declarat Dinu Păncescu.

În județul Bacău, pe lângă Adăpostul Public al Serviciului de Gestionare Câini Fără Stăpân Bacău, mai există adăposturi publice la Onești, Târgu Ocna, Moinești, Comănești și Buhuși.

„Cei care i-au adoptat țin legătura cu noi și ne trimit frecvent poze cu ei, ca să ne arate că sunt bine“
Dinu Păncescu, șeful Serviciului de Gestionare Câini Fără Stăpân Bacău




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014