Dacă intrați acum în bucătărie vă veți aminti cu siguranță când ați curățat ultima dată blatul, aragazul sau ustensilele de bucătărie. Dar vă amintiți când ați curățat ultima dată frigiderul? Probabil ca nu. Și nu sunteți singurii. Frigiderul este unul dintre elementele care cad mai întâi în uitare atunci când vine vorba de ordonarea bucătăriei și, cu toate acestea, este unul dintre cele care conțin cei mai mulți germeni în interior.
Cel puțin așa a fost certificat în 2010 de un studiu realizat de Global Hygiene Council pentru care au fost examinate probe de gospodării din nouă țări diferite. În timpul anchetei, s-a descoperit că în 40% din case, interiorul frigiderelor avea un nivel ridicat de bacterii și mucegai capabil să afecteze alimentele conservate.
Proprietarii acelor frigidere au crezut cu siguranță că aparatele lor erau impecabile. S-ar putea să credeți același lucru, dar doar pentru că arată curat nu înseamnă că și este. Alimentele conțin microorganisme pe care nu le vedem, acestea se acumulează și provoacă mirosuri, contaminează alte alimente și pot duce la toxiinfecții alimentare.
Cum să curățați, așadar, frigiderul în mod corespunzător:
1. Deconectați frigiderul
Primul pas pentru a face o curățare corectă este deconectarea aparatului de la rețea. În acest fel, nu numai că vom economisi energie, dar vom putea lucra și mai confortabil fără ca bip-ul ușii să ne amintească că l-am lăsat deschis.
2. Scoateți mâncarea
Când frigiderul este oprit, pasul următor este golirea frigiderului de alimente. Ideal este să le păstrați în pungi izoterme sau într-un loc răcoros, astfel încât să nu se deterioreze pe parcursul întregului proces. Înainte de a începe curățarea, trebuie să ne asigurăm că nu există straturi de gheață. Dacă există, este recomandabil să așteptați să se dezghețe.
3. Îndepărtați piesele detașabile
Cofrajele pentru ouă, sertarele, tăvile și alte părți detașabile pot fi spălate afară, fie cu săpun, fie punându-le în mașina de spălat vase. Astfel le putem curăța mai bine și evităm să lăsăm urme de produse chimice în frigider.
4. Curățați cu apă și săpun
În timp ce părțile detașabile se usucă, putem începe curățarea cu o cârpă umedă și săpun delicat. Cu toate acestea, acest lucru nu ucide bacteriile. Acest prim pas servește doar pentru a îndepărta murdăria de la suprafață, cum ar fi petele sau încrustările.
5. Dezinfectați cu oțet
Sunt necesare soluții chimice pentru dezinfectarea și uciderea microorganismelor. Oțetul se folosește de obicei, deoarece datorită acidității sale este un dezinfectant natural care nu lasă reziduuri sintetice. Dacă preferați, există și produse specifice pentru decontaminarea frigiderului. Este foarte important să nu uitați să curățați și să dezinfectați cauciucurile ușii: aici se acumulează în general ciupercile și mucegaiul.
6. Lăsați-l să se usuce
Odată curățat, vom lăsa ușa frigiderului deschisă pentru a lăsa umezeala să treacă. Dacă dorim să grăbim procesul, îl putem șterge cu prosoape de hârtie uscate.
7. Și ușa exterioară contează
Deși poate nu pare, exteriorul frigiderului este una dintre părțile pe care ar trebui să le curățăm mai frecvent. Mai ales mânerele de deschidere, unde se concentrează mai multă contaminare. În mod normal, când gătim și manipulăm mâncarea, atunci când deschidem ușa frigiderului fără să ne spălăm mai întâi pe mâini. Produsele de curățare standard pot fi utilizate aici, atâta timp cât sunt materiale neoxidabile.
Deși este recomandat să faceți o curățare amănunțită la fiecare trei sau patru luni, există și modalități de a preveni atât acumularea de microorganisme, cât și mirosul neplăcut pe care acestea îl provoacă. Una dintre ele este la fel de simplă ca și curățarea scurgerii oricărui produs, fie că este vorba de o picătură de lapte sau puțin gem. O altă cheie este curățarea externă a recipientelor de sticlă sau a tupperelor înainte de a le pune în frigider.
Și pentru a elimina mirosurile neplăcute? Experții descurajează puternic utilizarea odorizantelor chimice dacă doriți să împiedicați alimentele să absoarbă mirosurile artificiale. Cel mai bine este să puneți alimente foarte acide sau foarte neutre, cum ar fi o lămâie deschisă sau un vârf de bicarbonat de sodiu, pentru a absorbi mirosurile.