Combina frigorifică ne ajută să ne păstrăm alimentele proaspete pentru timp îndelungat, însă există anumite modalități prin care putem păstra aceste alimente pentru și mai mult timp. De asemenea, sunt anumite reguli pe care trebuie să le luăm în seamă atunci când aranjăm alimentele pe rafturi în frigider.
Mâncarea, pentru a rezista, trebuie păstrată la maxim 5 grade Celsius. Această temperatură inhibă dezvoltarea bacteriilor și face ca alimentele să se altereze mai greu. Iată, însă, ce alte lucruri trebuie să mai iei în seamă pentru aranjarea alimentelor în combina frigorifică.
Nu umple frigiderul prea mult
Una din greșelile pe care o fac mulți dintre noi este să umplem frigiderul prea mult. Acest lucru face ca aerul să nu mai circule suficient de bine, anumite alimente nu vor mai fi răcite suficient, iar combina frigorifică va consuma mai mult curent în încercarea de a răci toată mâncarea. Încearcă să achiziționezi mâncare încât să încapă în frigider și aranjeaz-o la cel puțin 1 centimetru distanță față de spatele frigiderului. Astfel, aerul va circula și nici nu se va forma condens.
Curăță combina frigorifică des
Interiorul frigiderului trebuie curățat încât se poate murdări destul de tare. Se recomandă o spălare completă a frigiderului o dată la trei luni. Pentru acest gen de curățare generară trebuie să scoți toate rafturile și sertarele din interior și spală-le cu apă caldă și detergent. Este o idee foarte bună să utilizezi dezinfectant pentru a omorî și eventualele bacterii ce se pot forma. Ulterior poți curăța și pereții, dar și ușa frigiderului cu dezinfectant, iar ulterior poți clăti cu o lavetă umedă. Pentru a elimina mirosul urât, poți pune o ceașcă sau o farfurie mică cu bicarbonat de sodiu pe cel de-al doilea sau pe cel de-al treilea raft. Schimbă bicarbonatul cam la 2-3 luni.
Aranjează alimentele în funcție de rafturi
Da, fiecare raft dintr-o combină frigorifică este utilizat pentru anumite produse alimentare. Pe primul raft ar trebui să pui alimente gata de consumat precum lactate, mâncare și carne gătite, salate. Toate acestea ar trebui să fie ambalate sau puse în recipiente închise pentru a preveni contaminarea. Alimentele gata de consumat sunt plasate pe raftul de sus pentru a evita contaminarea încrucișată cu bacterii ce pot exista în carnea crudă.
Pe ultimul raft ar trebui mereu să pui carne crudă. În acest fel, dacă aceasta va curge, picăturile nu vor contamina mâncarea gătită sau fructele și legumele. Încearcă să păstrezi carnea în ambalajul propriu atunci când dorești să o pui în combina frigorifică. Reambalarea sa duce la creșterea riscului apariției bacteriilor.
În sertar, de obicei, punem fructe, legume și verdețuri pe care este ideal să le spălăm și uscăm înainte de depozitare. Încearcă să depozitezi legume cu legume și fructe cu fructe. Multe dintre acestea se strică mai repede și cauzează ca și celelalte fructe și legume să se deterioreze mai repede decât ar fi cazul.
Pe rafturile ușii de la combina frigorifică pot sta sosuri, apă, sucuri, condimente. Deși ar putea părea ciudat, ideal ar fi să nu pui aici lactate și ouă. Ușa este deschisă destul de des, iar această schimbare de temperatură poate face ca aceste alimente să se strice mai repede.
Pe combina frigorifică putem depozita cărți de gătit, electrocasnice de dimensiuni mici sau diverse obiecte non-alimentare. Încercați să evitați să plasați deasupra frigiderului pâine, vin sau alte alimente, întrucât această suprafață se poate încâlzi și poate altera mâncarea.
Nu puneți niciodată la frigider roșii, ceapă, cartofi și plăcintar. Roșiile ținute la frigider își pierd gustul și mirosul. Acestea pot fi ținute la temperatura camerei fără probleme. Ceapa, cartofii și plăcintarul sunt cel mai bine depozitate în spații umbrite sau fără lumină și fără umiditate. Alimente precum nucile, untul din nuci, anumite uleiuri naturale și anumite fructe pot fi sau nu ținute la frigider în funcție de cât de repede vor fi consumate.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.