13 ianuarie 2025

Cum să conduci defensiv pentru a evita accidentele

Unii șoferi conduc agresiv, fie din cauza faptului că sunt grăbiți ori nervoși, fie pentru că nu cunosc foarte bine regulile de circulație și impactul pe care o manevră greșită îl poate avea asupra siguranței în trafic. Vigilența șoferilor este esențială pentru a reduce riscul producerii unui accident, mai ales că sunt numeroși factori care pot cauza evenimente neplăcute în trafic: de la starea tehnică a mașinii până la condițiile meteorologice nefavorabile.

Verifică periodic starea mașinii



Conducerea defensivă începe chiar înainte de a te urca la volan. Fii precaut și verifică periodic starea tehnică a mașinii. Înlocuiește acele piese auto care nu mai funcționează optim și schimbă produsele consumabile: de la uleiul de motor la soluția pentru curățat parbrizul. Nu uita să verifici și plăcuțele de frână, kitul de distribuție, filtrul de ulei și starea anvelopelor, astfel încât totul să fie pregătit pentru drum. Realizând constant aceste verificări, te asigur că mașina este în stare optimă de funcționare și astfel vei avea mai mult control la volan. Totodată, înainte de a pleca la drum, este bine să verifici și condițiile meteorologice, mai ales în sezonul rece, când zăpada și poleiul pot face dificilă o călătorie.

Păstrează-ți concentrarea

Atunci când ești la volan, este important să acorzi o atenție sporită tuturor factorilor care pot influența stilul de condus: de la condițiile drumului, viteză, poziția și reacțiile la manevrele celorlalți participanți la trafic până la semnele rutiere și respectarea lor. Pentru a putea să reacționezi rapid și să eviți incidentele în trafic, este necesar să rămâi concentrat. Apelurile telefonice sau mesajele, discuțiile cu ceilalți pasageri, precum și anumite activități, cum ar fi mâncatul sau fumatul, îți pot distrage atenția și îți pot slăbi capacitatea de reacție. Astfel, riscul să nu observi la timp anumite situații din trafic este mai mare, iar reacțiile pentru evitarea lor pot fi incorecte.

Nu te baza pe ceilalți șoferi

Conducerea defensivă înseamnă, în primul rând, o atitudine calmă și precaută în trafic. Dacă te afli pe un drum cu prioritate, semnalizezi pentru a schimba direcția de mers sau ești în măsură să faci anumite schimbări de bandă, însă ceilalți participanți la trafic se grăbesc și fac manevre riscante, este mai bine să cedezi și să le dai voie să treacă. Frânează dacă vreun șofer s-a implicat într-o depășire periculoasă, menține distanța față de mașinile din față, încetinește și permite pietonilor să traverseze, chiar dacă nu se află pe trecere, astfel încât să eviți situațiile neplăcute. Șoferii indisciplinați care nu respectă regulile rutiere, pietonii care se aventurează să traverseze, fără să se asigure, precum și animalele care ies în calea mașinii pot cauza evenimente grave. De aceea, conducerea defensivă, care presupune foarte multă vigilență, poate diminua riscul de producerea a unui accident atunci când te afli la volan. Drept urmare, nu te baza pe ceilalți participanți la trafic și fii mereu în alertă, pentru a avea parte de călătorii fără peripeții. A fi vigilent este o condiție esențială pentru menținerea siguranței în trafic. Verifică starea mașinii, înainte de a pleca la drum, însușește-ți bine regulile de circulație și fii calm, concentrat și prevăzător când ești la volan. Astfel, te vei asigura că ai parte de condiții optime de drum și eviți incidentele neplăcute, care îți pot pune viața în pericol.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img