13 ianuarie 2025

Cum reîncepe școala după vacanța prelungită! Ce trebuie să știe elevii și părinții!

Preșcolarii și elevii tuturor claselor, exceptând cele terminale, se întorc de astăzi, 5 mai, la școală, după vacanța prelungită de primăvară, însă nu toți vor participa fizic la cursuri. În baza noilor scenarii stabilite, elevii din clasele a V-a, a VI-a, a VII-a, dar și cei de a IX-a, a X-a și a XI-a din localitățile cu rata de infectare de peste 1 la mie vor continua școala online. În plus, în ciuda multiplelor discuții pe acest subiect, în școli nu vor ajunge anul acesta teste non-invazive cu salivă. O altă noutate a acestui început de școală este faptul că toți elevii din școlile speciale pot participa fizic la cursuri, în localitățile care nu sunt în carantină. Pe 10 mai, se întorc la cursuri, fizic, și elevii claselor terminale – clasa a VIII-a, a XII-a și a XIII-a, care au de susținut examenele naționale. Prezența lor la clasă va fi cu efective complete!

Noile scenarii din ordinul comun



Ordinul comun al miniștrilor Educației și Sănătății, semnat pe 29 aprilie, prevede noile reguli după care se va reveni la școală în 5 mai, respectiv în 10 mai, pentru clasele terminale. Scenariile au fost modificate, astfel că este luată în calcul doar limita ratei de infectare de 1 la mie. Practic, scenariile galben și roșu au fost comasate în „scenariul 2”, iar cel verde este „scenariul 1”.

Astfel, cele două scenarii prevăd:
• În scenariul 1: Participarea zilnică a tuturor preşcolarilor (din grădinițe) şi elevilor din toate unităţile de învăţământ (deci din învăţământul primar, cu cei din clasa pregătitoare, învățământul gimnazial și cel liceal), obligatoriu însă cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mică sau egală cu 1/1000 de locuitori.
• În scenariul 2:
a) Participarea zilnică, cu prezență fizică în unitățile de învățământ a tuturor preşcolarilor şi elevilor din învăţământul primar, a elevilor din clasele a VIII-a şi a XII-a, a XIII-a și a celor din anii terminali din învățământul profesional și postliceal, precum și a elevilor din învățământul special, indiferent de clasă, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie sanitară.
b)Participarea zilnică, în sistem online a elevilor din celelalte clase/ ani de studiu. Se aplică în localitățile unde incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor de COVID este mai mare de 1/1000, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină.

Ce s-a mai decis

* Este permisă organizarea orelor remediale, cu prezența fizică, în unitățile de învățământ, dacă la nivelul localității nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS COV-2, respectiv, distanțare corectă, aerisirea frecventă a spațiilor, respectarea normelor de igienă și purtarea obligatorie a măștii de protecție.

* Este permisă participarea preșcolarilor/elevilor din învățământul special, cu prezența fizică, la nivelul tuturor grupelor/claselor, în toate unitățile de învățământ care funcționează în localități în care nu este declarată starea de carantină, sub condiția asigurării stricte a normelor de prevenire a îmbolnăvirilor cu virusul SARS COV-2, repectiv, distanțare adecvată, respectarea normelor de igiena și asigurarea ventilării regulate a spațiilor.

* Personalul didactic/nedidactic și personalul didactic auxiliar implicat în procesul de învățământ prevăzut are obligația să poarte mască în permanență în cancelarie, în timpul deplasării în incinta unității de învățământ și în timpul pauzelor atât în interior cât și în exterior, precum și în sălile de clasă, cu excepția situațiilor în care procesul specific de predare/ învățare/ recuperare impune un contact vizual complet, caz în care vor folosi viziere și vor evita în permanență contactul față în față cu copiii la o distanță mai mică de 2 m.

Din totalul de 496 de școli cu personalitate juridică, în județul Bacău școala începe cu 288 de unități de învățământ în scenariul 1 și 208 în scenariul 2.

Unitățile de învățământ din municipiul Bacău sunt toate în scenariul 2. Mai puțin Centrul Școlar de Educație Incuzivă nr. 1 și Școala Gimnazială Specială „Maria Montessori”, care desfășoară doar activități de învățământ special, care sunt în scenariul 1, conform ultimelor prevederi.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img