– un minor de 14 ani, la data faptelor, a fost judecat pentru savârsirea a 8 infracţiuni de acces fara drept la un sistem informatic si a 8 infractiuni de efectuare de operatiuni financiare frauduloase
Cezar Iulian O. (16 ani) a fost trimis în judecata de procurorii DIICOT, in 2014, fiind acuzat de acces fara drept, la un sistem informatic prin încalcarea masurilor de securitate, frauda informatica si efectuarea de operatiuni financiare în mod fraudulos. In rechizitoriu se spune ca, in perioada aprilie-august 2013, minorul (care avea atunci 14 ani) a folosit fara drept datele de identificare ale cardurilor bancare ale mai multor persoane din tara, dar si din strainatate si a folosit date fictive pentru a face comenzi pe mai multe site-uri de unde a cumparat o serie de bunuri si produse.
Baiatul este acuzat si ca a accesat ilegal sistemele informatice ale bancilor care au emis respectivele carduri bancare si, fara sa aiba acordul titularilor de carduri, a transferat bani din contul acestora in conturile altor persoane fizice si juridice pentru a achita contravaloarea produselor comandate (telefoane mobile, laptop-uri, licente programe, credit incarcat pe mai multe cartele telefonice). Cercetarile au inceput in momentul in care administratorul unui magazin online a sesizat la Politie ca plata pentru un telefon mobil Iphone 5, livrat destinatarului, în valoare de 3.243,85 lei, a fost refuzata pe motivul ca livrarea a fost efectuata fara acordul posesorului cardului. La Biroul de Combatere a Crimei Organizate Bucuresti au ajuns si plângeri ale unor posesori de carduri bancare privind efectuarea de tranzactii neautorizate.
Reclamatii similare s-au inregistrat in mai multe orase din tara, acestea fiind ulterior conexate la dosarul penal deschis in Bacau pe numele minorului. „Din probele administrate în cauza rezulta ca în cursul anului 2013, inculpatul O.C.I. a obtinut de pe diferite site-uri mai multe date de identificare ale cardurilor bancare apartinând unor cetateni români si straini, pe care le-a folosit în mod fraudulos, pe diferite site-uri de cumparaturi online”, se arata in rechizitoriu. Directorul unei societati comerciale explica, in plângerea lui, ca în perioada 30 iulie – 2 august 2013 s-a aflat în Milano (Italia) si a platit cazarea la hotel cu cardul, având banuiala ca acolo i-au fost luate datele de identificare ale cardului.
El a reclamat ca în august 2013, de pe cardul sau au fost facute tranzactii frauduloase, în valoare totala de 7.800 dolari, însa pentru ca a fost despagubit de banca, acesta nu s-a constituit parte civila în procesul penal. Si un avocat a facut plângere in care semnala tranzactii ilegale de peste 1.000 de lei si 180 euro. Printre pagubiti mai sunt un medic dentist din capitala, care a contestat tranzactii de câteva sute de dolari, si un profesor universitar, medic la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti, caruia i-au disparut din cont circa 80.000 lei, acestia fiind despagubiti de unitatile bancare.
Date de identificare cumparate de pe internet si apoi revândute
La perchezitii, anchetatorii au gasit in locuinta minorului un telefon mobil Iphone, zeci de DVD-uri si CD-uri, un laptop, o imprimanta, un MP3 Player, un televizor LCD Toshiba, un ecran LCD, un aparat foto, carduri de memorie, cartele telefonice, carti si manuale IT, un robot de bucatarie, tablouri, incaltaminte de firma. La audieri, baiatul si-a recunoscut faptele si a spus ca a obtinut de pe diferite site-uri date de identificare ale unor carduri bancare pe care le-a folosit initial pentru a cumpara puncte pentru jocuri online, iar apoi s-a gândit sa-si largeasca aria cumparaturilor.
Pe de alta parte, declaratia acestuia ridica mari semne de intrebare privind siguranta datelor de identificare ale cardurilor care, se pare, sunt la vânzare: „Acesta mai arata ca a cumparat de pe internet aproximativ 300 de date de identificare de carduri bancare (dintre care aproximativ 200 de date ale unor cetateni straini), iar o parte din aceste date de carduri (aproximativ 55) le-a folosit pentru a cumpara bunuri pe internet. Inculpatul mai arata ca o parte din bunurile cumparate de pe internet le-a vândut altor persoane. Inculpatul O.C.I. declara ca dupa ce a utilizat, fara drept, datele de identificare ale cardurilor bancare, le-a postat pe diferite site-uri si a primit în schimb, de la alte persoane din diferite tari, alte date de identificare ale altor persoane”, se precizeaza in rechizitoriu.
Instanta a dispus internarea într-un centru de detentie
„Din probele dosarului, instanta a ajuns la concluzia ca parintii inculpatului minor si-au pierdut autoritatea fata de singurul lor copil. Nu este exclus ca acest lucru sa se fi petrecut pentru ca atunci când a comis faptele a avut acceptul parintilor. La perchezitia domiciliara efectuata în apartamentul închiriat în Bacau, în camera parintilor s-a gasit un veritabil depozit de bunuri. La domiciliul lor, parintii inculpatului minor pastrau bunuri (tablouri), desi cunosteau ca au fost dobândite prin mijloace necinstite, adica printr-un fel de înselaciune.
Parintii inculpatului minor nu sunt niste ignoranti, ci oameni cu multa carte, mama absolventa de studii superioare, iar tatal militar, ambii pensionari. Vazând ca fiul lor aduce acasa atâtea bunuri fara sa le fi platit, trebuia sa-si dea seama ca minorul a comis o fapta penala, fiind exclus ca sa fi crezut povestea cu banii virtuali.
Din interceptarile convorbirilor telefonice rezulta însa ca la valorificarea bunurilor achizitionate în conditiile indicate mai sus, un cumparator a vorbit chiar si cu tatal inculpatului minor, pentru a cere informatii. (…) Parintii au acceptat ca fiul lor, desi minor, sa aiba cont în banca, sa fie arbitru la Asociatia Judeteana de Fotbal Bacau, pentru serviciile prestate fiind remunerat, adica au fost de acord sa aduca bani acasa, încurajându-l în aceasta privinta, fapt pentru care inculpatul nu si-a facut mustrari de constiinta cu privire la metodele folosite. Inculpatul minor pare sa-si fi însusit principiul potrivit caruia scopul scuza mijloacele. (…)
Pentru ca sub supravegherea parintilor exista pericolul ca minorul sa nu-si schimbe prioritatile potrivite vârstei sale, adica sa nu urmeze liceul, se va dispune masura educativa a internarii într-un centru de detentie, pe o durata care sa-i permita sa termine liceul”, a fost concluzia judecatorului de la Tribunal. Astfel, prima instanta a decis ca minorul sa fie plasat intr-un centru de detentie pe o perioada de 5 ani. In plus, baiatul, in solidar cu parintii lui, va plati despagubiri de 3.243,85 lei si de 4.040,24 dolari. La Curtea de Apel, durata masurii educative luate fata de baiat a fost redusa la 3 ani. Sentinta este definitiva.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.