Iarna-i grea, omătu-i mare… iar răcelile și gripa bagă spaima în români. Zilele trecute, numărul celor care au murit din cauza gripei a ajuns la aproape 40, iar cei cu afecțiuni respiratorii au trecut demult de 125.000. Iar acestea sunt doar cazurile declarate. Cum frica este foarte mare, ai fi în stare să mănânci și să bei orice numai să stai departe de aceste boli. Atunci când simți că te bântuie ceva care aduce a răceală sau gripă începi să te agiți.
Primul lucru, în urma reclamelor pe care le vezi la televizor sau le auzi la radio, primul impuls e să-ți cumperi fel de fel de medicamente, numai să scapi. Nici nu te gândești ce conțin, cum au fost produse. Important e să-ți treacă. Pe seama acestora există și tot soiul de discuții. Unii spun că sunt numai chestii chimicale pe care lanțurile de producători le fac doar pentru a se îmbogăți. Mai mult decât atât, conspirațiile merg atât de departe încât se vehiculează că anumiți viruși au fost creați special pentru a ne îmbolnăvi iar producătorii de medicamente să prospere. Și nu în ultimul rând, bolile sunt create artificial pentru a decima populația planetei care este supra dimensionată. Lăsând aceste conspirații deoparte, considerate de unii paranoia, răceala și gripa fac ravagii.
De unde ne luăm informațiile?
Românii, din acest punct de vedere, sunt de mai multe feluri. Cei mai mulți sunt cei care cred că le știu pe toate. În aceste condiții, aceștia se tratează după cum au auzit ei de pe la unii sau de pe la alții, în cazuri asemănătoare. Apoi urmează cei care caută informații pe internet. Dacă îi doare capul și îi curge nasul, dă o simplă căutare pe „sfântul” google și găsește o mulțime de remedii. Acum nu știm dacă se și potrivesc. Mai sunt și cei care aplelează la medici, categorie care mai are o subdiviziune, a celor bolnavi închipuți, și care de cele mai multe ori încurcă pe la camerele de gardă și urgențe. Sigur, așa cum este recomandat, cel mai bine este să mergi la medicul de familie, cel care după un consult poate să te îndrume cel mai bine ce să faci mai departe.
Mai există o categorie de români care apelează la alte căi. Cele naturiste. Dar și aici părerile sunt împărțite…
Leacuri băbești de la…moșu
Leacurile lăsate din străbuni, denumite popular „leacuri băbești”, și-au demonstrat de nenumărate ori eficiența. Pentru a afla câteva „secrete” din această categorie, am zis că cea mai bună soluție ar fi să mergem să aflăm din teritoriu. De această dată am ales să mergem în Piața Sud, care duminică dimineață era înghețată și aproape pustie. Doar doi-trei vânzători care aveau pe tarabă ba fructe, majoritatea din import, ba ceva cartofi și varză murată. Cu toate acestea, l-am întâlnit pe domnul Nunu (foto), pensionar, care mai vine din când în când la piață să vândă câte ceva. Miere de albine, hrean ras la borcan, busuioc uscat dar și verde, ceai de tei și aranjamente florale din flori nemuritoare pe care le culege din cultura proprie.
Cu alte cuvinte, marfă de sezon. Pe lângă alte discuții, l-am rugat pe domnul Nunu să ne dea și o rețetă naturistă, din batrâni, împotriva răcelii și a gripei. „Pentru gripă nu prea știu, spune domnul Nunu. Dar pentru răceală, garantez cu o aspirină tamponată, o baie fierbinte la picioare și un ceai de plante: podbal, pătlagină, eu mai pun și coada calului și un pic de propolis. Noaptea transpiri de iese toată răceala din tine.” Interlocutorul nostru ne-a mai spus că nu ia medicamente niciodată și că, dacă este cazul, recurge doar la ceaiuri. N-a avut niciodată probleme majore de sănătate și este convins că datorită ceaiurilor și a produselor de apicultură are o imunitate foarte bună, ceea ce cam lipsește, în general, românilor.
În sprijinul afirmațiilor sale, domnul Nunu ne-a povestit o întâmplare de demult: „Am fost cizmar și lucram la un moș de-al meu. Pe timpul lui Ceaușescu. Unchiul meu era șef de secție și eu eram magazioner, cu materialele. Și s-a îmolnăvit cu stomacul. Era tare rău și a ajuns la spital unde trebuia să-l opereze. Eu locuiam la bunica mea care avea stupi de albine. Și i-a dat unchiului meu, în fiecare dimineață timp de două săptămâni câte o linguriță de propolis praf, pe care îl lua cu iaurt. S-a făcut bine, n-a mai avut nevoie de operație, și până și în ziua de azi nu mai are nici o problemă.”
L-am lăsat pe domnul Nunu la ale lui iar noi ne-am făcut de drum prin piața înghețată, cu gândul să nu ne ia vreo răceală. Alte informații nu am avut de unde culege pe frigul ăsta, așa că am mai dat și noi o căutare pe „sfântul” google, pentru a afla și alte leacuri „băbești”.
Rețete și ingrediente împotriva răcelilor
Ceaiul de ceapă
Dacă aveți o raceală încăpățânată iar tusea nu vă dă pace, vă mai doare și pieptul și nici gâtul nu e în condiții optime, atunci luați o ceapă și fierbeți-o bine. O mai lăsați acoperită câteva minute după ce o luați de pe foc, apoi, chiar dacă are un gust nu tocmai plăcut, beți ceaiul cald-fierbinte.
Garnitură de cartofi rași cu spirt, pentru dureri în gât
Se rad doi cartofi sănătoși, ca pe morcovi. Îi așezați pe un batic, turnați spirt peste ei după care îi înfășurați în jurul gâtului.
Sigur, lista rețetelor on line este foarte mare. Noi, în încercarea de a vă veni în ajutor, dacă ați ajuns în situații nedorite create de bolile respiratorii, vom prezenta o serie de produse care să vă îmbunătățească stare și chiar imunitatea.
Când suntem gripați e bine să dormim și să bem lichide: tinctură de propolis, uleiurile esențiale de oregano, eucalipt, lămâie, cimbru sau cimbrișor, tinctură de echinacee, extractele de brusture ne pot fi aliați în lupta cu microbii și asta pentru că au puternice efecte antivirale. Inamici ai virozelor respiratorii sunt și fructele de pădure, cătina, măceșele și gutuile, care au un conținut mare de vitamina C. Să nu uităm de usturoi, ardei iuți sau ghimbir.
Lista cu siguranță poate continua. Ce este însă cel mai important, nu luați antibiotice pentru că slăbesc organismul și nu ezitați să mergeți la medic.
Doctorul știe cel mai bine ce tratament trebuie să urmați. Vă dorim sănătate maximă !
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.