Academia Română, la post
Respectându-şi menirea, Radio-România Actualităţi l-a invitat, la prima oră, pe Ioan-Aurel Pop, preşedintele Academiei Române, care a acordat limbii române un spaţiu egal cu cel dedicat culturii în general. Fără a fi provocat, a stabilit locul, onorabil, al limbii noastre – 15 – între cele câteva mii câte se vorbesc pe glob. „Are nevoie limba română de veghe?” întreabă redactorul „Matinalului”, Daniela Petrican, care simte nevoia să se justifice: „Apropo de cartea Dv., «Veghea asupra limbii române», lansată în toamna trecută.” Răspunsul vine prompt şi ferm: „Categoric! Ceea ce mă nelinişteşte azi nu e atât poluarea cu neologisme, cât poluarea cu erori. Dacă vom continua să o transformăm într-o limbă păsărească inclusiv pe Facebook, vom ajunge să nu-i mai înţelegem nici pe Eminescu, nici pe Alecsandri, nici pe Ioan Slavici”.
Opinia miniştrilor Culturii de ieri şi de azi
I-am ascultat la capătul zilei, adresându-ni-se din sala Ateneului Român, respectiv de la TVR1: „Frumoasa limbă pe care o vorbim azi se deduce din activitatea lui Mihai Eminescu” (Ion Caramitru); „Cultura e profitabilă în timp, dar trebuie investit în ea” (Bogdan Gheorghiu).
Radioul, în priză
„Cultură trebuie scris cu majusculă”, s-a spus la RRC. (Indiferent de locul în enunţ, am completa noi.) „Omul are nevoie nu doar de glucoză, ci şi de imaginar. Scriitorul îl va aşeza în pagină, respectând normele gramaticale.”
Ateneul şi… ADN-ul nostru
I-a ieşit Danielei Mihai („Între prieteni”, RRA) un calambur de tot… adevărul: „Diseară, la ora 21, Ateneul va găzdui un concert de ziua lui Eminescu, care face parte din ADN-ul nostru cultural”. Tot ea este cea care ne comunică o adresa de e-mail numind cratimă liniuţa de despărţire, şi nu minus, cum spun unii.
Italiana românizată
Daria I., din clasa a VIII-a a Şcolii Gimnaziale „Nicu Enea” din Bacău, este unul dintre cei 75 de elevi care au participat online la o activitate specială închinată Zilei Culturii Naţionale. Deşi până în clasa a V-a a învăţat în Italia, am remarcat-o ca fiind unul dintre cei mai activi şcolari, răspunzând corect la chestionarul aplicat de profesoara de română Lucia-Cerasela Roşu. Eliza-Noemi Judeu, invitatul special, cu siguranţă o va coopta în echipa Proiectului „Ora de teatru”.
Corrigenda
Cu simţul lingvistic activat, nu am putut ignora câteva minusuri tematice: • Prima melodie la RRA, după ora 9, avea o silabaţie greşită: „O-fi-cial îmi merge bine”; • Mihail Sadoveanu (nu Mihai); • Finalul cuvântului ianuarie şi mijlocul adjectivului naţionale au fost comprimate într-o singură silabă: ia-nu-a-ri-e şi na-ţi-o-na-le (nu *-rie şi -ţio-); • Pe burtiera de la TVR 1 privea batjocoritor către noi o virgulă între subiect şi predicat, fără ca între ele să fie vreun alt cuvânt; • Concertul de la Ateneul Român putea include şi melodii pe versurile poeţilor clasici.