O experiență educațională la clasă poate deveni specială dacă ții cont ca aceasta să conțină și o parte practică, care să îl ajute pe elev să își dezvolte stima de sine, luând astfel propriile decizii și inițiative. A fost una dintre cocluziile atelierului ”Cum să creezi experiențe educaționale de impact”, din cadrul Forumului Merito Moldova, care s-a desfășurat în luna februarie la Școala Gimnazială ”Al.I.Cuza” din Bacău, la inițiativa profesoarei Mirela Spiță.
Fiecare profesor participant a venit cu propriile așteptări de la această activitate, precum îmbunătățirea abordărilor educaționale, experimentarea lucrurilor noi, împărtășirea de experiențe și dezvoltarea creativitații. Câteva dintre metodele folosite de către profesor pentru a crea momente unice în timpul orelor, s-a discutat în cadrul atelierului, sunt jocul de rol, teatrul și schimbul de roluri între profesor și elev.
Astfel că profesorii Merito care au coordonat acest atelier, Daniela Marinescu, profesoară de Psihologie și, în același timp, director de liceu, și Adina Stratulat, profesoară pentru învățământul primar, au decis ca ziua să înceapă cu un mic joc de cunoaștere, în cadrul căruia participanții au avut ocazia de a cunoaște mai multe persoane cu care aveau să interacționeze pe durata întregii activități.
Într-unul dintre momentele atelierului, profesorii au avut ocazia de a-și exprima opinia în legătură cu ce cred ei că este cel mai important la un profesor iar Nicu Bujor a afirmat că, din punctul său de vedere: ”…să îți dorești mai mult de la tine pentru ei, asta mi se pare esențial pentru un profesor”. Dar nu a fost singurul profeesor participant care a avut curajul să împartașească din cunoștințele lui, Lili a susținut, de exemplu, faptul că ”să luăm ce este mai bun din experiențele celorlalți pentru a aduce plus valoare colectivului din care venim” este foarte important. ”Cu toți suntem niște actori zi de zi în fața copiilor”, a zis și Elena, profesor de învățământ primar.
Un lucru fundamental pe care l-am învățat a fost faptul că este important să te uiți, ca profesor, și la momentele mai puțin reușite ale unei lecții deoarece reprezintă cheia pentru a învăța din greșeli și a crea experiențe unice de care copiii își vor aminti cu drag. Timpul a zburat foarte repede dar sper că fiecare profesor și-a îndeplinit scopul pentru care a venit și consider că au reușit în această zi să învețe ceva nou, care cu siguranță îi va ajuta în cariera lor didactică.
Cronică & foto credits: Oana Spulber, elevă în clasa a VII-a, Școala Gimnazială Traian, elevă a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău