Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău, împreună cu Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice şi Serviciul pentru Imigrări, a derulat o campanie de informare a agenţilor economici care au ca angajaţi ori urmează să încadreze cetăţeni străini. Scopul acţiunii a fost acela de a le aduce la cunoştinţă angajatorilor respectivi obligaţiile ce le revin şi condiţiile în care cetăţenii străini pot desfăşura activităţi lucrative pe teritoriul României, iar toate aceste informaţii le-au fost oferite în cadrul unor întâlniri care au avut loc în Bacău, Oneşti, Moineşti şi localităţile limitrofe acestora.
Potrivit legislaţiei, cetăţenii străini (cu excepţia anumitor categorii) pot fi încadraţi în muncă în România în baza unui aviz de angajare, obţinut de către angajator de la Inspectoratul General pentru Imigrări. Ei beneficiază de prevederile Codului Muncii referitor la încheierea, executarea, modificarea, suspendarea şi încetarea contractului individual de muncă, timpul de lucru, repausurile periodice, concediile şi sănătatea şi securitatea pe perioada desfăşurării activităţii. Aceleaşi prevederi din Codul Muncii li se aplică şi în cazul unui conflict de muncă. În ceea ce priveşte modalitatea de retribuire, ei vor primi cel puţin salariul mediu brut pe economie din România. Pentru anul 2018, acesta este de 4.162 lei, brut. Acest avantaj nu este valabil, însă, pentru cetăţenii străini care au permis de şedere ce le conferă dreptul la muncă în aceleaşi condiţii aplicabile românilor şi nu au nevoie de aviz de angajare.
Potrivit legii, nu este necesară obţinerea acestui aviz de către refugiaţi, străinii cu şedere pe termen lung (cu domiciliul în România), membrii de familie ai cetăţenilor români sau ai UE, cei din state cu care România are încheiate tratate pentru accesul liber pe piaţa muncii, cei veniţi la studii, care desfăşoară activităţi didactice, ştiinţifice etc, precum şi cei numiţi la conducerea filialelor unor firme din afară. Respectarea legislaţiei în domeniu este verificată de către ITM Bacău, care constată contravenţiile şi sancţionează angajatorul, în cazul în care acesta a încadrat un străin, fără aviz de angajare (pentru persoanele prevăzute de lege) sau dacă nu i-a comunicat instituţiei amintite situaţia lucrătorilor detaşaţi din afară. Angajatorul este pasibil de sancţionare şi dacă nu păstrează avizul de angajare şi o copie a permisului de şedere al străinului.
Ofiţerii de Imigrări le stau la dispoziţie angajatorilor cu toate informaţiile
Campania de informare a venit în continuarea alteia derulată recent de ofiţerii de la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Bacău cu studenţii străini veniţi la studii în judeţul Bacău şi care doresc să muncească. Poliţiştii le-au detaliat prevederile legale şi angajatorilor care preferă forţa de muncă din afara României.
În judeţul Bacău sunt în jur de 80 de cetăţeni, din state terţe, Uniunea Europeană, Spaţiul Economic European (SEE) sau Confederaţia Elveţiană, care s-au înregistrat la Serviciul pentru Imigrări al judeţului Bacău conform legii. Vorbim de cetăţeni din China, Turcia, Siria, Filipine, Republica Moldova, Peru (state terţe), care muncesc în industria lemnului, comerţ, construcţii, prestări servicii diverse, iar din UE şi SEE cei mai mulţi sunt din Italia, Grecia, Ungaria, Polonia, Germania şi Franţa.
Pe lângă aceştia, mai sunt circa 100 de angajaţi din state terţe, care au drept de muncă, dar nu au nevoie de aviz, însă au şi ei obligaţii. „Orice angajator, care a angajat un străin din categoria celor pentru care nu este necesară obţinerea avizului de angajare, are obligaţia să ne anunţe în cel mult 10 zile de la data începerii activităţii acestuia pe teritoriul României, dacă nu, riscă să fie sancţionat, iar pentru neîndeplinirea acestei obligaţii amenda este de la 1.500 la 3.000 de lei”, a declarat cms. şef Cristian Bogdan Holtea, şeful Serviciului pentru Imigrări al judeţului Bacău.
Şi mai mari sunt sancţiunile pentru munca nedeclarată a străinilor pe teritoriul ţării noastre. Angajatorii care primesc la muncă un străin fără aviz de angajare sau de detaşare sau un străin cu şedere ilegală, cu sau fără contract individual de muncă încheiat în formă scrisă, riscă amenzi de la 10.000 de lei la 20.000 de lei pentru fiecare persoană identificată. Mai mult, în cazul celor care primesc la muncă un străin cu şedere ilegală se pot aplica şi sancţiuni complementare, cum ar fi pierderea unor subvenţii sau a fondurilor europene, a dreptului de a mai participa la licitaţii pentru o anumită perioadă de timp, dar se poate ajunge şi la închiderea punctului de lucru. Dar toate aceste neplăceri pot fi evitate de agenţii economici dacă se informează la Imigrări şi respectă legislaţia cu privire la angajaţii străini.
Elena Ţintaru
Geta Panaite
Foto: Avizul de angajare se obţine de angajatorii care vor străini la muncă de la Serviciului pentru Imigrări al judeţului Bacău