17 ianuarie 2025

Cum il tine in brate pe Stavarache sistemul judiciar bacauan

Dosare blocate la mantinela

Mai multe dosare penale, aflate in lucru de luni de zile, sunt blocate – aparent cu buna stiinta – in diverse stadii de cercetare. Fie ca il vizeaza in mod direct pe primarul in functie, fie ca se refera la protejati ai acestuia, prinsi cu mata-n sac, dosarele in cauza zac – bine mersi – in fisetele Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ). Sub imperiul unor presiuni politice evidente, politistilor pare sa le fie teama sa puna degetul in rana si sa extinda cercetarile si asupra edilului bacauan. Ping-pong-ul responsabilitatilor, derulat pe ruta parchete – politie, evidentiaza de fapt teama „organelor abilitate ale statului” de a face lumina in cazuri care ar putea deranja mai marii politici ai zilei.



Ofiterii de politie judiciara din cadrul IPJ Bacau par speriati de perspectiva de a-l cerceta pe primarul Bacaului, Romeo Stavarache, desi numele acestuia se afla in mai multe dosare „pierdute” prin fisetele Serviciului de Investigare a Fraudelor (SIF).
Desi investigatiile ar putea releva implicatiile majore ale edilului in economia unor cazuri ultramediatizate, asa-numitii „oameni ai legii” se fac ca ploua atunci cand vine vorba sa-l „caute” de fapte pe Stavarache. Asa se face ca mai multe dosare, unele din trecutul indepartat, altele de data recenta sunt puse la „pastrare”, in speranta ca interesul pentru solutionarea acestora se va stinge treptat, treptat.
Ramas la carma municipalitatii bacauane, Stavarache – cred „oamenii legii” – nu poate si nu trebuie deranjat sub nicio forma.

Cazul FCM, bagat in seama dupa 2 ani

Un caz tipic pentru modul in care actioneaza sistemul judiciar bacauan, atunci cand vine vorba de edilul sef, este cel al retrogradarii FCM Bacau, in Divizia C, eveniment petrecut in iunie 2010.
Dupa ce a incuviintat finantarea cu sume de ordinul milioanelor de euro a societatii „Fotbal Club Municipal Bacau SA” (detinuta de municipalitate), Stavarache a hotarat in urma cu doi ani sa trimita echipa in C, in mod deliberat. Asta, in conditiile in care actul constitutiv al societatii publice sus-mentionate viza, in mod explicit, obiectivul sustinerii „echipei fanion FCM Bacau”. Retrogradarea echipei in C a antrenat, in mod natural, devalizarea societatii care fusese infiintata tocmai cu scopul de a sustine activitatea de performanta a echipei. Scurgerea banilor publici pe apa sambetei, dar si dispozitiile primarului cu privire la retrogradarea echipei (si deci la devalizarea societatii) nu i-au sensibilizat pe „oamenii legii” carora le-au trebuit 2 ani (!!!) pentru a urni din loc dosarul penal privitor la faptele comise in 2010 de conducerea municipalitatii si alesii locali prezenti in structurile de conducerea ale societatii amintite.

Au in vizor un pestisor, nu rechinul cel mare

Dupa 2 ani, in august 2012, ofiterii de politie judiciara din cadrul SIF au dispus inceperea urmaririi penale impotriva lui Relu Damian, fostul presedinte al Consiliului de Administratie de la FCM Bacau SA. Intr-o comunicare remisa de Parchetul Tribunalului Bacau cotidianului Desteptarea, procurorul Felix Banila preciza ca in cauza au fost cercetate mai multe persoane, inclusiv conducerea Primariei Bacau, dar si mai multi consilieri locali, organele de ancheta luand decizia punerii sub invinuire doar a lui Damian.
Fostul presedinte al FCM Bacau SA a si recunoscut, in cuprinsul unei declaratii date Desteptarii, ca a fost doar „executantul” unor ordine stabilite de Adunarea Generala a Actionarilor (AGA) societatii unde CL avea nominalizati mai multi imputerniciti, majoritatea confortabila fiind alcatuita din consilieri locali ai PNL. La ordinul expres al primarului, acestia au decis sa retrogradeze politic echipa, uitand ca din bugetul local au dirijat bani grei spre sustinerea clubului.
Oalele par sa se fi spart doar in capul lui Damian, acesta fiind doar un pion in ecuatia distrugerii FCM si a devalizarii societatii constituite de municipalitate pentru sustinerea echipei trimise, politic, in C.
Desi presa a evidentiat cine este autorul moral al distrugerii echipei & societatii, desi consilieri locali au declarat in urma cu 2 ani ca ordinele au venit de la Primarie, politistii si procurorii s-au ferit sa-l deranjeze pe edil.

Protejatul Nechita, bagat sub aripa clostii

Un alt dosar extrem de interesant, aflat pe masa SIF de peste jumatate de an, este cel privind evaziunea fiscala facuta la firma de taxiuri Transtaxi Nic condusa de consilierul local PNL Neculai Nechita.
Peste 30 de masini apartinand societatii lui Nechita au practicat, vreme de aproape 3 ani, taximetrie la negru, fara ca „oamenii legii” sa observe acest detaliu. Abia intr-un tarziu, in urma verificarilor efectuate de asociatia taximetristilor independenti, lucratorii IPJ au avut pe masa dosarul faradelegilor comise.
Cauza treneaza inexplicabil, iar Nechita a avut timp sa fie reconfirmat in functia de consilier local, odata cu alegerile din 10 iunie cand PNL, adica Romeo Stavarache, l-a nominalizat pe locul 4 in lista de alesi locali.

„Nu stia de dosar”

Reprezentantii taximetristilor independenti spun ca sefii IPJ au lasat de inteles ca n-ar fi la curent cu mersul dosarului respectiv aflat – de asemenea – pe masa SIF.
„Seful IPJ a motivat la audienta ca nu avea cunostinta despre ce este in dosar. Politistul care se ocupa de cauza mi-a spus ca dosarul e in lucru si ca sunt multe masini care trebuie expertizate in parte pentru a se identifica prejudiciul. In concluzie, ei au spus ca dureaza pentru ca sunt multe masini”, a relatat Narcis Dominteanu, seful asociatiei taximetristilor independenti.
In urma cu mai multe luni, cand cauza a aparut in paginile Desteptarii, comisarul sef Vasile Oprisan, seful IPJ, declara ca in dosar va fi intocmita o expertiza contabila pentru determinarea prejudiciului. Aceasta pare sa treneze, in ton cu lentoarea cu care care „oamenii legii” se ocupa de faradelegile comise de protejatul edilului bacauan.

Instigarile penale din campanie sunt tot in „cercetari”

In urma declaratiilor din campania electorala pentru locale, Stavarache s-a mai ales cu un dosar penal, acesta fiind cercetat pentru comiterea infractiunii de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si abuz in serviciu prin ingradirea unor drepturi.
Cu cateva zile inainte de data alegerilor (10 iunie), edilul a iesit intr-o conferinta de presa declarand ca terenul pe care se afla fabrica Letea ar fi, in realitate, al bacauanilor (!). Patronul fabricii Letea, Dumitru Sechelariu, a facut plangere penala impotriva declaratiilor iresponsabile ale lui Stavarache, in contextul in care acesta a vorbit in calitate de primar, deci de autoritate publica in stat. Dosarul se afla in lucru tot la SIF, serviciu la care a ajuns la inceputul lui iulie.
Intr-un raspuns oficial comunicat Desteptarii, conducerea IPJ Bacau afirma ca cercetarile in dosarul amintit se realizeaza sub „supravegherea procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Judecatoria Bacau” si ca data fiind natura secreta a cercetarii penale nu pot fi date publicitatii alte informatii cuprinse in dosar.
De cealalta parte, oficialii Parchetului Judecatoriei afirma ca dosarul se afla in lucru la SIF si ca, de asemenea, nu pot oferi detalii cu privire la continutul sau, cercetarea penala fiind secreta.
Ping-pong-ul responsabilitatii derulat intre cele doua entitati din sistemul judiciar tine dosarul pe loc, avand in vedere ca de la afirmatiile „penale” ale primarului Stavarache au trecut mai bine de 3 luni.

De ce nu se ating politistii de primar

Pentru afirmatiile facute in timpul campaniei electorale, primarul Bacaului risca pana la 5 ani de inchisoare, potrivit noilor prevederi din Codul Penal. Articolul 246 din Codul Penal precizeaza ca abuzul in serviciu contra intereselor persoanelor se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 3 ani. Potrivit articolului 247 abuzul in serviciu prin ingradirea unor drepturi reprezinta „ingradirea, de catre un functionar public, a folosintei sau a exercitiului drepturilor de folosinta unei persoane ori crearea pentru aceasta a unei situatii de inferioritate pe temei de (…) opinie, apartenenta politica, convingeri, avere, origine sociala (…)”. Se pedepseste cu inchisoare de la 6 luni la 5 ani, in functie de gravitatea faptei.
Daca ar merge pana la capat cu ancheta lor, in acest caz, politistii ar dezamorsa o bomba care l-ar putea aduce pe Stavarache chiar dupa gratii.
In realitate, conducerea IPJ, controlata politic asa cum a fost in ultimii 7-8 ani, n-are niciun chef sa se puna rau cu unul din actorii de baza ai USL in municipiul si judetul Bacau, motiv pentru care dosarul rezultat in urma „faptelor electorale” ale primarului sta si el la… dospit.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img