2 ianuarie 2025

Cum să ne protejăm de bolile de sezon

 

Deși calendaristic suntem încă în toamnă, temperaturile au scăzut destul de mult iar bolile de sezon își arată din ce în ce mai tare „colții”. Pentru a evita să ne îmbolnăvim în această perioadă, am apelat la dr. Ana-Maria Dărăban, medic infecționist și șefa secției de Boli Contagioase din cadrul Spitalului „Dr. Eduard Apetrei” din Buhuși pentru a ne oferi câteva sfaturi.



„În primul rând trebuie să vorbim de igienă. Apoi, purtăm mască. Dacă știm că suferim de boli cronice. Prevenția, vaccinare la medicul de familie, măcar antigripalul deși există de peste 60 de ani pentru persoanele cu afecțiuni respiratorii încă două vaccinuri care au intrat pe compensat antipneumococic și virus sincițial respirator. S-au băgat pe programe naționale, este cu co-plată dar pacientul poate să beneficieze de aceste vaccine. Măcar antigripalul dacă nu doresc pe celelalte două. Nu facem automedicație, nu ne tratăm singuri, ne prezentăm la medicul de familie la cele mai mici simptome de răceală, viroză, gripă, ce-o fi. Dacă nu, dacă depășește medicul de familie, ajunge ori la Infecțioase ori la Urgențe”, ne-a spus dr. Ana-Maria Dărăban care a pomenit și de unele medicamente pe care oamenii le iau în caz că simt că „îi fură” o răceală. „Mai bine un Paracetamol simplu. Sunt altele care au conținut de zahăr și e bine în cazul diabeticilor, de exemplu, să fie atenți. Dar sunt persoane care depășesc cantitatea de Paracetamol permis și vin cu probleme grave. Nu depășim trei comprimate de Paracetamol pe zi, și nu mai mult de trei zile. Pot să iau Paracetamol și vitamina C separate, dar nu automedicație. Cel mai important este sfatul medicului, chiar și telefonic.” 

Dr. Ana-Maria Dărăban a terminat Facultatea de Medicină la Iași în 2004. A început rezidențiatul pe boli infecțioase tot la Iași în 2006 și l-a încheiat în 2011, pentru că între timp a născut și în acest caz orice perioadă de întrerupere se prelungește automat. Apoi, la 1 martie 2012 a început serviciul la Spitalul din Buhuși unde este și în prezent. Între timp a dat și alte examene și acreditări în urma cărora a ajuns șefa secției „Infecțioase”. 

 

Spitalul Buhusi, de la înființare până în prezent

Spitalul „Prof. Dr. Eduard Apetrei’’ Buhuși este situat la 29 km de municipiul Bacău, la 35 km de municipiul Piatra Neamț, în zonă de deal și deservește peste 50.000 locuitori, grupați în peste 50 localități (10,7 % din populația județului).

Spitalul deserveşte o zonă slab industrializată, cu o populație îmbătrânită și o rată ridicată a șomajului. Populația care beneficiază de servicii medicale provine, în proporţie de 18,07%, din orașul Buhuși, 73,11% din judeţul Bacău și 8,82% din alte județe ale țării.

Sediul actual a fost construit în anul 1977; Secția Boli Infecțioase, sectie exterioară, în anul 1977; Dispensarul T.B.C. în anul 1970; pentru Secția Boli Psihice, iar pentru secția exterioară, nu sunt date. Este clasificat de către Ministerul Sănătății ca spital de gradul IV, potrivit prevederilor O.M.S. 844/2011, spital nivelul I de competențe conform Ordinului Ministerului Sănătății nr. 753/2021, acreditat de Autoritatea Naţională de Management al Calităţii în Sănătate (A.N.M.C.S.), certificat conform standardului SR EN ISO 9001:2015/SR EN ISO 22000:2018/SR EN ISO 45001:2018/Laborator analize medicale – SR EN ISO 15189:2013.

Actuala structura a spitalului:

Ambulatoriul integrat, 24 specialități medicale:

Cabinet chirurgie (2 cabinete)

Cabinet medicină internă (3 cabinete)

Cabinet pediatrie

Cabinet psihiatrie pediatrică

Cabinet obstetrică-ginecologie

Cabinet boli infecțioase

Cabinet boli psihice

B.F.T

Cabinet ortopedie-traumatologie

Cabinet O.R.L.

Cabinet oftalmologie (2 cabinete)

Cabinet cardiologie

Cabinet reumatologie

Cabinet neurologie

Cabinet dermatologie

Cabinet urologie

Cabinet chirurgie vasculară

Cabinet diabet zaharat, nutriție și boli metabolice

Cabinet recuperare, medicină fizică și balneologie

Compartiment explorări funcționale

Cabinet gastroenterologie

Din structura spitalului mai fac parte:

Compartiment Primiri Urgențe

Farmacie cu circuit închis

Bloc operator cu sector septic/aseptic

Laborator de analize medicale certificat RENAR

Laborator de radiologie și imagistică medicală

Laborator de recuperare, medicină fizică și balneologie

Serviciul de anatomie patologică / Prosectură

Dispensar medical T.B.C.

Sterilizare

Bloc Alimentar 

Servicii medicale, primele 9 luni ale anului

33496 pacienți internați din care:

-4025 spitalizare continuă

-11333 spitalizare de zi

-18138 internări de zi în CPU (27541 pacienți prezentați)

Proveniența pacienților

38% pacienți din orașul Buhuși

32% pacienți din județul Bacău, fără pacienții din Buhuși

30% pacienți din alte județe

1083 intervenții chirurgicale, din care 555 în spitalizare continuă și 528 în spitalizare de zi

Ambulatoriul integrat, 32210 pacienți consultați

Investigații Paraclinice:

Analize de laborator (buletine) 24306: din care 3129 în regim ambulator (cu bilet) și 21177 la pacienți internați în spital.

Radiologie și imagistică medicală 18503 pacienți, din care 2041 pacienți în regim ambulator (cu bilet de trimitere) și 16462 pacienți internați în spital.

Alte titluri