11 ianuarie 2025

Cum a ajuns România pe lista neagra a fraudelor cu fonduri europene

O stire aparent anosta, despre faptul ca Biroul Antifrauda al UE este anchetat pentru interceptari ilegale in Belgia ascunde in miezul sau o informatie extrem de interesanta si aproape deloc pusa in valoare.

In principiu, anchetatorii belgieni ar fi cerut UE sa ridice imunitatea unor oficiali OLAF care ar fi interceptat fara mandat discutiile unor suspecti.



Mai mult, Comisia de supraveghere a OLAF acuza biroul antifrauda ca ar fi redeschis sute de cazuri minore pentru a le clasifica drept cazuri rezolvate si a da mai bine in statistici. Giovanni Kessler, seful OLAF, este acuzat ca ar fi redeschis personal 423 de cazuri intr-o singura zi, multe dintre ele impotriva unor companii din România si Bulgaria, pe care le-a acuzat de fraude cu fonduri europene.

Firmele au ajuns automat pe lista neagra si au pierdut atât finantarile cât si dreptul de a mai accesa fonduri, chiar daca, ulterior, anchetele au fost stopate.

Desigur, in România, unde orice idee venita dnspre UE, oricât ar fi de absurda este privita cu veneratie, nimeni n-a stat sa analizeze situatia. Ca urmare, s-a instituit ideea ca românii sunt mari fraudatori ai fondurilor europene si, din acest motiv nu reusim sa atragem banii europeni. Mai mult, ideea a fost folosita in politica interna.

Evident ca si in România exista o problema cu fraudarea, ca si in alte state, pentru ca nu am descoperit noi apa calda. dar stigmatizarea tarii s-a facut doar pentru ca un oficial european a vrut sa faca un artificiu ca sa dea mai bine in statistici. Si cum România si Bulgaria sunt tari de mâna a paispea, care nu comenteaza când primesc suturi in fund, si-a permis sa o faca.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img