30 septembrie 2024
ActualitateS-a încheiat încă o investiție pentru apa băcăuanilor

S-a încheiat încă o investiție pentru apa băcăuanilor

Se face recepția lucrărilor de 7,5 de milioane de la Stația de demanganizare a apei din Gherăiești

Lucrările la Stația de demanganizare a apei din Gherăiești, ca parte din amplul proiect de reabilitare și modernizare a infrastructurii de apă și canal din județ, au fost finalizate, fiind deja demarată recepția de către beneficiar, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară Bacău (ADIB).



Evenimentul a fost anunțat, miercuri, 15 decembrie, într-o conferință de presă organizată de ADIB, în colaborare cu Compania Regională de Apă Bacău (CRAB), la care au participat atât conducerile celor doi parteneri în acest proiect, cât și europarlamentarul PSD, Dragoș Benea, împreună cu membri ai județenei de partid, reprezentantul constructorului și cei din echipa de implementare a proiectului de investiții.

„Suntem într-o locație care nu exista, acum un an de zile, ci era un șantier în toată regula. Acum, au fost finalizate lucrările la stația de demanganizare și la cele 92 de puțuri din cele două fronturi de captare, ceea ce înseamnă un aport suplimentar de apă la nivelul municipiului Bacău.

De asemenea, împreună cu Rezerva de apă, înseamnă o complementarizare a necesarului de apă a orașului. Este o stație modernă, unică la nivel național, întrucât se folosește oxigen pentru tratarea apei”, a declarat Valentin Ivancea, președintele ADIB.

De reținut că investiția, cu o valoare aproximativă de 7,5 miloane de euro (din care 6,5 milioane euro au fost deja decontate din fonduri europene), a demarat în urmă cu un an, fiind terminate cu mult mai devreme decât termenul contractual.

„O să organizăm de fiecare dată când avem ocazia astfel de evenimente, întrucât momente din-acestea, de recepție a unor investiții, sunt din ce în ce mai puține. Și asta pentru că de un an – doi, după cum s-a și văzut, s-a cam bătut pasul pe loc în privința proiectelor naționale.

Or, astăzi, inaugurăm o investiție care s-a finalizat la timp, mulțumită constructorului puternic, capabil și, mai ales, dedicat, care a înțeles să-și optimizeze cât mai bine costurile cu această lucrare, dar și managementului Companiei Regionale de Apă care, în ciuda atacurilor politice nejustificate din ultimul timp, a reușit să furnizeze apă în condiții cât mai bune cetățenilor municipiului și județului, dar și să gestioneze și să implementeze cât mai rapid acest «mastodont» de proiect – POIM – de aproape jumătate de miliard de euro”, a declarat eurparlamentarul PSD Dragoș Benea.

Comparând cu situația de la Rezerva de apă a Bacăului, lucrare de care răspunde administrația locală, și care a demarat mult mai devreme decât cea de la stația de demanganizare (beneficiind inclusiv de susținere financiară de la Guvernul României), europarlamentarul Dragoș Benea a subliniat încă o dată refuzul primăriei de a implica participarea CRAB în implementarea investiției la sistemul de rezervă a Bacăului.

 

„Chiar dacă risc să plictisesc auditoriul, dar cetățenii trebuie să afle detalii despre modul cum sunt implementate astfel de investiții majore, iar, în același timp, și unii politicieni trebuie să înțeleagă că astfel de sume uriașe din dreptul aplicațiilor europene pot fi implementate cu succes și cât mai rapid doar lucrând în echipă, reușind să angrenezi constructori capabili, cu experiență, care să ducă la final astfel de lucrări extrem de importante.

Pentru că așa este gândit acest mecanism de către Uniunea Europeană, astfel încât lucrurile să fie făcute în echipă când avem de-a face cu finanțări europene: consilierii locali, cei județeni, dar și primarul Bacăului, președintele Consiliului Județean, Consiliul de Administrație, ADIB.

În niciun caz atacând continuu managementul unei companii, din dorința de a aduce la conducerea acestei firme o persoană care are afaceri în acest domeniu. Riscăm să repetăm ce s-a întâmplat la CRAB până în 2016, când erau mai mult interese private, meschine, decât pentru buna administrare a companiei și buna implementare a fondurilor europene”, a adăugat Dragoș Benea.

Doar 10 % din populația Bacăului primește apă tratată la Gherăiești

Mai notăm că Stația de demanganizare de la Gherăiești complementară viitoarei „Rezerve de apă” a municipiului Bacău, face parte dintr-un proiect (cu o valoare de circa 470 de milioane de euro) de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județ, care presupune în plus atât lucrări de modernizare a conductei de 23 de kilometri dintre Stejaru și Bacău (contract deja semnat, luna trecută), cât și reabilitarea stației de tratare a apei de pe dealul Cărăboaia, de lângă Dărmănești, extinderea si reabilitarea rețelei din aproape tot județul (41 de unități administrativ-teritoriale) ș.a..

„Lucrarea recepționată astăzi este complementară conductei de legătură (Rezerva de apă n.r.) dintre stația de demanganizare și stația de tratare Barați, de unde apa tratată aici, în Gherăiești, ar trebui să ajungă la populație. Or, noi, acum, reușim să distribuim apa tratată la această stație doar unui procent de 10 % din populația municipiului, tocmai pentru că nu avem finalizată conducta de legătură despre care am amintit”, a precizat, la rându-i, directorul general CRAB, Nina Chiper. Mai exact, primesc apă tratată locuitorii de la ANL-urile din Gherăiești, jumătate din rezidenții de pe strada Ștefan cel Mare, tot cartierul Șerbănești, cartierul Izvoare și parțial, cei de pe strada Milcov.

Cert este finalizarea acestor lucrări a fost catalizată și de implicarea Consiliului Județean Bacău care, până să vină banii de la Uniunea Europeană, prin proiectul POIM, a avut inspirația să asigure o finanțare de 95 % din investițiile de la stația din Gherăiești, grăbind astfel demararea proiectului, cu efect în finalizarea înainte de termen a execuției.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img