23 ianuarie 2025

Cum devin cuvintele vii

Ați simțit vreodată cum cuvintele devin vii? Că vin în fața voastră, de pe hârtie, dintr-o carte, nu doar rostite, ci interpretate, ca și cum ar fi fost trăite? Dacă basmele, poveștile, cărțile nu ar mai fi doar ferestre spre alte lumi, ci oportunități de a trăi? Nu v-ați dorit niciodată să trăiți odată cu firul poveștii în care ferestrele acestea deschise ne-au prins? Secolul în care locuim ne oferă posibilitatea de a crea un film după carte sau invers. Însă eu mă refer la ceva mult mai apropiat, decât un ecran, de această dată. Ei bine, Centrul de Cultură ”George Apostu”, ne-a deschis larg, în ziua de 5 mai, în cadrul programului ”Zilele Centrului George Apostu”, încă o fereastră, ce ne-a purtat în mijlocul unui fir de poveste. Mai concret, a avut loc ”Spectacolul Cărții”, ce a adus în atenție cea mai nouă apariție editorială a traducătorului băcăuan Gheorghi Iorga, anume ”Casa este neagră”, de Forugh Farrokhzād, Editura „Tracus Arte”, 2021.
Nu te poți gândi la cultură fără teatru, nu? Ei bine, ”Spectacolul Cărții” a fost pus în picioare de către Eliza Noemi Judeu, care a devenit una cu personajul interpretat, inspirat de cartea lansată. Și, ca o regulă ce poate deveni de aur, actrița i-a uimit (ca de fiecare dată) pe toți cei prezenți la momentul potrivit în sala de marmură a Centrului. Persoana ce ne-a întâmpinat a fost o tânără ce era oprită din a fi ea. Nu avea voie să iasă, nu avea voie să iubească, nu avea permisiunea de-a trăi cum își dorea. Toate acestea s-au întâmplat din vina faptului că nu a iubit pe cine trebuia sau cel puțin așa spuneau adulții ce o controlau pe ea. A vrut doar să iasă, nu conta dacă toată lumea ar fi venit cu ea. Avea nevoie doar de o gură de aer…
Însă sunt și oameni care preferă filmele, și nu teatrul, așa că evenimentul le-a avut pe ambele. A fost prezentată producția de teatru și videofilm „Spectacolul lumii – Estul întâlnește Estul”, imaginat și realizat de Gheorghe Geo Popa, în colaborare cu Chromatique Photo Studio & Art Gallery. Și dacă printr-o întâmplare nefericită niciunul dintre momentele culturale de mai sus nu ar fi fost pe gustul vreunui participant, criticul literar Adrian Jicu a mai adus încă un pion în joc, crescând din nou miza evenimentului, prin prezentarea făcută cărții lansate.
Astfel că a fost, în concluzie, o experiență ce merită trăită de fiecare persoană, măcar odată în viață, un moment pentru apopierea culturilor, ”într-o perioadă în care lumea întreagă ridică ziduri”, un alt nivel de cultură, din mai multe puncte de vedere. Atmosfera te-a lăsat purtat în mijlocul poveștii, a secvențelor din filmul omonim realizat de scriitoarea iraniană Forugh Farrokhzād în leprozeria de lângă Tabriz. Poate că datorită filmului sau doar datorită lui Forugh Farrokhzād, o urmă de mister a fost și ea prezentă acolo, în seara aceea, între candelabre și muzică.

MARIA-ALEXANDRA VAMAN, 14 ANI, elevă, în clasa a VII-a, la Școala Gimnazială ”Dr.Alexandru Șafran”, membră a Cercului de jurnalism al Palatului Copiilor Bacău
Sursa foto: Centrul de Cultură ”George Apostu”





spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img