Știm cu toții: noi românii suntem cei mai tari de pe lume, gaura de la covrig și cireașa de pe tort, fără noi, Pământul s-ar rostogoli haotic prin Univers iar maioneza s-ar tăia.
Cum ne văd străinii, este o altă problema și există site-uri cu informații de călătorie care dau sfaturi turiștilor care doresc să vină în România la ce s-ar putea aștepta.
Bunăoară, destinationtips.com are un articol cu 14 lucruri pe care să NU le faci în România.
Între acestea, un sfat foarte bun se referă la evitarea cainlor maidanezi: turiștii să nu fie cumva împinși de păcat să încerce să mângâie câinii, pentru că s-ar putea să nu le fie bine.
Turiștii ar face bine nici să nu aducă vorba despre Dracula; e clar de ce: ei știu una, noi știm alta și, mai ales dacă e vreo sticlă cu țuică la îndemână, ușor nu va fi de explicat diferența.
Pe lângă sfatul foarte bun de a nu se lasă furați de peisaj când se află într-un taxi (știm cu toții de ce), turiștii străini mai sunt sfătuiți să aibă la îndemână… bani de mită. Cam cu 100 de dolari se rezolva problemele cele mai stringente; altele e posibil să coste mai mult.
Turiștii să facă bine să care cu ei dicționarul pentru că, deși sunt mulți români care vorbesc binișor engleza, indicatoarele, semnele și alte chestii de orientare sunt doar în limba română.
Sfatul universal valabil să nu-și lase bunurile de valoare la vedere este la mare cinste deoarece – se spune – „România are o mare problema cu sărăcia și, deci cu furturile și buzunăritul”. În același timp, nici cu punctualitatea nu stăm foarte bine, din moment ce turiștii sunt avertizați să nu se aștepte ca lucrurile să se întâmple chiar la ora fixată.
Cât despre excursii, să nu se mire dacă infrastructura rutieră nu se află la înălțime… Eufemistic vorbind… De fapt se spune clar că drumurile sunt pline de gropi.
Mai sunt și altele, dar, ați reținut ideea…