25 decembrie 2024

Cum merge vaccinarea anti-Covid în Bacău! Câte centre de imunizare sunt funcționale

Așa cum am anunțat deja, se vor înființa la nivel național 180 de noi cabinete pentru vaccinarea anti-Covid cu serul de la AstraZeneca, programată să înceapă din 15 februarie, iar cinci dintre aceste centre vor funcționa în județul Bacău.

„În vederea operaționalizării de noi centre de vaccinare, Direcția de Sănătate Publică (DSP) Bacău a înaintat către Institutul Național de Sănătate Publică propunerile vizând vaccinarea cu vaccin împotriva COVID-19, produs de compania AstraZeneca, după cum urmează: Centrul de Afaceri și Expoziții  Bacău (3 centre), Centrul de Vaccinare nr. 5 Comănești și Casa de Cultură «Elisabeta Bostan» Buhuși.”
Dr. Mihaela Arim, director executiv DSP Bacău



Înscrierea pentru imunizarea cu acest vaccin se va putea realiza începând de miercuri, 10 februarie, și se adresează persoanelor care, potrivit Strategiei naționale de vaccinare împotriva COVID-19, fac parte din Etapa a II-a, respectiv cele cu boli cronice și lucrătorii care desfășoară activități în domenii esențiale. Vaccinul AstraZeneca este al treilea vaccin împotriva COVID-19 disponibil pentru derularea campaniilor de vaccinare în statele membre ale Uniunii Europene, fiind realizat după o formulă clasică, bazată pe un virus ameliorat. Pentru că eficiența sa la persoanele mai în vârstă nu este clar dovedită, el este recomandat pentru grupa de vârstă 18-55 de ani, fără a fi totuși interzis celor care au peste 55 de ani. Intervalul de timp recomandat între cele două doze este de 8 săptămâni.

Aceste centre se alătură, în județul nostru, celor deja constituite pentru vaccinarea anti-Covid, dar cu Vaccinul BioNTech Pfizer. Sunt 18 astfel de centre, dar neoperaționalizate în totalitate, pe motiv că nu sunt încă doze de vaccin suficiente.

Numărul total de doze de vaccin împotriva COVID-19 primite la nivelul județului Bacău, până la această dată, este de 16.221 doze. Stocul se reface o dată la 3 zile, conform procedurilor legale în vigoare.

Numărul total de persoane vaccinate și numărul zilnic de persoane vaccinate împotriva COVID-19 este comunicat permanent. La nivelul județului Bacău, până la data de 08.02.2021, s-a vaccinat împotriva COVID-19 un număr total de 14.590 de persoane. Numai în ziua de luni au fost vaccinate 72 de persoane cu prima doză și 553 persoane au primit doza de rapel. În această perioadă se administrează rapelul la personalul medico-sanitar și la cei din etapa I, precum și doza I la persoanele din etapa II programate în platformă. Calculul dozelor necesare fiecărui centru de vaccinare funcțional este în raport cu programările existente în platforma națională de programări.

18 centre autorizate temporar

La nivelul județului Bacău, la ora actuală, DSP Bacău a autorizat temporar, conform legislației în vigoare, 18 centre de vaccinare împotriva COVID-19 destinate atât vaccinării persoanelor din etapa I, cât și a celor din etapa II. Acestea sunt:

  • Spitalul Județean de Urgență Bacău, (funcționează cu 2 centre) – etapa I și etapa II;
  • Spitalul Municipal Onești – etapa I;
  • Spitalul Municipal de Urgență Moinești – etapa I;
  • Spitalul Orășenesc Buhuși – etapa I;
  • Spitalul de Pneumoftiziologie (fost TBC) Bacău – etapa I;
  • Spitalul Orășenesc Comănești – etapa I;
  • Baza Aeriana Bacău – etapa II;
  • Complexul de Servici Sociale din Moinești – etapa II;
  • Muzeul de Istorie Onești – etapa II;
  • Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău (3 centre)- etapa II;
  • Centrul de Vaccinare din cadrul Școlii I.Luca (sala de sport) – etapa II;
  • Centrul de Vaccinare din cadrul Colegiului Letea (cămin) – etapa II;
  • Centrul de Vaccinare din cadrul Școlii nr.6 (cartier CFR, sala de sport) – etapa II;
  • Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” Buhuși – etapa II;
  • Centrul de Vaccinare nr. 5 Comănești – etapa II.

Toate acestea vor deveni operaționale în funcție de cum vor veni și vaccinurile pentru județul nostru.

 10 centre funcționale

La nivelul județului Bacău, la ora actuală, funcționează (se administrează vaccinuri în funcție de programări) doar 10 centre de vaccinare împotriva COVID-19 destinate atât vaccinării persoanelor din etapa I, cât și a celor din etapa II. Acestea sunt:

– Spitalul Județean de Urgență Bacău (funcționează cu 2 centre) – etapa I și etapa II;

– Spitalul Municipal Onești – etapa I;

– Spitalul Municipal de Urgență Moinești – etapa I;

– Spitalul Orășenesc Buhuși – etapa I;

– Spitalul de Pneumoftiziologie Bacău – etapa I;

– Spitalul Orășenesc Comănești – etapa I;

– Baza Aeriană Bacău – etapa II;

– Complexul de Servicii Sociale din Moinești – etapa II;

– Muzeul de Istorie Onești – etapa II.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img