Tot mai multi soferi fac pasul catre masinile electrice, nu numai datorita beneficiilor financiare, ci si pentru ca in ultima vreme se poate vorbi de o expansiune a retelei de statii de alimentare, dar mai ales pentru ca, gratie progresului tehnologic in aceasta ramura a devenit la indemana pentru oricine sa aiba propriile statii incarcare electrice. Gratie statiilor de incarcare vehicule electrice de uz casnic poti incarca masina de cate ori ai nevoie, chiar la tine acasa, la costuri mici si chiar fara a fi nevoie sa achiti pe loc, pentru ca o vei face cand platesti factura la energie; inca un plus deloc de neglijat este ca eviti cozile care se pot forma la statiile publice de incarcare, iar timpul de incarcare il poti petrece cu oamenii dragi sau facand ceea ce iti place.
De ce trebuie sa tii cont cand iti cumperi o statie EV
Statia de incarcare a masinii electrice nu este o investitie minora, insa cu siguranta nu vei regreta ca ai facut-o. Trebuie, totusi, sa iei in calcul cateva criterii importante atunci cand faci achizitia:
– dimensiunea statiei, pentru a folosi spatiul cat mai eficient
– numarul de terminale pe care le poti conecta simultan, in cazul in care in familie exista mai multe masini electrice sau daca ai decis sa faci investitia impreuna cu alti vecini
– puterea statiei, care va influenta timpul ce incarcare
– temperatura de operare a statiei, in functie de mediul in care va fi montata; daca ai de gand sa o montezi in exterior, ideal este sa poata functiona si la temperaturi extreme, atat negative, cat si pozitive
– existenta sau absenta unei sigurante diferentiale, care sa protejeze atat statia, cat si reteaua, si pe cei care o folosesc.
– posibilitatea de a regla puterea de incarcare utilizata, pentru a te asigura, astfel, ca alte aparate electrice vor functiona in parametri optimi in timp ce masina se afla la incarcat.
Foloseste inteligent electricitatea pentru a controla mai usor costurile
Incarcarea unei masini electrice acasa va conduce la o crestere a facturii la energie electrica, insa diferenta de cost nu va fi, cu siguranta, la fel de mare cat sa echivaleze cu costurile lunare cu carburantii fosili.
Totusi, pentru a diminua costurile cu energia atunci cand ai si o masina electrica, ai la dispozitie mai multe metode:
– fie incarci masina in acele intervale orare in care costul unui kWh este mai mic, daca ai o astfel de clauza in contractul cu furnizorul de energie
– fie iti otpimizezi locuinta folosind becuri LED si, eventual, chiar sisteme de iluminat inteligente, a caror eficienta energetica este dovedita.
O masina electrica nu este un lux sau un moft, ci o investitie in confortul personal si in sanatatea mediului inconjurator, prin reducerea poluarii. Confortul personal nu va avea nicio clipa de suferit, ba din contra: economiile facute cu alimentarea masinii vor putea fi folosite intr-un mod mult mai placut si, cu siguranta, mai eficient.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.