Străzi pline de flori și baloane colorate. Uniforme, zâmbete și multe emoții. A început școala. Micuții boboci cu buchete și ghiozdane mai mari decât ei, veselie în fiecare unitate de învățământ, frumusețe, revedere și un nou pas pe drumul cunoașterii. A început școala. Cu bune și rele, cum spunem cu toții în fiecare an.
Un nou început peste tot
A început școala. Peste tot careuri, discursuri, emoții. Sau, mă rog, aproape peste tot. Prefectul Maricica Coșa a participat la deschiderea de an școlar la Școala „Mihai Drăgan”, iar primarul Cosmin Necula a făcut un tur de forță, încă de dimineață, la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” – unde a inaugurat un laborator de informatică dotat cu 30 de sisteme complete de operare, în valoare de 120.000 de lei, bani de la Primăria Bacău, la Școala Gimnazială „Al.I.Cuza”, la Colegiul Național de Artă și la Colegiul Tehnic „N. V.Karpen”.
La Colegiul Național Catolic „Sf.Iosif ” Bacău, începutul de an școlar a fost … altfel. Aici, elevii au participat, ca în fiecare an, la o liturghie, care a început la ora 10.00, iar Colegiul Național de Artă „George Apostu” a urcat direct pe scena Teatrului de Vară, unde a deschis oficial noul an școlar cu un frumos spectacol la care au participat toți elevii, dar și invitați speciali.
Statistici
Ieri a sunt clopoțelul în toate grădinițele, școlile și liceele. În județul Bacău au fost așteptați în bănci peste 100.500 de preșcolari și elevi. Circa 15.300 dintre aceștia sunt înscriși în învățământul preșcolar, aproape 29.000 sunt în ciclul primar (5.300 în clasele pregătitoare), peste 23.700 în cel gimnazial, 17.500 sunt elevi de liceu, circa 450 vor învăța la postliceală, iar 1.300 la seral. La învățământul profesional vorbim despre aproape 3.400 de elevi, în învățământul special de circa 850 și în cel particular de aproximativ 3.000 de preșcolari și elevi. Numerele sunt aproximative, mai pot fi fluctuații după începerea anului școlar, când se mai fac tranferuri între județe sau mai revin în bănci elevi care au studiat (din diferite motive) în alte țări și au decis să revină acasă, pentru a-și continua studiile. În plus, nu toate școlile au transmis la inspectoratul școlar evidența înscrierilor în învățământ, așa că datele pot suferi ușoare modificări.
Școli și grădinițe comasate
Rețeaua școlară pentru anul școlar 2018 – 2019 este formată din 168 unități de învățământ de stat cu personalitate juridică (dintre care 72 unități în mediul urban și 96 în mediul rural) și 337 unități de învățământ arondate (dintre care 67 în mediul urban și 270 în rural), adică un total de 505 entități. La acestea se adaugă 20 de unități de învățământ particular (19 cu personalitate juridică și una arondată), toate în mediul urban (în general grădinițe și școli postliceale sanitare). Sunt însă și unități școlare închise (comasate). În special în mediul rural, 199 de unități școlare s-au transformat din structuri în nivel de învățământ (este cazul grădinițelor, mai ales).
Grădinița 12 Onești, amână cu o săptămână începerea cursurilor
Există o singură unitate de învățământ în județ în care se amână cu o săptămână începerea cursurilor. Este vorba despre Grădinița cu Program Prelungit Nr. 12, structură a Colegiului Sportiv „Nadia Comăneci“ Onești. Aici se efectuează lucrări ample de reabilitare care necesită mai mult timp până la finalizare. „Se schimbă toată tâmplăria din lemn cu termopan, se face hidroizolație și se schimbă acoperișul. E o lucrare pe care am demarat-o încă din luna iunie, când s-a terminat școala, cu bani de la Consiliul Local Onești. A durat procedura de achiziție, lucrările au început din iulie, dar de pe 17 septembrie totul va fi la normal. Este vorba despre o grădiniță cu program prelungit. Dacă era cu program normal, nu era nicio problemă, însă trebuie să respectăm anumite norme igienice”, a explicat prof. Florina Ganea, directorul Colegiului Sportiv „Nadia Comăneci” Onești. În această grădiniță sunt înscriși circa 80 de copii în 4 grupe (o grupă mică, una mijlocie și două mari). Toți părinții au fost anunțați de această amânare, iar orele pierdute se vor recupera pe parcursul anului școlar.
Fără abecedare la clasa I
În principiu, există manuale pentru elevii care au început școala pe 10 septembrie, exceptând câteva situații: pentru clasa I sunt doar parțial (1.774 de abecedare numai de la un sigur autor, restul de peste 4.100 cât mai este nevoie pentru toți elevii de clasa I urmând să fie distribuite săptămâna aceasta), iar pentru elevii clasei a VI-a variază. Comenzile s-au efectuat în timpul verii, în unele cazuri chiar și de la finalul anului școlar trecut. Astfel, au sosit: Religia, Româna, Matematica (unul din cele două tipuri existente), Informatica, Biologia, Fizica, Istoria, Geografia (blocată în depozit). Urmează să fie livrată și comanda pentru Tehnologie, iar celelalte manuale vor fi comandate în momentul în care Ministerul Educației va deschide aplicația specifică.
„În ultimele două săptămâni au venit o bună parte din manualele de clasa a VI-a și I, în momentul de față având cam două treimi din necesar. Sperăm ca în această săptămână să ne vină și restul de manuale, pentru că noi am făcut comandă pe platforma ministerului și acum așteptăm să vină”, a declarat prof. Sorin Bostan, directorul Școlii Gimnaziale „C. Platon” Bacău.
Rechizite școlare distribuite gratuit
Și în acest an continuă programul național guvernamental de acordare a pachetelor de rechizite ce vor fi distribuite gratuit de către stat. Este vorba despre programul „Rechizite școlare gratuite pentru elevii săraci”, ce se derulează prin Inspectoratul Școlar Județean. Anul acesta școlar, în judetul Bacău, numărul beneficiarilor este de 15.949. Primesc aceste rechizite elevii din învățământul de stat, primar și gimnazial, cursuri de zi, care sunt în întreținerea familiilor al căror venit mediu lunar pe membru de familie, realizat în luna iulie, este de maximum 50 la sută din salariul de bază minim brut pe țară (1.900 lei). Pentru clasele primare pachetul este de 25 lei pe fiecare elev, iar pentru gimnaziu, de 30 de lei. Pachetele conțin mimimum necesar de rechizite de la stilou, penar până la caiete, ghiozdan pentru elevii de clasa I și, în plus, o trusă de geometrie pentru cei din clasele V-VIII.
„Un nou start” de la Armata Salvării
Copiii participanți la Clubul Copiilor organizat în Bacău de Armata Salvării au avut parte de o surpriză de proporții. 47 dintre aceștia, cu vârste între 9 și 16 ani, au primit rechizite și jocuri din partea organizației. „Suntem o organizație care desfășoară mai multe activități, cu traineri certificați, de la jocuri interactive, coregrafie de dans popular și modern, până public speaking sau diferite instrumente de dezvoltare personală (care să îi ajute pe copii să conștientizeze ca e important să meargă la școală, să termine studiile, să învețe bine și să continue să învețe pe tot parcursul vieții lor”, ne-a declarat Dumitru Nicolae, ofițer al Armatei Salvării. Armata Salvării este o misiune crestină de binefacere internațională. Mişcarea, fondată în 1865 de către William Booth, s-a răspândit din Londra, Anglia, în mai multe țari ale lumii (128). În România activează din 1999, iar în Bacău, din 2016, cu sediul pe strada Oituz nr. 42.
67 de unități școlare NU au autorizație sanitară de funcționare
Din totalul de 934 de clădiri au autorizație sanitară de funcționare 845 de clădiri, iar 89 nu au această autorizație sanitară. Însă, numărul de clădiri în care elevii desfășoară activități care au autorizatie sanitara de funcționare este de 793, iar numărul de cladiri în care elevii desfășoară activități care nu au autorizație sanitară de funcționare este 67. Motivele principale? Mereu aceleași: lipsa apei curente și a canalizării, curți ce prezintă denivelări, necesitatea recondiționării exteriorului, planul de conformare expirat, clădiri care prezintă un grad avansat de uzură, acoperiș necorespunzător, săli subdimensionate, iluminare necorespunzătoare, clădiri în construcție sau în reabilitare nefinalizată din cauza unor litigii etc.
164 de clădiri din patrimoniul școlar NU au autorizație ISU
Pe de altă parte, din cele 934 de clădiri aflate în baza materială a unităților de învățământ din întreg județul, 517 dintre ele trebuie să dețină și autorizație ISU (securitate la incendiu). Dintre acestea, 48 au autorizație ISU, 417 nu necesită autorizație pentru că sunt construite înainte de 1992 și nu au executat lucrări de modernizare care să modifice structura, în 189 s-au efectuat aceste lucrări, pentru care s-a emis doar aviz ISU, iar în 116 clădiri, cu lucrări de modernizare efectuate și aviz eliberat se fac demersuri pentru a se solicita autorizația ISU. Așadar, din 934 de clădiri, 164 nu au nici autorizație ISU, nici aviz ISU. Dintre acestea, 123 sunt clădiri în care elevii nu desfășoară activități, iar 770 de clădiri au autorizația, aviz sau nu necesită autorizație ISU.
Unele microbuze școlare merg cu… frâna trasă
În anul școlar 2017-2018, din totalul celor 164 microbuze școlare repartizate în intreg județul, 81 au o stare tehnică foarte bună, 45 o stare tehnică bună, 27 o stare tehnică medie, 5 sunt într-o stare tehnică proastă, iar unul în stare tehnică foarte proastă. De asemenea, un microbuz școlar a fost tras pe dreapta, pentru că este nefuncțional, iar alte patru astfel de mijloace de transport au fost propuse spre casare.
Gradații de merit pentru 300 de profesori
Pentru anul școlar 2018-2019 au fost obținute 303 gradații de merit de către cadrele didactice care au participat la Concursul de acordare a gradațiilor de merit, sesiunea 2018.
Transport gratuit pentru elevi și peste 100 de clase pregătitoare
Și în acest an școlar, Primăria Bacău împreună cu SC Transport Public SA Bacău asigură transport gratuit pentru elevi, pe toată perioada desfășurării activității școlare. Pentru a beneficia de această facilitate, elevii își pot ridica abonamentul gratuit (subvenționat 100% de primărie și societatea de transport) de la unitățile de învățământ.
Tot Primăria Bacău a modernizat și dotat, numai în ultimii doi ani (2017 și 2018) peste 100 de clase pregătitoare din școlile municipiului, printr-un program inițiat cu scopul de a fi continuat și în anii următori, dar și extins pentru alte categorii de elevi.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.