20 ianuarie 2025

Cum au ajuns pedelistii sa ne stapaneasca: Flutur a facut troc cu PSD pentru a „patrona” Bacaul

Influenta clanului Flutur asupra judetului Bacau a fost facilitata prin intermediul unei structuri regionale: Consiliul pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est. Consiliul este organul deliberativ pentru Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est si este alcatuit din presedintii consiliilor judetene din regiune, precum si din cate un reprezentant al consiliilor municipale, orasenesti si comunale din fiecare judet al regiunii. Presedintele Consiliului are un mandat de 1 an, fiind desemnat prin vot. Un cuvant greu de spus in jocul de putere il au presedintii consiliilor judetene din regiunea Moldovei. Seful Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est este Gheorghe Flutur (PDL), presedintele CJ Suceava. Acesta este la al patrulea mandat, fiind ales in functie – an de an – de cand a iesit presedinte al CJ Suceava (vara lui 2008).

In iulie 2011, Gheorghe Flutur a fost reconfirmat – pentru a patra oara – in functia de presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est. De cand a obtinut functia de presedinte al CJ Suceava, din partea PDL, Flutur prezideaza – neintrerupt – Consiliul pentru Dezvoltare Regionala, for deliberativ ce tuteleaza Agentia de Dezvoltare Regionala Nord-Est. Realegerea lui Flutur s-a consumat in cadrul unei intalniri a Consiliului Regional derulata in Suceava, la un motel – Conacul Domnesc. Conform presei sucevene, evenimentul s-a desfasurat intr-o atmosfera "relaxata", pigmentata doar de nemultumirile sefului CJ Iasi, Constantin Simirad (UNPR), care nu s-a sfiit sa critice reconfirmarea mandatului lui Flutur. Luarea de pozitie a lui Simirad a fost justificata, mai ales ca din cele 6 judete ale Moldovei, 3 sunt "patronate" de presedinti PSD: Bacau (Dragos Benea), Vaslui (Vasile Mihalachi), respectiv Vrancea (Marian Oprisan). Surprinzator – sau nu – Flutur a fost reales cu unanimitate de voturi in functia de presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala Nord – Est, deci cu largul concurs al sefilor PSD de consilii judetene. Cum de au ajuns pesedistii sa-l voteze pe Flutur?



(VEZI Gheorghe Flutur a fost recunoscut, inca o data, drept seful Regiunii de Dezvoltare Nord-Est)

Schimb politic

Prin Constantin Apostol, social-democratii detin in Moldova o pozitie cheie. Apostol, unul dintre fondatorii PSD in judetul Bacau, este directorul Agentiei de Dezvoltare Nord – Est, entitatea care evalueaza, verifica, aproba, supervizeaza si gestioneaza proiectele finantate cu bani europeni de unitatile administrativ teritoriale din Moldova. Agentia condusa de Constantin Apostol are un rol executiv, fiind tutelata de Consiliul pentru Dezvoltare Regionala prezidat de Gheorghe Flutur. Intre cele doua entitati politice – PDL si PSD – pare sa se fi consumat un troc politic, pesedistul Apostol pastrand – de peste 10 ani – functia de director al ADR, in timp ce pedelistul Flutur si-a acontat pozitia de patron al regiunii ca presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala.
Relatiile dintre cele doua tabere sunt de invidiat, seful CJ Iasi – Constantin Simirad – declarand in iulie 2011 ca de cand Flutur este presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala judetul Iasi beneficiaza de bani din ce in ce mai putini pentru proiecte de dezvoltare.

Stavarache – Apostol – Flutur, trei crai de la rasarit

Din ecuatia jocurilor transpartinice nu putea lipsi ruda "saraca" a lui Apostol: Romeo Stavarache, primarul Bacaului si cumatrul sefului ADR Nord – Est. Printr-un complex de increngaturi care vin din timp (Stavarache a fost adus la PNL, din PUR, de vicepresedintele penelist de la acea data, Gheorghe Flutur), mai multe societati din nordul regiunii "patronate" de Flutur isi duc veacul pe bani grei in municipiul Bacau. De la borduri, pavele si stalpi de iluminat, pana la turbine de cogenerare, marile contracte pe bani publici scoase la licitatie de Primaria Bacau sunt castigate, invariabil, de societati din Suceava sau Botosani (Symmetrica, Elsaco Electronic, S&O, Victor Construct etc.).
Constantin Apostol, directorul pesedist de la ADR Nord – Est, s-a erijat in ultimii ani intr-un adevarat liant al relatiei de "cooperare" Bacau – Suceava. La "congresul" de realagere a lui Flutur in functia de presedinte al Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, Apostol a laudat echilibrul si verticalitatea sefului CJ Suceava.
"Votul a fost sa spunem in unanimitate si a atarnat foarte mult modul in care a existat in acesti ani pastrarea unui anumit echilibru si lasarea de-o parte a intereselor politice si politicianiste", aprecia Apostol. In acelasi timp, Stavarache are "spatele" asigurat gratie relatiei cultivate cu boss-ul pedelist din nordul Moldovei. Cel putin la nivel teoretic, edilul bacauan e ferit de posibilele surprize neplacute pe care i le-ar pregati actuala Putere.

Cumatreala pe bani grei: "In curand nu vor mai ramane fonduri europene de luat, pentru ca o sa le ia Suceava pe toate"

Echilibrul de care amintea seful ADR Nord – Est nu exista nici macar pe hartie. Judetul Suceava, cu Flutur la timona Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, a atras cele mai multe fonduri europene din regiune. Un material publicat de presa suceveana, in aprilie 2009, surprindea mirarea secretarului de stat Razvan Murgeanu fata de modul in care CJ Suceava opereaza cu fonduri UE. Oficialul Ministerului Dezvoltarii Regionale atragea atentia ca Suceava a acaparat toti banii europenilor si ca in curand acestia se vor epuiza. „Asa cum se misca Consiliul Jude?ean, cu echipa pe care o are, in curand nu vor mai ramane fonduri europene de luat, pentru ca o sa le ia Suceava pe toate. Aceasta este, intr-adevar, munca in folosul comunitatii, acesta este telul nostru, ca lucrurile sa fie imbunatatite", aprecia – laudativ – Murgeanu.

(VEZI „În curând nu vor mai r?mâne fonduri europene de luat, pentru c? o s? le ia Suceava pe toate” a declarat la Suceava, secretarul de stat în Ministerul Dezvolt?rii Regionale, R?zvan Murgeanu)

Conform unui bilant prezentat de Gheorghe Flutur, dupa 3 ani de sefie a Consiliului pentru Dezvoltare Regionala, judetul Suceava, condus de prim-vicepresedintele PDL, se afla pe locul 1 la absorbtia fondurilor europene, cu un procent de 23,7 la suta. Pe locul doi se claseaza judetul Neamt, un alt fief PDL, cu un grad de absorbtie de 19,8 la suta, iar pe trei se situeaza judetul Iasi, cu 17 la suta. Judetul Bacau se afla in coada clasamentului fiind, alaturi de Botosani, judetul cu cel mai scazut procent de absorbtie a fondurilor europene.
Lucian Bogdanel



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img