Menopauza este o stare normală prin care trec femeile și care marchează sfârșitul ciclului menstrual și al perioadei reproductive. Menopauza este definită ca o perioadă de 12 luni consecutive fără ciclu menstrual și se instalează în intervalul de vârstă 40 – 55 de ani. Deși este un proces biologic natural, menopauza poate fi o perioadă greu de gestionat, schimbările hormonale își pun amprenta asupra fizicului, dar și psihicului.
Menopauza este o parte normală a procesului de îmbătrânire. În timp ce unele femei trec relativ bine prin această perioadă și se bucură de viață, altele se pot confrunta cu unele manifestări neplăcute. Îți prezentăm în continuare informații relevante despre menopauză și sfaturi utile pentru a face față schimbărilor hormonale.
Ce este menopauza?
Menopauza este un proces biologic normal ce apare între 40 și 55 de ani și este finalul perioadei fertile a femeilor. După 12 luni consecutive de absență totală a ciclului menstrual menopauza este instalată. Evident, sunt și cazuri în care femeile pot intra mai devreme la menopauză și atunci vorbim de menopauză precoce sau mai târziu. Vezi aici mai multe detalii despre această etapă firească din viața ta, pentru a recunoaște simptomele și pentru a înțelege mai bine transformările fizice și psihice prin care corpul tău trece. (1)
Etapele menopauzei
Există 3 stagii ale menopauzei despre care vom vorbi în continuare.
Perimenopauză
Această perioadă mai este cunoscută și ca etapa de tranziție către menopauză. Este caracterizată de producerea de către ovare a unei cantități diminuate treptat de estrogen. De regulă, acest stagiu poate să înceapă cu 10 ani înainte de instalarea menopauzei propriu-zise. Menstruația devine neregulată, poate lipsi câteva luni sau poate întârzia în unele luni, ceea ce înseamnă că în acest interval ești încă fertilă și poți rămâne însărcinată dacă nu te protejezi.
Menopauză
Menstruația nu mai este posibilă, ovarele nu mai eliberează ovule, iar cantitatea de estrogen este mult diminuată. Dacă ai 12 luni consecutive fără menstruație totală ești la menopauză. La menopauză sarcina nu mai este posibilă.
Postmenopauză
Un an întreg scurs după cele 12 luni fără ciclu menstrual reprezintă stagiul de postmenopauză. Deși o parte a femeilor care fac tranziția resimt o ameliorare a simptomelor menopauzei, acest lucru nu este general valabil. Reducerea nivelului de estrogen crește riscul femeilor de a dezvolta unele probleme de sănătate precum osteoporoza sau boli cardiovasculare. (2)
Simptomele menopauzei
Este important să recunoști simptomele menopauzei, deoarece există posibilitatea să intri direct în această etapă a vieții, fără să mai treci prin perimenopauză.
- Bufeuri – senzație bruscă de căldură ce se răspândește în tot corpul;
- Transpirații nocturne sau reci;
- Uscăciune vaginală;
- Interes sexual diminuat;
- Urinare frecventă sau incontinență urinară;
- Insomnie;
- Schimbări bruște de stare – iritabilitate, nervozitate, depresie;
- Pierderea motivației;
- Uscăciunea pielii și a ochilor;
- Agravarea sindromului premenstrual;
- Dureri de cap;
- Dureri articulare și musculare;
- Pierderi temporare de memorie;
- Creștere în greutate;
- Nivel energetic redus;
- Subțierea firului de păr și căderea părului;
- Ritm cardiac alert. (2), (3)
Sfaturi pentru gestionarea menopauzei
Tocmai pentru că menopauza poate favoriza unele afecțiuni, consultul medical periodic și analizele medicale sunt obligatorii pentru a trata încă din faza de debut orice problemă. Gelurile speciale sunt utile pentru lubrifiere vaginală. Renunțarea la fumat și reducerea cantității de alcool sunt de asemenea importante.
Terapia hormonală ar trebui să fie ultima variantă, de altfel ea nu este recomandată tuturor femeilor și în orice împrejurare. Medicul îți poate indica un tratament cu estrogen, progesteron sau ambele, în funcție de nevoile tale specifice.
Sunt și alte alternative la care să apelezi pentru a diminua simptomele neplăcute. Schimbarea dietei, efectuarea periodică a exercițiilor fizice Kegel, hidratarea corespunzătoare alături de relaxarea psihică pot contribui la o stare generală îmbunătățită.
Diminuarea cofeinei sau renunțarea la cafea te poate ajuta să ai un somn odihnitor. În același timp, dacă ajungi să identifici factorii care declanșează bufeurile îi poți evita.
Grupurile suport sunt și ele o variantă, iar psihoterapia îți poate oferi posibilitatea de a trece mai ușor peste modificările hormonale și de a gestiona corect situațiile zilnice. (4)
Acest material conține informații generale despre menopauză, simptome sunt diferite de la persoană la alta. Articolul nu poate înlocui un diagnostic medical avizat, așadar mergi la medic și respectă indicațiile acestuia!
Surse de informare:
- Menopause – https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/menopause/symptoms-causes/syc-20353397#:~:text=Menopause%20is%20the%20time%20that,is%20a%20natural%20biological%20process.
- Menopause – https://my.clevelandclinic.org/health/diseases/21841-menopause
- What Is Menopause? – https://www.nia.nih.gov/health/what-menopause
- Menopause – https://www.nhs.uk/conditions/menopause/treatment/