12 ianuarie 2025

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

HomeStil de viațăEu știuCum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Cum să-i înveți pe copii abilități de rezolvare a problemelor

Copiii întâmpină probleme în fiecare zi, fie cu jucăriile lor puzzle sau Lego, fie cu colegii lor, fie cu un exercițiu de matematică. Dar ce este o problemă? O problemă este diferența resimțită între o situație în care un obstacol ne împiedică să progresăm și o situație dorită. Este un decalaj între „ceea ce este” și „ceea ce ar trebui să fie”. Acest lucru creează o stare de nemulțumire și dezechilibru.

Profesorii sunt chemați să îi plaseze pe elevi în situații problematice, care le cer să relaționeze noile cunoștințe cu cele cunoscute, astfel încât aceștia să fie activi în procesul de învățare. Predarea prin metoda rezolvării de probleme îi va ajuta pe elevi să se concentreze pe dobândirea și procesarea cunoștințelor, mai degrabă decât pe memorarea lor, și facilitează integrarea și transferul de cunoștințe dintr-o situație în alta, dintr-un context în altul. În plus, promovează integrarea învățării în „viață”.



Rezolvarea problemelor reprezintă cel mai înalt nivel al activităților de învățare: două sau mai multe reguli dobândite se combină pentru a produce o nouă abilitate care depinde de o regulă de ordin superior. Cu cât profesorul îi pune mai mult pe elevi în situații reale și complexe, cu atât mai mult vor înțelege mai bine ceea ce învață și vor dezvolta raționament.

Prin raționament înțelegem capacitatea de a rezolva probleme sau provocări puse într-o activitate. De exemplu, ei vor trebui să își folosească toată mintea atunci când vor trebui să rezolve operații, să ordoneze literele vocalelor, să potrivească fructele cu culorile lor sau chiar atunci când vor fi întrebați de ce într-o anumită imagine personajul principal nu se comportă corect.

Pe scurt, vor exista toate acele jocuri care necesită o gândire mai mult sau mai puțin elaborată. Câteva exemple ar fi: jocuri de asociere și relaționare a perechilor, de diferențiere a formelor sau a culorilor, jocuri de ordonare a secvențelor, puzzle sau Lego.

Cum îi învățăm pe elevi să rezolve probleme?

1. Modelare

Un model este o reprezentare (mai mult sau mai puțin simplificată) a realității în vederea aplicării instrumentelor/tehnicilor/teoriilor la aceasta. Modelarea reprezintă studiul și interpretarea unui model.

În primul rând, trebuie să vă dați seama că vă aflați într-o situație în care nu știți ce să faceți. Descrieți problema principală gândind cu voce tare pentru a-l ajuta pe elevul dumneavoastră să modeleze aceleași tehnici de rezolvare a problemelor pe alte exemple concrete pe care să le aplice în propria viață. Jocurile precum Lego sau puzzle îi pot ajuta pe copii să dezvolte aceste abilități.

2. Cereți sfatul studenților

Dacă aveți o problemă, cereți-le sfatul elevilor dumneavoastră. În acest fel, ei învață că greșelile și provocările sunt frecvente. De asemenea, le permite să își exerseze abilitățile de rezolvare a problemelor. În plus, atunci când le arătați că ideile lor sunt apreciate, copiii capătă încrederea necesară pentru a încerca să rezolve singuri problemele viitoare. Puteți să îi stimulați și prin joc, cu Lego sau puzzle.

3. Nu dați „răspunsul” direct

Găsirea unei soluții este o sarcină dificilă, dar permiteți-i elevului dumneavoastră să încerce, să se străduiască, uneori să eșueze și, în cele din urmă, să sufere consecințele, pentru a căpăta încredere.

Ce sunt jucăriile educative?

Putem numi jucăriile educaționale jucării inteligente, dar nu datorită superputerilor sau inteligenței artificiale pe care le posedă. Acestea sunt minunate pentru că îi ajută pe copii în dezvoltarea lor motorie, socială și intelectuală. Jucăriile educative sunt special concepute pentru a promova și facilita dezvoltarea prin provocarea copilului de a obține anumite rezultate în timp ce se distrează. Copilul se joacă și învață în același timp, motiv pentru care aceste jucării sunt atât de apreciate de părinți și de copii deopotrivă.

Investiția în jucării educative este o decizie inteligentă, deoarece este dovedit științific că învățarea prin joc este importantă și este cel mai natural mod de a dobândi noi abilități și competențe. Selectarea jucăriei educative potrivite pentru vârsta copilului dumneavoastră, împreună cu dragostea, atenția și sprijinul dumneavoastră, reprezintă unul dintre cele mai bune cadouri pe care le poate oferi un părinte. Copiii se joacă pentru că le face plăcere, iar cel mai bun mod de a învăța este să se distreze și să nu-și dea seama că o fac.

Tipuri de jucării educative

Există o mare varietate de jucării educaționale care se concentrează pe dezvoltarea diferitelor abilități. Pentru a fi educativă, o jucărie nu trebuie să fie complicată sau să aibă un aspect sofisticat, deși aceasta din urmă ajută la captarea atenției unui copil.

Jucăriile educative sunt concepute în așa fel încât pot promova dezvoltarea diferitelor abilități în funcție de vârsta copiilor. Pe baza acestui criteriu, putem face diferența între jucării pentru bebeluși, copii mici, preșcolari etc. Pe măsură ce cresc, copiii învață despre lumea din jurul lor și, în același timp, își descoperă punctele forte și abilitățile. Amintiți-vă de fascinația unui bebeluș care își dă seama că are mâini și că poate ridica lucruri cu ele, chiar dacă la început este destul de neîndemânatic. Cu ajutorul jucăriilor educative, copiii își descoperă mai repede potențialul, în timp ce se distrează.



Alte titluri
Alte titluri

Ultimele știri