25 decembrie 2024

Cine îi ajută pe cei peste 65 de ani la programarea vaccinării împotriva COVID-19?

Cum funcționează imunizarea: încet și cu hopuri!

A început a doua etapă de vaccinare împotriva noului coronavirus, așa cum prezentam zilele trecute. Principalii beneficiari sunt acum persoanele peste 65 de ani, dar și cele cu boli cronice. Ei au întâietate, sau ar trebui să aibă! S-au prezentat mai multe metode de programare a acestora la vaccinare, însă mulți dintre cei care se pot înscrie în această etapă și-au pus speranțele în medicul de familie. Numai că, așa cum reiese și din telefoanele primite la redacție zilele acestea, sunt medici din rețeaua primară care au refuzat să îi ajute și care i-au trimis la platforma de programare sau la call-center.

„Cine se pricepe la așa ceva? Eu nici nu am internet, cum să intru pe acea programare? Sunt foarte revoltată, pentru că medicul meu de familie încă din luna noiembrie m-a întrebat dacă vreau să mă vaccinez anti-Covid și a revenit cu întrebarea și în decembrie. I-am spus să ne ia în evidență, și pe mine, și pe soțul meu, pentru că amândoi avem peste 65 de ani, și am zis că totul va fi bine. Luni, când am sunat-o să o întreb când sunt programată, mi-a spus cu nonșalanță că nu ea se ocupă de așa ceva, că nu e obligată și nici plătită pentru asta. E corect așa?”, ne-a spus revoltată o pensionară. Așadar, cine îi ajută pe acești băcăuani să fie programați la vaccinare?



„Există mai multe modalități de programare: online pe platformă sau prin call center. În ultimă instanță, pacienții pot fi programați și prin medicul lor de familie, dar acesta nu are contractate cu Casa de Asigurări de Sănătate și servicii de informații. Medicul de familie, la cabinet, trebuie să își desfășoare activitatea curentă, consultațiile și serviciile medicale care sunt în contract cu Casa de Asigurări. Sigur că, în limita timpului liber, disponibil, probabil că unii dintre ei își vor putea programa și asigurații de pe listă, în condițiile în care chiar nu reușesc să se programeze singuri. Trebuie însă să se înțeleagă că această campanie de vaccinare se preconizează că va dura până la toamnă, deci nu trebuie să se programeze toți în momentul acesta. Nu putem să ne lăsăm activitatea curentă și să stăm, noi, medicii, cu ochii în calculatoare și să facem programări. În Bacău, în municipiu, deocamdată nu este decât un centru de vaccinare, iar această vaccinare se va derula doar în aceste centre. Așteptăm să se mai deschidă și alte centre de vaccinare și atunci vor fi și mai multe locuri de vaccinare. Oricum, nu medicul de familie va face vaccinarea, ci personalul medical din aceste centre, unde, probabil, se vor înscrie și medici de familie, în afara orelor de program de la cabinet. Nu este o vaccinare obișnuită, ca până acum. În acest moment, medicina de familie nu e implicată în această campanie de vaccinare.”
Dr. Marilena Căliman,
președinta Colegiului Medicilor Bacău

Mai există și o altă categorie de beneficiari, în această etapă, respectiv persoanele cu boli cronice (care nu au neapărat peste 65 de ani), însă aici s-a precizat clar că aceste persoane pot fi programate pentru vaccinare și prin intermediul medicilor de specialitate, care îi au în evidență.

Serviciul de Telecomunicații Speciale, care gestionează platforma online de programare la vaccinarea anti-COVID, precizează că persoanele care intră în a doua etapă de vaccinare pot opta pentru următoarele metode de programare:
– individual, direct în platformă.
– prin intermediul unui aparținător (pot fi înscrise și programate maximum 9 persoane incluse în a II-a etapă, prin Adaugă beneficiar).
– prin intermediul direcțiilor de asistență socială.
Prin aceste trei metode, sistemul informatic interoghează baza de date a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate pentru validarea afecțiunii, în cazul pacienților cu boli cronice. Dacă persoana nu se regăsește în evidență, este necesară contactarea medicului curant și furnizarea datelor actualizate de identitate pentru înscriere sau înscriere/programare.
– prin intermediul medicului cu pacienți cu afecțiuni cronice.
Acesta poate înscrie și programa persoane cu afecțiuni cronice sau poate doar să le înscrie, urmând ca acestea să se autentifice pe baza CNP și să se programeze individual. În acest caz, nu este obligatorie interogarea bazei de date a CNAS.
– telefonic, în Call Center, la numărul 021.414.44.25.
*Pentru oricare dintre variantele de înscriere și programare, persoana deține responsabilitatea legală asupra datelor declarate.

În municipiul Bacău, un singur centru este funcțional, cel de la Spitalul Județean

Centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Bacău este amenajat în secția de Dermatologie, încă din prima etapă, cea în care s-a vaccinat personalul medical. De luni, aici a început vaccinarea și pentru populație.

„Suntem la flux continuu. Avem dozele necesare, în prima zi, luni, s-au vaccinat 311 de persoane, iar încă 144 au fost vaccinate prin cele două echipe mobile, care se deplasează la căminele de bătrâni. În paralel, se administrează vaccin și personalului medical, care între timp s-a răzgândit și vrea să fie vaccinat”, ne-a declarat Adrian Popa, managerul spitalului.

Ce spune primarul Lucian Stanciu-Viziteu: „În Bacău vor funcționa 6 centre de vaccinare”

Așa cum s-a anunțat deja, centrele de vaccinare de pe raza municipiului Bacău au fost stabilite printr-o hotărâre a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, încă de pe data de 15 ianuarie.

„Weekend-ul trecut s-a lucrat susținut pentru amenajarea corespunzătoare a spațiilor. Urmează achiziția de dotări, selecția și desemnarea medicilor coordonatori, după emiterea ordinului de ministru care specifică criteriile, angajarea cadrelor sanitare, închierea contractelor pentru deșeuri periculoase, cât și pentru consumabilele medicale. Am inițiat demersuri și pentru înființarea unor linii speciale de transport dedicate acestor centre, pentru a veni în întâmpinarea băcăuanilor”, a spus primarul Viziteu.

Centrele de vaccinare de la nivelul municipiului Bacău vor funcționa, pe lângă cel de la spitalul județean, în sala de sport a Școlii numărul 6 din cartierul CFR, în sala de sport a Școlii „Ion Luca”, de pe strada Alecu Russo, la Centrul de Afaceri și Expoziții, de pe strada dr. Alexandru Șafran, și la Colegiul Letea, de pe strada Letea, plus Centrul mobil de vaccinare, care funcționează deja.

În județ au fost stabilite următoarele centre:
• Municipiul Onești: la Muzeul de istorie, la Baza Sportivă, plus Centru Mobil de vaccinare;
• Municipiul Moinești: la Complexul de Servicii Sociale;
• Oraș Comănești: în Clădirea Centrul nr. 5;
• Oraș Buhuși: la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan”;
• Oraș Tg. Ocna: la Centrul Balnear „Parc Măgura”;
• Oraș Dărmănești: la Căminul Cultural;
• Comuna Sascut: în Clădirea S.C. SEPRAG S.R.L. – SALON LUX;
• Comuna Parincea: în Căminul Cultural;
• Comuna Podu Turcului: la Sala sport a Liceului Tehnologic „A. Vlahuță”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img