26 noiembrie 2024

Cum alegi corect ochelarii de soare!

Credeai ca doar pielea are de suferit din cauza razelor solare? Si ochii pot fi afectati de radiatiile ultraviolete (UV) în egala masura. Iata de ce purtarea ochelarilor de soare este mai mult decât necesara. Stii însa sa-i alegi pe cei care te protejeaza cel mai bine?

Cumpara-i din magazinele de optica



Ochelarii de soare trebuie achizitionati numai din magazinele de optica medicala, pentru a fi siguri ca respecta standardele internationale de calitate în ceea ce priveste filtrele de protectie si tratarea speciala a lentilelor. Pe ochelari trebuie sa se regaseasca marca „CE” (în conformitate cu legislatia UE), precum si procentul de protectie contra radiatiilor UVA si UVB. În plus, în magazinele de optica vei fi sigur ca vei beneficia de garantie pentru ochelari, dar si de consultanta de specialitate.

Filtrul UV, criteriu esential

Ca sa te protejeze, ochelarii trebuie sa aiba filtru de protectie împotriva radiatiilor de tip A (UVA) si B (UVB). Pe eticheta vei gasi un numar de la 0 la 4, care arata nivelul de protectie oferita. Cel mai potrivit pentru orice vârsta este nivelul 3, spun medicii. Daca porti ochelari de soare fara acest filtru, faci mai mult rau ochilor decât daca nu porti deloc, pentru ca lentila fara filtru dilata pupila, iar în ochi va patrunde mai multa lumina.

Nu culoarea ofera protectie

Contrar perceptiei comune, nu culoarea lentilelor ofera protectie, ci tratarea acestora cu o substanta speciala, care absoarbe radiatiile. Cu toate acestea, culoarea lentilelor poate modifica perceptia culorilor si sensibilitatea la contrast. Mai ales daca esti la volan, asigura-te ca lentilele nu vor distorsiona, de pilda, semnele de circulatie (urmareste pe eticheta daca ochelarii sunt sau nu indicati la volan). Cele mai potrivite sunt lentilele maro, verzi sau fumurii, care asigura un contrast bun.

Daca mergi la plaja, este bine sa porti ochelari cu lentile polarizate, pentru ca acestea te vor proteja mai bine de lumina reflectata de nisip si de apa. Ochelarii de soare nu trebuie sa fie doar un accesoriu la moda, ci, în primul rând, un aliat al sanatatii ochilor, ne recomanda medicii oftalmologi. Fara ochelarii cu protectie, ne putem alege cu arsuri la nivelul retinei chiar si atunci când privim la soare pret de câteva secunde.
Ca sa nu mai spunem ca, pe termen lung, din cauza neprotejarii ochilor putem face boli precum fotocheratita (arsura corneana dureroasa), cataracta (opacifierea cristalinului), pterigion, o boala a conjunctivei (membrana care acopera „albul” ochilor), manifestata sub forma unei excrescente carnoase în unghiul intern al ochiului.

De asemenea, cancerul ocular este un alt risc major al ochilor neprotejati.

Ochelarii de soare trebuie purtati indiferent de vârsta (ochii copiilor sunt mai vulnerabili la razele UV) sau de anotimp (inclusiv iarna, pentru ca zapada reflecta puternic lumina).

Cum te protejezi daca porti ochelari de vedere?

Daca ai ochelari de vedere, ai mai multe variante pentru a-ti proteja ochii de soare.

Se pot face ochelari de soare cu dioptriile prescrise de medicul oftalmolog sau pe aceleasi rame se pot monta atât lentilele de vedere, cât si cele de protectie.

De asemenea, se poate recurge la lentilele heliomate, care se închid la culoare sub actiunea razelor ultraviolete si care revin la culoarea normala când intensitatea acestora scade.

Daca ai lentile de contact, poti purta în acelasi timp ochelari de soare fara dioptrii.

Culoarea lentilelor influenteaza claritatea, nu protectia

Principalul criteriu în alegerea ochelarilor de soare trebuie sa fie capacitatea de blocare de 100% a radiatiilor ultraviolete – de tip A (UVA) si de tip B (UVB).

În ceea ce priveste culoarea lentilelor, aceasta poate influenta calitatea si claritatea imaginii (distorsionarea culorilor, contrastul), dar nu are legatura cu blocarea radiatiilor UV.

Nuantele foarte închise nu înseamna o protectie UV mai mare, în timp ce lentilele colorate moderat ofera o vizibilitate mai buna.

Lentilele maro, gri sau verzi reduc stralucirea fara sa distorsioneze culorile.

Cele galbene nu protejeaza asa de bine împotriva stralucirii, dar ofera o sensibilitate la contrast foarte buna, ceea ce le face optime pentru soferi, schiori si pentru cei care practica sporturi de iarna.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014