Traiul la bloc nu este deloc unul ieftin atunci când îți pasă de confortul tău și dincolo de pragul ușii. Deși mulți dintre proprietarii de apartamente cred că obligațiile lor se rezumă doar la plata utilităților pentru care primesc factură în cutia poștală, întreținerea imobilului în care locuiesc presupune mai multă implicare și costuri pe măsură.
Ca proprietar de apartament, arondat unei asociații de proprietari, trebuie să te supui regulilor aplicate într-un spațiu comun. Poate mulți dintre dumneavoastră ați auzit termeni precum „condominiu” sau „cotă parte indiviză” și pentru simplul fapt că nu ați înțeles semnificația acestora le-ați tratat cu indiferență. Ei bine, ca să nu mai fie un secret pentru nimeni definiția condominiului, pe românește înseamnă spațiul comun sau loc stăpânit împreună cu altul/alții.
Ei bine, aici intră în discuție spațiile comune cum ar fi scara blocului, uscătorul, boxele, terasa/acoperișul și liftul, după caz. Cum toate acestea implică reparații periodice, costurile lucrărilor ce se impun trebuie suportate tot de proprietarii imobilului. Și cum de cele mai multe ori liantul între locatari și furnizorii de servicii este asociația de proprietari, reprezentanții acesteia preferă să aibă la dispoziție suma de bani necesară pentru orice lucrare neprevăzută.
Aici intervine mult discutatul fond de reparații care ar trebui să existe la nivelul oricărei asociații de proprietari. Contribuția lunară a locatarilor este stabilită anual în cadrul Adunărilor Generale, iar banii adunați în acest fond au o destinație clară. Fiecare Adunare Generală are dreptul să stabilească o sumă lunară pentru acest fond, iar sumele variază între 3 și 10 lei/apartament.
Aici intervine „cota parte indiviză”, adică sumele variază în funcție de suprafața locuinței fiecărui proprietar. Având în vedere vechimea majorității blocurilor din municipiul Bacău, proprietarii ar trebui să conștientizeze că de ei depinde cât de bine își întrețin imobilele în care locuiesc.