23 decembrie 2024

Cultura. Mai bine ”cu” decât ”fără”

Fiind ființe umane, suntem atrași de frumos, de ”acel ceva” care ne captează atenția, care ne zâmbește ochiului, sufletului, de acele întâlniri, experiențe, în care timpul nu mai este măsurat în minute, ci în bătăi de inimă, și zboară cu aripi mari. ”Acel ceva”, care ne bucură spiritul prin diferite forme, prin artă plastică, muzică, literatură, teatru, film, și ne conturează ca ființe inteligente, creative și echilibrate, poartă numele de CULTURĂ. Ea ne face mai distinși, mai înțelepți, mai răbdători și mai empatici, ea ne ridică privirea spre lume.

Cultura provine de la cuvântul latinesc ”colere”, care se traduce prin “a cultiva, a avea grijă”, “a onora”. În esența sa, cultura este echivalentul vieții, nu poți avea o viață fără cultură. De exemplu, imaginați-vă o viață fără teatru, fără concerte, fără muzee, fără istorie. Ce ar fi? Totul ar fi anost și dezolant, nu am mai trăi sentimentele de jovialitate din cadrul unui concert, sentimente de regăsire și liniște interioară, din sălile de teatru, unde inima îți vibrează în fața unor situații de viață, care devin lecții pentru prezent sau pentru mai târziu, și mai ales sentimentele de încredere și mândrie, când, în muzee, înțelegi apartenența ta la o cultură, la niște valori. Cultura îți deschide orizonturi de neimaginat, pe care nici prin vis nu le putem vedea, dar care, cu ajutorul ei, par tangibile. Cultura înseamnă pași siguri spre viitor.
Cultura este ca un copac verde, falnic, înalt, cu o rădăcini adânci, puternic fixate, care se plantează, sămânță cu sămânță, în comportamentul, atitudinea, modul nostru de gândire, cu destinația finală de a deveni cea mai bună versiune a noastră. Cultura are cele mai strălucitoare roade, acei muguri timizi care mai apoi înfloresc în cele mai colorate și impozante flori, care îți luminează ziua și pe care le privești ore în șir, acaparat de farmecul lor.
Cultura îți luminează drumul oriunde ai merge, îți oferă repere. Să o ai în bagajul personal este ”un atu”, e un prieten care nu te lasă să te rătăcești…
“Cultura este ceea ce rămâne în om când el a uitat tot.”, acest citat, atribuit psihologului american B.F. Skinner, îmi place foarte mult deoarece este precis, și arată, printr-o singură frază, importanța culturii.
În concluzie, gândul meu de Ziua Culturii Naționale este că ar trebui să conștientizăm (și apoi să acționăm în consecință), dacă nu am făcut-o deja, că ea, CULTURA, este cea mai puternică ”armă” pe care noi, oamenii, o avem, și fără de care nu vom reuși să ne atingem obiectivele. Cultura ne ajută să ne înțelegem mai bine pe noi înșine, să înțelegem lumea în care trăim și să o construim înțelept pe aceea în care vrem să trăiască generațiile viitoare. Cultura este ca o ceașcă de cafea care te trezește. Mai bine ”cu”, decât ”fără”.



Patricia Unguru, clasa a X-a, elevă la Colegiul Național „Vasile Alecsandri” și la Cercul de Jurnalism al Palatului Copiilor Bacău



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img