15 noiembrie 2024

Cum facilitează Fiscul înregistrarea contribuabililor în Spațiul Privat Virtual. Din 2019, depunerea Declarației Unice online va fi obligatorie

De circa o lună, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) transmite contribuabililor persoane fizice, prin poștă, o scrisoare personalizată, care conține informații care permit înregistrarea în Spațiul Privat Virtual (SPV) de la orice dispozitiv conectat la internet. Se întâmplă și în județul Bacău, dar scrisorile ajung pe rând la zecile de mii de contribuabili.

„MFP – se arată în scrisoare -, prin Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), urmărește dezvoltarea unui parteneriat între administrația fiscală și contribuabili, prin acordarea unor servicii complete, moderne și accesibile”.



În acest fel – spun cei de la ANAF, contribuabilii au acces la informații fiscale personale și beneficiază de avantajele utilizării serviciilor electronice și internet-ului: economisirea de timp prin interacționarea cu ANAF direct de acasă, reducerea birocrației și primirea de documente cu aceeași putere juridică, precum cele comunicate prin poștă sau la ghișeu.

Din 16 mai, orice persoană care realizează venituri din activități economice sau alte categorii de venituri are posibilitatea să le declare online. Formularul electronic inteligent al Declarației Unice este disponibil în SPV. Potrivit legislației fiscale în vigoare, începând cu anul 2019 depunerea online a Declarației Unice este obligatorie.

Prin intermediul SPV, contribuabilii persoane fizice se pot informa asupra obligațiilor fiscale, pot descărca decizii de impunere și pot verifica situația declarării contribuțiilor sociale.

Cum se face înscrierea în SPV

Pentru înregistrarea în SPV, contribuabilii care au primit scrisoarea trebuie să aibă acces la un dispozitiv conectat la internet și să pregătească următoarele informații:
1. Numărul documentului format din 12 cifre, înscris în partea stângă-sus a primei pagini a scrisorii primite;
2. Codul Numeric Personal (CNP) sau Numărul de Identificare Fiscală (NIF), înscris sub numărul documentului;
3. Seria și numărul actului de identitate;
4. Adresa de e-mail proprie;
5. Numărul telefonului mobil personal;
6. Un nume de utilizator ales pentru autentificarea în SPV;
7. O parolă necesară autentificării în SPV.

Aceste informații trebuie completate în formularul web disponibil pe portalul ANAF în secțiunea Spațiul Privat Virtual – Înregistrare utilizatori persoane fizice şi juridice – Persoane fizice/Înregistrare utilizatori, alegând Tipul de aprobare ”Verificare număr document”.

După completarea corectă a tuturor datelor solicitate în formularul web, procesul de înregistrare se finalizează prin apăsarea butonului „Continuă”. Înregistrarea cu succes în SPV va fi confirmată prin afișarea unei pagini care va conține informațiile completate anterior, iar autentificarea în SPV se va poate face pe baza numelui de utilizator și a parolei alese la momentul înregistrării.

Serviciul electronic SPV este furnizat gratuit de MFP și poate fi accesat direct la adresa https://pfinternet.anaf.ro. Prin intermediul SPV se poate accesa situația fiscală personală și se pot primi sau transmite o serie de documente, declarații fiscale și alte informații fiscale utile.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014