6 septembrie 2024
ContrasensCum recompensam performanta?

Cum recompensam performanta?

Ne plângem de ani de zile de slaba calitate a invatamântului românesc, de absolventii analfabeti, de rezultatele dezastruoase de la bacalureat insa, când este vorba de o cât de mica performanta a unor elevi, ne facem ca ploua si consideram ca este normal ca acesti elevi sa obtina rezultate, sa ia premii si medalii ca doar pentru ei invata, nu pentru noi.

Si, in consecinta, le aruncam câtiva lei intr-un plic, sa aiba cu ce-si lua o saorma si un suc, sa sarbatoreasca evenimentul.

Bunaoara, la recent-incheiata Olimpiada de geografie care s-a desfasurat in Bacau, Ministerul Educatiei a hotarât ca 120 de lei reprezinta o suma mai mult decât suficienta pentru a recompensa obtinerea locului intâi. Va dati seama?! 120 de lei.

O adevarata avere! Chiar dezmat financiar! Daca suma vi se pare infima, atunci cum vi se pare suma primita de elevii care au luat mentiune? Doar 50 de lei pusi intr-un plic si pentru care se facea si oarece scandal ca nu se semna la timp statul de plata, elevul fiind mai ocupat sa-si primeasca diploma si felicitarile…

Nu zic ca premiantii au plecat chiar cu mâna goala de la Bacau, pentru ca organizatorii au mai implicat si niste sponsori si s-au mai reglat lucrurile. Dar, daca tot ne dam cu capul de pereti ca vrem performanta si ne plângem ca elevul român nu mai este interesat de carte, de ce nu analizam cauzele si nu luam masuri?

Pentru ca olimpiadele scolare au devenit un lux. Nu toti elevii isi permit sa mai participe la concursuri pentru ca participarea presupune costuri. Cel putin mediul rural nici nu mai conteaza. A merge la o olimpiada inseamna deplasari, inseamna cheltuieli care nu vor fi rambursate prin câstigarea vreunui premiu.

Multe sunt cauzele pentru care educatia o duce prost la noi in tara. Una dintre cauze o reprezinta si modul in care ii tratam pe olimpici.

spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img